Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pesäpalloliitto kertoi häirintäkohun selvityksestä – ja pyysi anteeksi väärinkäytöstä kokeneilta

Pesäpallon häirintäkohu on ollut otsikoissa, kun naisten Superpesiksessä pelaavan Kirittäret-joukkueen valmennuksessa nykyisin toimiva Petri Kaijansinkko julkaisi tiistaina julkisen anteeksipyynnön seksuaalisesta häirinnästä. Nuoren pelaajan häirintä tapahtui vuonna 2014, ja siitä kertoi hiljattain Urheilulehti.

Pesäpalloliitto (PPL) on aloittanut asiasta selvityksen, ja perjantaina liitto päivitti tilannetta selvityksen suhteen.

– Selvityksessä asianosaisille annetut viimeiset määräajat umpeutuvat 27. 12. 2021, jonka jälkeen liitto tekee päätöksen mahdollisesta kurinpitomenettelyn aloittamisesta. Jos esiselvityksen jälkeen tehdään päätös kurinpitomenettelyn aloittamisesta, pesäpallon kurinpitomääräysten mukaan kurinpitomenettelyn kohteena oleva henkilö on automaattisesti väliaikaisessa peli- ja toimitsijakiellossa silloin, kun hänen kurinpitoasiansa käsittely on kesken, ellei kurinpitorangaistuksesta päättävä kurinpitoelin toisin määrää, liitto tiedotti.

– Kurinpitomenettelyn yhteydessä PPL voi tehdä yhteistyötä Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) kanssa tapahtumakulun selvittämiseksi, liitto jatkoi.

Viime päivinä on muun muassa ihmetelty, miksi liitto ei reagoinut tapahtuneeseen vuonna 2014.

– Saatujen alustavien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että tiedonkulussa ja epäasiallista käyttäytymistä koskevissa menettelytavoissa on ilmennyt sellaisia puutteita, jotka ovat voineet osaltaan myötävaikuttaa asioiden esiintuomattomuuteen liiton silloiselle johdolle, PPL muotoili tiedotteessaan perjantaina.

Kynnys matalammaksi

Liitto vakuuttaa nollatoleranssia "kaikkeen kiusaamiseen ja hyväksikäyttöön" eikä "yhdenkään pesäpallossa työskentelevän tule ikinä käyttää omaa auktoriteettiasemaansa väärin". Liitto haluaa madaltaa kynnystä yhteydenottoihin.

– PPL on jo aiemmin ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin, joista voidaan mainita täsmennetyt ohjeet epäasiallista käyttäytymistä koskevien tapausten selvittämiseksi ja ilmoituksia vastaanottavan yhteyshenkilön nimeäminen. Lisäksi PPL on sitoutunut vakavia eettisiä rikkomuksia käsittelevän yhteisen, Olympiakomitean alaisen yhteisen kurinpitolautakunnan toimintaan ensi vuoden alusta lukien. PPL ottaa omien toimintatapojensa ja -ohjeidensa kehittämisessä huomioon vireillä olevan asian käsittelyssä esille nousevat seikat.

– Suomen Pesäpalloliiton nykyinen johto haluaa esittää oman anteeksipyyntönsä väärinkäytöstä kokeneille sekä tarjota heille kaiken mahdollisen tuen ja avun. Liitto on sitoutunut selvittämään kaikki esiintuodut tapaukset ja ryhtyy tarvittaessa kurinpidollisiin toimiin.