Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joni Mäki tavoitteli jättiyllätystä – sprinttipronssi jäi vajaan sekunnin päähän

Joni Mäki hiihti Pekingin olympialaisissa Suomen hiihtohistorian parhaan vapaan hiihtotavan arvokisasprintin. Mäki sijoittui kilpailussa neljänneksi ja kamppaili pronssista loppusuoran alkuun.

Mäki määritti sijoituksen saavutukseksi, eikä menetetyksi mitaliksi.

– Olen ollut täällä hyvässä kunnossa, mutta tänään tuntui, että tämä on heikoin päiväni täällä. Ajattelin jo aamulla, ettei tule helppo päivä, Mäki kertoi.

– Karsinnan jälkeen oli ajateltava, että kilpailussa on vain voitettavaa. Ei näitä tilaisuuksia montaa tule uran aikana.

Mäki herätteli itseään taisteluun ja keskittyi hiihtämään järkevästi.

Puolivälierissä Mäki otti erävoiton. Välierässä hän kiri loppusuoralla jatkoon ja hiihti finaalissa samalla tavalla nousujohteisesti.

Norjan ennakkosuosikki Johannes Hösflot Kläbo otti kilpailun voiton ennen Italian Federico Pellegrinoa. Venäjän olympiakomitean Aleksandr Terentjev loittoni Mäen ulottuvilta pronssille hiihtostadionin loppusuoralla.

Vainu mitalista

Mäen välierä- ja finaalitaktiikka vaikutti viileältä, mutta se oli pakon sanelema.

– Tänään ei ollut oma hevostelupäivä. Oli vain mentävä muiden mukana ja tehtävä loppuun ratkaisuja, Mäki tunnusti.

Mäki oli tyytyväinen jo välierän jälkeen, kun hän kiri napakasti finaaliin.

– Ensimmäinen finaalipaikka vapaan hiihtotavan sprintissä lämmitti. Olen ollut aika-ajossa monta kertaa viiden joukossa, mutta sitten kupoli ei ole kestänyt tai hiihto ei ole tullut loppuun asti.

Loppukilpailussa Mäki yllätti itsensä uudestaan.

– Finaalissa tiesin mäen päällä, että tulee tosi tiukkaa jaksaa loppuun asti. Koitin vain pysyä mukana niin pitkälle kuin pääsee.

Katsomoon Mäen luisteluhiihto näytti stadionin takasuoralla lennokkaalta ja rennolta. Viimeisessä kaarteessa mitali välähti myös hiihtäjän mielessä.

– Haistoin jo mitalin, mutta itsellä ei ollut enää kirissä enempää annettavaa. Finaaliin lähtiessä en uskonut, että se olisi noin lähellä.

Lisätehtävät kiinnostavat

Mäki aloitti kauden hiihtämällä Rukan maailmancupissa perinteisen sprintin finaaliin. Loppuvuosi meni sairastellessa, mutta joulukuun jälkeen hän sai kunnon uudestaan noususuuntaan.

– Joulukuussa mietin, ehdinkö kuntoutua tänne. Teimme aika isoja ratkaisuja ja ne näyttävät menneen oikein, mutta aika paljon piti uskoa omaan tekemiseen, Mäki kertasi kauden vaikeimpia hetkiä.

– Toisaalta kausi lähti hyvin käyntiin. Sen ansiosta pystyin luottamaan, että kunto löytyy, kun sitä vaan kaivaa rauhassa esille.

Yleishiihtäjäksi kehittynyt Mäki keskittyi harjoituskaudella sprinttiin, mutta nyt hän kaipaa Pekingin olympialaissa lisätehtäviä. Sekä perinteisen hiihtotavan 15 kilometriä että parisprintti perinteisellä kiinnostaisi.

– Valmentajat päättää. Katsotaan, miten lähtee palautumaan, Mäki sanoi 15 kilometrin hiihdosta.

Oberstdorfin 2021 MM-kisojen parisprintissä Mäki saavutti yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa hopeamitalin. Nyt kilpailuun on kaavailtu Iivo Niskasta ja Hakolaa.

– Parisprintti on erilainen matka kuin tämä ja hiihdetään pienemmällä palautuksella. Olen silti kokenut, että minulla olisi annettavaa siihen, mutta katsotaan, miten valinnat menevät.

Mäki laskeskeli, että ratkaisu on nyt Hakolan hallussa.

– Jos Ristolla 15 kilometriä kulkee, parisprintti on on varmasti Riston matka, Mäki arveli.

Miesten 15 kilometrin kilpailu hiihdetään perjantaina, parisprintti ensi viikon keskiviikkona.