Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Floridan päävalmentaja Quenneville irtisanoutui Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaalin takia – Chicagon seurajohto ei tutkinut ahdistelusyytöksiä vuonna 2010

NHL-jääkiekkoliigan Florida Panthersin päävalmentaja Joel Quenneville on jättänyt paikkansa, Panthers kertoi Twitterissä . Quennevillen eron taustalla on hänen 2008–2018 luotsaamansa Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaali.

Quenneville tapasi aiemmin perjantaina NHL:n pääkonttorissa New Yorkissa liigan komissaarin Gary Bettmanin ja apulaiskomissaarin Bill Dalyn. Paikalla tapaamisessa olivat myös Floridan general manager Bill Zito sekä seuran toimitusjohtaja Matthew Caldwell. Tapaamisen päätteeksi Quenneville ilmoitti erostaan.

– Tapaamisen jälkeen kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä, ettei hänen enää ollut sopivaa jatkaa Floridan päävalmentajana, Bettman sanoi tiedotteessa .

Quenneville sanoi heinäkuussa saaneensa tietää Chicagon ahdisteluepäilyistä vasta tämän vuoden kesällä median kautta, mutta tällä viikolla julki tulleet tiedot ovat ristiriidassa tämän väitteen kanssa.

Bettmanin mukaan NHL ei ryhdy jatkotoimiin Quennevillea kohtaan.

– Mutta jos hän haluaa tulevaisuudessa palata jossakin roolissa liigaan, minun täytyy tavata hänet etukäteen varmistaakseni, missä tilanteessa uusi työ olisi sopivaa, Bettman ilmoitti.

Myös Chicagon GM jätti paikkansa

Quennevillen irtisanoutumisen taustalla on viime keväänä nostettu oikeuskanne. Tuolloin vielä nimettömänä pysynyt Blackhawksin entinen pelaaja haastoi seuran oikeuteen kertoen videovalmentaja Brad Aldrichin syyllistyneen seksuaaliseen häirintään kahta pelaajaa kohtaan vuonna 2010.

Tämän viikon keskiviikkona tuli julki, että oikeuskanteen nostanut ex-pelaaja on Kyle Beach. Kanteen mukaan Aldrich pakotti hänet seksiin uhkailemalla väkivallalla sekä uhkaamalla heikentää Beachin asemaa jääkiekkojoukkueessa.

Beachin kanne johti riippumattomaan tutkimusraporttiin, jonka teki juristi ja entinen liittovaltion syyttäjä Reid Schar. Raportin tultua julki aiemmin tällä viikolla Blackhawksin general manager Stan Bowman ja hallintojohtaja Al MacIsaac erosivat tehtävistään. Bowman irtisanoutui myös Yhdysvaltain ensi talven olympiajoukkueen general managerin tehtävästä.

Raportin mukaan Chicagon seurajohto sai tietää syytöksistä Aldrichia kohtaan, mutta antoi Aldrichille mahdollisuuden erota, eikä tutkinut syytöksiä, kun Aldrich irtisanoutui itse.

Joel Quenneville valmensi Chicagoa 2008–2018. Tutkimusraportin mukaan myös Quenneville oli toukokuussa 2010 läsnä kokouksessa, jossa seurajohto kertoi Aldrichin lähestyneen pelaajaa seksuaalisesti. Chicagon seurajohto piti kuitenkin tärkeämpänä keskittyä kevään 2010 pudotuspeleihin.

Seura ei ilmoittanut ahdisteluepäilyistä poliisille

Tutkimusraportin mukaan Kyle Beachin lisäksi toinenkin Blackhawksin pelaaja joutui Aldrichin ahdistelun kohteeksi. Kevään 2010 pudotuspelien aikana Aldrich oli lähettänyt kyseiselle pelaajalle suorasukaisia tekstiviestejä, joista yhdessä oli valokuva peniksestä. Raportin mukaan Blackhawksin työntekijä oli pelaajan vierellä, kun tämä avasi kyseisen viestin ja kehotti pelaajaa tekemään asiasta ilmoituksen.

Blackhawks ei ilmoittanut ahdisteluepäilyistä poliisille eikä NHL:lle. Seuran passiivisuudella oli ikävät seuraukset, uutisoi New York Times . Kun Blackhawks oli voittanut Stanley Cupin kesällä 2010, ahdistelusta syytetty apuvalmentaja Aldrich lähestyi seksuaalisesti ja kosketteli seurassa toiminutta harjoittelijaa.

Blackhawksista lähdettyään Aldrich jatkoi työskentelyä jääkiekon parissa yliopisto- ja lukiojoukkueissa. Vuonna 2013 hän tunnusti olleensa sukupuolisuhteessa alaikäisen kanssa toimiessaan lukiovalmentajana Michiganin osavaltiossa. Aldrich sai oikeudessa tuomion ja on edelleen osavaltion seksuaalirikollisrekisterissä.

Entinen lukiojääkiekkoilija on myös nostanut oikeuskanteen Blackhawksia vastaan. Tämän kanteen mukaan Blackhawks antoi Aldrichille myönteisiä suosituksia vielä irtisanoutumisen jälkeen, mikä mahdollisti Aldrichin valmennustehtävät koulujoukkueissa.

NHL ilmoitti aiemmin tällä viikolla antavansa Chicagolle kahden miljoonan dollarin sakot rangaistuksena tapahtuneesta.

Florida ei nimennyt vielä seuraajaa Quennevillelle

Panthers on aloittanut Quennevillen alaisuudessa kauden poikkeuksellisen hyvin ja joukkue on voittanut kaikki pelaamansa seitsemän ottelua. Joukkueessa on vahva suomalaisedustus. Sen kapteeni on Aleksander Barkov ja lisäksi joukkueessa pelaavat hyökkääjät Eetu Luostarinen ja Anton Lundell sekä puolustajat Markus Nutivaara ja Olli Juolevi. Floridan apuvalmentaja on Tuomo Ruutu.

ESPN:n mukaan apuvalmentaja Andrew Brunette hoitaa väliaikaisesti Panthersin päävalmentajuutta.