Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heidi Salminen aitoi huikealla ennätysparannuksella MM-kultaa

Heidi Salminen juoksi sensaatiomaisella tavalla maailmanmestariksi yleisurheilun nuorten MM-kisoissa Nairobissa. Salminen voitti kisojen päätöspäivänä 400 metrin aitajuoksun loppukilpailun ajalla 56,94, jolla hän kohensi ennätystään yli sekunnin.

Edellisen ennätyksensä 58,12 Salminen juoksi MM-kisojen välierissä, ja Nairobiin hän matkusti ennätyksenään 59,07. Yhteensä 2,13 sekunnin ennätysparannus nostaa hänet ikäluokassa Viivi Lehikoisen jälkeen toiseksi kotimaan kaikkien aikojen tilastoissa.

Vasta 17-vuotias Salminen yllättyi loppukilpailupaikasta, joten mestaruus tuli järeänä yllätyksensä.

– En meinaa uskoa tätä, Salminen tunnusti Urheiluliiton nettisivuilla .

– Finaalipaikka oli jo yllätys, joten en todellakaan odottanut tätä. Varsinkin, kun ennätyskin parani niin paljon. Tämä ei tunnu todelliselta.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Salminen yllätti myös valmentajansa, matkan SE-juoksijan Tuija Helanderin.

– Tiesin, että Heidissä on potentiaalia. Siinä alkuerien 58,12-juoksussa ei tullut läheskään kaikki ulos, mutta tulos alkoi olla jo sinne päin. Finaaliaika oli pommi minullekin, Helander ihasteli.

– Ajattelin, että Heidi pystyisi sellaiseen 57,5:n aikaan.

Taktinen täysosuma

Salminen voitti MM-finaalin 22 sekunnin sadasosan erolla Ranskan Laudivine Aubertiin. Kanadan Savannah Sutherland oli kolmas.

Helander seurasi kilpailua Suomesta ja varmistui mestaruudesta loppusuoran puolimaissa, vaikka Aubert oli vielä kilpailun johdossa.

– Tiesin, että Heidi voittaa, kun tultiin yhdeksännellä aidalla, Helander vakuutti.

Salminen nousi rytminvaihdoksella ranskalaisen edelle viitisen metriä ennen maalia.

Helander kehui Salmisen juoksua tasapainoiseksi, ja kaksikko on kehittänyt nimenomaan juoksun loppua ja viimeisiä aitavälejä.

– Heidillä on ollut juoksun lopussa pientä arkuutta. Finaaliin annoin ohjeeksi, että juoksee kaksi viimeistä aitaväliä täysillä, Helander kertoi.

MM-finaalissa Salminen aloitti nousunsa toisessa kaarteessa, missä hän on aiemmin alkanut arastella. Loppusuoralle hän ennätti toisena.

Salmisen mestaruus on suomalaisten neljäs Nairobin kisoissa. Saga Vanninen voitti aiemmin 7-ottelun, Janne Läspä keihäänheiton ja Silja Kosonen moukarinheiton.