Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Djokovicin unelma jäi rokotevastaisuuden jalkoihin – miten serbipelaajan uran käy?

Novak Djokovicin tavoite yltää kaikkien aikojen menestyneimmäksi tenniksen miespelaajaksi otti ison takapakin serbipelaajan koronarokotevastaisuuden takia. Djokovic hävisi lopulta oikeustaistelun Australian valtiota vastaan eikä pääse puolustamaan kaksinpelin mestaruuttaan maanantaina alkavassa kauden ensimmäisessä grand slam -turnauksessa.

Australian liittovaltion oikeus päätti pitää voimassa maahanmuuttoministeri Alex Hawken ratkaisun perua Djokovicin viisumi. Maailmanlistan ykkönen joutui karkotetuksi Australiasta.

– En voi jäädä Australiaan enkä pelata turnauksessa. Olen erittäin pettynyt päätökseen, mutta teen viranomaisten kanssa yhteistyötä, Djokovic sanoi tiedotteessaan ennen lähtöään lentokentälle.

Djokovic poistui sunnuntaina Australiasta lennolla Melbournesta Dubaihin.

Nähtäväksi jää, onko Djokovic valmis pyörtämään kantansa koronarokotuksista vai vaikuttaako rokottamattomuus hänen uraansa vielä tulevissakin turnauksissa. Koronaviruspandemian päättymisestä ennen seuraavia arvoturnauksia ei ole takeita. Grand slam -kalenterissa seuraavana vuorossa on Ranskan avoin turnaus 16. toukokuuta alkaen.

Nadal voi ehtiä ennen Djokovicia

Djokovicilla olisi ollut Australian avoimessa mestaruusturnauksessa paljon pelissä. Uran kymmenes mestaruus Melbournen kentiltä olisi nostanut hänet tennishistoriaan, sillä se olisi tuonut hänelle himoituimman 21. ykkössijan lajin arvoturnauksista. Toistaiseksi Djokovic joutuu tyytymään jaettuun ykkössijaan Espanjan Rafael Nadalin ja Sveitsin Roger Federerin kanssa.

Lajin suurpelaajista vain Nadal on mukana tämän vuoden turnauksessa, mutta viime kauden jalkavammojen jäljiltä hänen kuntonsa on arvoitus. Nadal on sijoitettu Australiassa kuudenneksi.

Djokovicin paikan kaksinpelin kaaviossa sai italialainen karsija Salvatore Caruso, joka on maailmanlistalla 150:s. Kakkoseksi sijoitettu Venäjän Daniil Medvedev on nyt ykkössuosikki, ja hän kohtaa avausottelussaan sveitsiläis-suomalaisen Henri Laaksosen.

Djokovic toivoi tiedotteessaan, että Australiassakin huomio kiinnittyy jatkossa hänen viisumiasioidensa sijasta tennikseen ja turnaukseen, jota hän rakastaa. Samaa painotti Nadal jo aiemmin.

– Australian avoimet on huomattavasti tärkeämpi kuin yksikään pelaaja, Nadal sanoi.

Serbian presidentti toivotti tervetulleeksi kotiin

Australian viranomaisten peruste Djokovicin karkottamiselle perustui yhtäläisen kohtelun periaatteeseen. Australian kansalaiset ovat olleet pitkään äärimmäisen kovien koronatoimien ja -sulkujen kohteena, joten rokottamattoman tennistähden päästäminen vapaasti maahan olisi ollut ristiriitaista.

– Australian kovat rajatoimet ovat pitäneet meidät turvassa pandemian aikana, maahanmuuttoministeri Hawke sanoi ja iloitsi oikeuden päätöksestä.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic ei sen sijaan löytänyt Australian toimista kehuttavaa.

– He luulevat nöyryyttäneensä Djokovicia kohtelemalla häntä kaltoin kymmenen päivää, mutta he ovat vain nöyryyttäneet itseään. Djokovic voi palata omaan maahansa pystypäin, Vucic kertoi serbialaismedialle.

Djokovic on antanut positiivisen koronanäytteen ainakin kahdesti, viimeksi joulukuussa. Australian hallituksen asianajaja Stephen Lloyd korosti, että pelaaja on viitannut kintaalla pandemiaan liittyviin terveystoimiin. Hän muun muassa antoi joulukuussa lehtihaastattelun, vaikka oli päivää aiemmin saanut positiivisen testituloksen.

Liittovaltion oikeuden tuomiota oli ratkaisemassa kolme tuomaria. Päätös oli yksimielinen.

---

Korjattu klo 9.13 muotoilua otsikosta ja jutun alusta.

Päivitetty klo 9.27 jutun alkua: Djokovic karkotetaan. Tuoreeltaan oli epäselvyyttä siitä, tarkoittaako oikeuden päätös Djokovicin karkotusta.