Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helmarit valmiina MM-kisaunelman metsästykseen – EM-odotus jää joukkueessa hetkeksi taka-alalle

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa uuden haasteen vajaan kahden viikon päästä Turussa, kun joukkue kohtaa MM-karsintojen avausottelussa Slovakian. Päävalmentaja Anna Signeul nimesi keskiviikkona karsintojen avausryhmänsä, jossa ei suurempia yllätyksiä nähty.

Pelaajistosta poissa ovat loukkaantumisista kärsineet AIK:n hyökkääjä Kaisa Collin, Linköpingsin keskikenttäpelaaja Olga Ahtinen sekä Örebron hyökkääjä Heidi Kollanen. Pahasta polvivammasta toipunut HJK:n Essi Sainio sen sijaan palaa ryhmän mukaan.

– Vuoden alussa ei ollut mitään tietoa siitä, tuleeko urani koskaan jatkumaan. Pienten vaikeuksien jälkeen pääsin loppujen lopuksi kentälle, mistä olen tietysti todella onnellinen. On kovan työn tulos, että olen tuossa pelaajalistalla, keskikenttäpelaaja Sainio iloitsi tiedotustilaisuudessa.

Helmarit kruunasi loistavat EM-karsintansa viime helmikuussa nappaamalla maajoukkueen historian neljännen EM-kisapaikan. Signeulin joukkue keräsi kahdeksasta ottelusta seitsemän voittoa ja päästi vain kaksi maalia, mutta historiallisen MM-kisapaikan tavoittelussa menneistä tuloksista ei ole liiemmin hyötyä.

Suomen ja Slovakian lisäksi samassa karsintalohkossa pelaavat tuore olympiahopeajoukkue Ruotsi sekä Irlanti ja Georgia. Karsintaohjelma on tiivis, sillä joukkueiden on määrä pelata huhtikuun puoliväliin mennessä kuusi ottelua kahdeksasta.

– Emme tähtää (ensi kesän) EM-kisoihin juuri nyt, vaan teemme sen ensi keväänä. Toki katsomme kisojen lohkoarvonnan ja seuraamme vastustajajoukkueita, mutta muuten pelaajat ja valmennusryhmä ovat keskittyneitä pääsemään MM-kisoihin, Signeul sanoi.

Laajennetut kisat

MM-kisat järjestetään vajaan kahden vuoden päästä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, ja mukana on ensimmäistä kertaa 32 joukkuetta aiemman 24 joukkueen sijaan. Euroopan karsintalohkojen voittajat pääsevät suoraan kisoihin, toiseksi sijoittuneet joukkueet etenevät jatkokarsintaan.

– Karsinnat ovat aina haaste. Kisoihin on vaikeaa päästä, ellei voita suurinta osaa peleistä. Slovakiaa vastaan pelattava ottelu paljastaa paljon siitä, missä Helmarit tällä hetkellä menee, Sainio pohdiskeli.

Puolitoista vuotta sitten Suomi kaatoi Slovakian 4–2 Kyproksella pelatussa ottelussa.