Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiassa pöyristyttiin Novak Djokovicin saamasta poikkeusluvasta – turnausjohtaja kannustaa serbialaista keskusteluun

Tennissuuruus Novak Djokovicin saama poikkeuslupa Australian avoimeen mestaruusturnaukseen on herättänyt maassa voimakasta kritiikkiä. Serbialaistähti Djokovic ilmoitti tiistaina saaneensa järjestäjiltä poikkeusluvan osallistua Melbournessa pelattavaan kauden ensimmäiseen grand slam -turnaukseen.

Vajaan kahden viikon päästä alkavan turnauksen osallistujilta edellytetään koronarokotusta tai lääketieteellistä erivapautta, jonka perusteella rokotuspakosta voi saada vapautuksen. Djokovic on useaan otteeseen kieltäytynyt vahvistamasta, onko häntä rokotettu, ja ilmaissut myös aiemmin vastustavansa rokotetta.

Lääketieteelliset erivapaudet myönnetään turnaukseen kahden riippumattoman asiantuntijaryhmän arvioinnin perusteella.

– En välitä siitä, miten hyvä tennispelaaja hän on. Jos hän kieltäytyy ottamasta rokotusta, häntä ei pitäisi päästää mukaan, Australian lääkäriliiton entinen varapuheenjohtaja Stephen Parnis kirjoitti Twitterissä.

Myös Australian pääministeri Scott Morrison otti asiaan kantaa ja toivoi Djokovicin kertovan lisätietoja saamastaan poikkeusluvasta.

– Odotamme hänen esitystään ja sitä, mitä todisteita hän tarjoaa, jotta voimme tukea hänen vapautustaan, Morrison sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Jos todisteet ovat riittämättömät, häntä ei kohdella eri tavalla muiden kanssa, ja hän matkaa seuraavalla koneella kotiin. Novak Djokovicille ei pitäisi olla mitään erityisiä sääntöjä, Morrison jatkoi.

Australian avoimiin on mahdollista päästä ilman rokotettakin, jos turnaukseen pyrkivä henkilö on viimeisen puolen vuoden aikana saanut koronavirustartunnan. Vielä ei ole selvää, onko tämä ehto täyttynyt Djokovicin kohdalla.

Harva hakija on saanut rokotusvapauden

Australian avointen turnausjohtaja Craig Tiley kertoi keskiviikkona, ettei tiennyt syytä Djokovicin erivapaudelle. Hän korosti, ettei turnausorganisaatio suosinut Djokovicia, ja toivoi serbialaisen kertovan poikkeusluvastaan tarkemmin.

– Kannustan häntä keskustelemaan asiasta yhteisön kanssa... Olemme käyneet läpi erittäin vaikean ajanjakson viimeisen kahden vuoden aikana ja arvostaisimme vastauksia asiaan, Tiley sanoi.

Tiley kertoi, että turnaukseen saapuu yhteensä noin 3 000 pelaajaa ja henkilökunnan jäsentä. Rokotusvapautta turnaukseen oli hakenut 26 henkilöä, mutta tapauksista vain muutama oli hyväksytty.

Djokovic on Australian avointen ennätysmies yhdeksällä kaksinpelimestaruudellaan. Serbialainen tavoittelee Melbournessa jo uransa 21. grand slam -turnausvoittoa, jolla hän siirtyisi yksin miesten grand slam -mestaruuslistan kärkeen.