Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vimpelissä koripalloilijakin voi syntyä räpylä kädessä

Sanonnan mukaan Vimpelissä synnytään pesäpalloräpylä kädessä, sillä laji on paikkakunnalla lähes uskontoon verrattava asia. 2000-luvulla kuitenkin myös naisten koripallo on ottanut vankan jalansijan. Vedon toiminnanjohtaja ja naisten Korisliiga-joukkueen valmentaja Jukka-Pekka Kujala arvioi lajien tukevan toisiaan erityisesti junioreiden saralla.

– Koripallossa on mukana vajaat sata tyttö- ja naispelaajaa. Junioripuolella suurin osa pelaa myös pesäpalloa, mikä on erinomainen asia, sillä lajit kehittävät kasvavia pelaajia eri tavoin, Kujala sanoo.

Erinomainen apu nuorten pelaajien kehittämiseen on paikkakunnan oma lukio, missä on palloilulinja. Koripallon edustusjoukkueesta palloilulinjan tuomasta lisäharjoittelumahdollisuudesta nauttii neljä pelaajaa. Lisäksi yksi pelaajista on vastaavalla linjalla Kokkolassa. Kujala pitää yhteistyötä toimivana.

– Tällainen mahdollisuus on kannaltamme todella hyvä asia. Nuoret pelaajat voivat opiskella ja samalla treenata entistäkin paremmin.

Yhteisön anteliaisuus pelasti seuran

Vedossa on tällä erää viisi tyttöjuniorijoukkuetta sekä kahdeksatta kauttaan pääsarjassa pelaava, noin 70 000 euron budjetilla operoiva naisten Korisliiga-joukkue. Poikien ja miesten sarjoissa Vedolla ei ole virallisia koripallojoukkueita.

Kujala kiittelee yleisön tukea niin kori- kuin pesäpallossa.

– Koripallossa yleisökeskiarvomme on reilut 200, mikä on varsin mukava. Pesäpallossa luku oli viime kaudella 1 600.

– Budjettien osalta koripallon pääsarja pyörii 70 000 eurolla, ja pesäpallon euromäärä on 630 000. Yleisön tuki onkin meille kokonaisuudessaan tärkeää niin rahallisesti kuin talkooväen saannin kannalta.

Kannattajat olivat tärkeässä roolissa myös 1990-luvun puolivälissä, jolloin Vedolla oli velkaa yli miljoonaa markkaa.

– Tuolloin yritykset ja yksityiset lahjoittivat seuralle noin 350 000 markkaa, millä oli suuri merkitys seuran pelastumisen kannalta.

Pesäpallossa Vimpelin kotiyleisön hurmos on tuttua, mutta Kujalalla on esimerkki Veto-kannattajien fanaattisuudesta koripallonkin suhteen.

– Silloin pelattiin vanhassa salissa miesten ottelua. Yleisö pääsi tuolloin käsiksi koripallotelineeseen, jota eräs innostui heiluttamaan vastustajan vapaaheittojen aikana. Kyseinen katsoja päätyikin sen jälkeen tuomarin poistamana ulkoilmaan.

Isoranta teki valintansa C-juniorina

Yksi Vedon nuorista lupauksista on lukion viimeistä luokkaa palloilulinjalla käyvä Minttu Isoranta. Hän on myös kahden lajin kasvatti.

– Lähdin koripallon pariin jo alle kouluikäisenä isäni innostamana. Pelasin myös pesäpalloa C-junioreihin saakka, mutta koripallo oli lopulta juttuni, Isoranta kertoo.

Hän kiittelee lukion palloilulinjan tuomia harjoitusmahdollisuuksia.

– Koulussa on 2–3 kertaa viikossa aamutreeni, millä haetaan lajitaitoa, sekä kerran viikossa kuntosalitreeni. Ne ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

Kuluvaa kautta Isoranta luonnehtii positiiviseksi.

– Niin suomalaisilla kuin kolmella ulkomaalaisella pelaajalla on hyvä joukkuehenki ja dynamiikka. Pelaamme joukkueena, mikä on avainasia. Itse koen kehittyneeni erityisesti puolustuspäässä, vaikka töitä on toki paljon edelleen tehtävänä.