Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Kauppatorilla juhlittu Suomen ensimmäistä jääkiekon olympiakultaa – "Onneksi huomenna on iltavuoro"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen historiallista ensimmäistä olympiakultaa juhlittiin Helsingissä pitkään ja perusteellisesti. Perinteinen kiekkomitaleiden juhlapaikka eli Havis Amandan patsas Kauppatorilla oli aamuyhdeksän jälkeen jo täynnä väkeä.

– Mantan (eli Havis Amandan) alue on täynnä porukkaa, ja koko ajan tulee lisää, itse paikalla ollut STT:n valokuvaaja Antti Aimo-Koivisto kertoi.

– Tunnelma täällä on aika leppoisa, ihmiset ovat hyvällä tuulella. Osa kiipeilee Mantan patsaalle, toivottavasti eivät halkaise päätään.

Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle puoli kymmenen aikaan sunnuntai-iltana, että Havis Amandan luona oli edelleen arviolta 100–150 ihmistä.

Kultajuhlinta sujui sunnuntaina enimmäkseen rauhallisesti, kertoi Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen. Illemmalla paikalla kävi Haapalaisen mukaan "ulkopuolisia häiriköitä" ja yksi ihminen otettiin kiinni epäillyn pahoinpitelyrikoksen vuoksi.

Juhlijoiden turvallisuuden lisäksi huolta herätti tuoreeltaan myös kiipeilytelineenä toimivan patsaan kunto. Helsingin kaupunki muistutti Twitterissä onnitteluviestinsä yhteydessä Mantan herkkyydestä.

– Juhlat ovat nyt ylimmillään. Muistutamme kaupunkilaisia yli satavuotiaan Mantan hauraudesta ilon keskellä, viestissä sanottiin.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun patsaan puolesta ollaan huolissaan urheilujuhlinnan yhteydessä. Esimerkiksi kevään 2019 miesten jääkiekon MM-kultajuhlien jälkeen patsaan kestävyys juhlahumussa puhutti.

Saman vuoden marraskuussa Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Fatim Diarra (vihr.) jopa ehdotti Mantan siirtämistä turvallisempaan paikkaan ja patsaan korvaamista kopiolla.

Herätys neljältä aamuyöllä

Yksi patsaan edustalta sunnuntaina yhytetty juhlija, helsinkiläinen Rasmus Lindblom, kertoi tunnelman olevan katossa.

– Tuntuu kyllä tosi hyvältä, ei voi muuta sanoa. Tämä kun oli nyt ensimmäinen kerta, kun kultaa tulee, Lindblom iloitsi.

Hän oli herännyt ottelua varten jo neljältä aamuyöllä. Itse ottelu alkoi kuudelta.

Suomen tiukka 2–1-voitto finaalivastustaja Venäjästä oli hänen mukaansa ansaittu.

– Kyllä oli tasainen peli, molemmilla oli paljon maalipaikkoja, joista olisi voinut tehdä. Lopulta Suomella oli kuitenkin melkein tuplasti enemmän paikkoja. Mielestäni Suomi ansaitsi voiton, Lindblom kuvaili.

Hän aikoi ottaa sunnuntaina kultajuhlista kaiken ilon irti, vaikka maanantaina oli työpäivä tiedossa.

– Onneksi on iltavuoro, että pääsee vähän juhlimaan Suomen voittoa tänään. Se on hieno homma.