Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Silja Kosonen ei odota maailmanennätyksiä, mutta haluaa Ruotsi-ottelussa perushyvän suorituksen

Moukarinheittäjä Silja Kososen nimi tuli suomalaisille tutuksi viimeistään maaliskuun alussa, kun hän kieputti kevättalven lumisateessa Suomen ennätyksen 72,44. Kesäkuussa leka lensi vielä pidemmälle, kun Kosonen kohensi SE-tulokseksi 73,43. Tulos on myös alle 19-vuotiaiden maailmanennätys.

Viikonlopun Ruotsi–Suomi-maaottelussa hän yrittää kuroa kiinni Ruotsin etumatkaa. Ensimmäisen kisapäivän jälkeen Ruotsi johtaa Tukholmassa Suomen miehiä pistein 125–101 ja naisia 127–99.

– On ollut aika raskas ja tapahtumarikas kausi. Ei voi enää lähteä odottamaan uusia maailmanennätyksiä, mutta perushyvää tasoa odotan. Toivottavasti pääsisin lähelle sitä, mitä heitin Kalevan kisoissa (68,30). Mielellään heittäisin pidemmällekin, Kosonen kertoi STT:lle ennen maaottelun alkua.

Kososen mainitsemia tapahtumia on todella riittänyt. Hän pääsi Tokiossa olympiatunnelmaan karsinnassa, voitti Tallinnassa alle 20-vuotiaiden EM-kultaa ja voitti Nairobissa alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.

Alkukauden perusteella hänelle soviteltiin myös Suomen mestarin viittaa, mutta tuttu kilpakumppani Krista Tervo nakkasi Tampereella 70,29.

– Tavoittelemme nyt yhdessä hyviä pisteitä Suomelle. Olemme niin hyvissä väleissä Kristan kanssa, etten ole yhtään katkera hänen voitosta. Aika perushomma, että tänä vuonna olemme voittaneet vuorotellen. Kalevan kisoissa Krista oli paremmassa kunnossa ja heitti hyvän kisan, Kosonen kehui.

– Se kannustaa molempia, kun on toisen kanssa hyvää kamppailua.

"Haluaisin lukion kieltenopettajaksi"

Kosonen myöntää, että kertynyt väsymys on sekä fyysistä että henkistä. Poikkeusolot lisäävät matkarasituksia entisestään.

– Fyysiseen voi valmistautua hieronnoilla ja levolla. Henkinen puolikin vie voimia. Pitkiä matkoja, enkä ole aiemmin juuri ollut ulkomailla kisaamassa. Tämä on jo viides ulkomaanreissu tälle vuodelle, 18-vuotias urheilija kertoi Tukholman Olympiastadionilla.

Voiko tästä kaudesta oppia tuleviin esimerkiksi matkustamisen ja valmistautumisen suhteen?

– En ole hirveästi ehtinyt miettiä tuota puolta, kun on tapahtunut niin paljon. Kyllä tästä oppia voi ottaa.

Urheilun parissa oppimisen lisäksi Kosonen oppii myös siviilissä. Hän aloitti maanantaina saksan opinnot Turun yliopistossa. Myös ruotsi, englanti ja ranska sujuvat.

– Haluaisin lukion kieltenopettajaksi. Saa nähdä, Kosonen pyöritteli tulevaisuutta, joka on edelleen myös hyvin urheilupainotteinen.

– Haluan jotain muutakin urheilun ohelle. Tulisin hulluksi, jos elämä olisi vain urheilua. Urheilu voi loppua koska vaan, jos tulee paha loukkaantuminen. Uskon, että on mahdollista yhdistää huippu-urheilu ja opiskelu.

Maaottelun päättävä sunnuntai käynnistyy kello 13.10 Suomen aikaa miesten moukarinheitolla. Naisten moukari on ohjelmassa kello 14.05 alkaen. Kisapäivään mahtuvat myös esimerkiksi 200 metrin pikamatkat, miesten seiväshyppy ja miesten kiekko. Kahdessa viimeksi mainitussa odotetaan ruotsalaisdominointia, kun olympiavoittajat Armand Duplantis ja Daniel Ståhl saapuvat kisapaikoille.