Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jamaikan kivikova nelikko dominoi naisten pikaviestiä – Bahaman Miller-Uibo hallitsi 400 metrin olympiafinaalia, konkari Felix teki historiaa

Jamaika on juossut selvään voittoon naisten 4x100 metrin viestissä Tokion olympialaisissa. Jamaikan nelikko otti kankeista vaihdoista huolimatta olympiakultaa maansa ennätyksellä 41,02. Joukkueessa juoksivat Briana Williams, Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Shericka Jackson.

Jamaikan voitto ei ollut yllätys, sillä maa oli aiemmin näissä kisoissa ottanut kolmoisvoiton naisten 100 metrillä, joten sillä oli laittaa pikaviestiin kovemmat juoksijat kuin kilpailijamailla. Jamaikan nelikko jäi vain 0,20 sekuntia Yhdysvaltain yhdeksän vuoden takaisesta maailmanennätysajasta.

Jamaikan juoksijoista Fraser-Pryce saavutti jo kahdeksannen ja Thompson-Herah kuudennen olympiamitalinsa.

Yhdysvallat otti pikaviestissä hopeaa ajalla 41,45 ja Britannia pronssia ajalla 41,88. Sveitsi jäi Britanniasta 0,2 sekuntia ja sai tyytyä neljänteen sijaan.

Viimeksi Jamaika voitti naisten pikaviestin olympiakultaa Ateenassa 2004. Kaksissa viime olympialaisissa voiton vei Yhdysvallat.

Bahaman Miller-Uibo hallitsi 400 metrin finaalia

Bahaman Shaunae Miller-Uibo on voittanut naisten 400 metrin olympiakultaa toista kertaa perättäin. Miller-Uibo juoksi Tokiossa ylivoimaiseen voittoon omalla ennätyksellään 48,36.

Hopealle juoksi Dominikaanisen tasavallan Marileidy Paulino ajalla 49,20. Pronssia otti ajan 49,46 juossut Yhdysvaltain Allyson Felix, joka teki olympiahistoriaa. 35-vuotias Felix ylsi mitaleille viidensissä perättäisissä olympialaisissa.

Yhteensä hänellä on nyt kymmenen olympiamitalia, mikä on enemmän kuin yhdelläkään toisella naisella olympiayleisurheilun historiassa. Ennen tätä Felix jakoi tämän kunnian jamaikalaispikajuoksija Merlene Otteyn kanssa.

Nyt saavuttamansa pronssin lisäksi Felixillä on olympiakisoista kuusi kultaa ja kolme hopeaa. Ensimmäisen olympiamitalinsa Felix saavutti 18-vuotiaana Ateenassa 2004, kun hän juoksi 200 metrin hopeaa.

Bahama hallitsi Tokion olympialaisissa sileää ratakierrosta, sillä Steven Gardiner toi torstaina maalle kultaa miesten 400 metrillä.

Viisi vuotta sitten Riossa Miller-Uibo kukisti Felixin niukasti seitsemällä sadasosasekunnilla heittäyen näyttävästi maaliin, mutta tällä kertaa kukaan ei pystynyt haastaamaan häntä kunnolla. Bahamalainen aloitti finaalin suhteellisen rauhallisesti, mutta tuli viimeisestä kaarteesta loppusuoralle johtoasemassa.

Kenian Kipyegon uusi 1 500 metrin olympiavoittonsa, Hollannin Hassan taipui pronssille

Kenian Faith Kipyegon on uusinut olympiavoittonsa naisten 1 500 metrin juoksussa. Kipyegon otti Tokiossa kultaa olympiaennätysajalla 3.53,11.

Hopeaa otti Britannian Laura Muir ja pronssia hallitseva maailmanmestari, Hollannin Sifan Hassan, jolla oli ennestään näistä kisoista 5 000 metrin olympiavoitto. Britannian ennätyksen juossut Muir jäi Kipyegonista 1,39 sekuntia. Kolme kärkijuoksijaa olivat yhdessä vielä viimeisen kierroksen takasuoralla, kunnes Kipyegon irtosi kilpakumppaneiltaan.

Hassan tavoitteli Tokiossa kestävyysmatkoilta ennennäkemätöntä triplavoittoa 1 500, 5 000 ja 10 000 metrillä, johon hän ei kuitenkaan nyt yllä. Dohan MM-kisoissa 2019 Hassan voitti kultaa 1 500 ja 10 000 metrillä. Hassan kaatui 1 500 metrin alkuerissä, mutta selvitti kuitenkin kovalla loppukirillä tiensä loppukilpailuun.

Skottijuoksija Muirille olympiamitali on uran ensimmäinen. Hän on 1 500 metrin Euroopan mestari vuodelta 2018.

Suomalaissyntyinen Tshekin Kristiina Mäki oli finaalissa 13:s ajalla 4.11,76.

Liu heitti kultaa ja toi Kiinalle ensimmäisen keihään olympiamitalin

Kiinan Liu Shiying on ottanut naisten keihään olympiakultaa Tokiossa. Kyseessä on Kiinan historian ensimmäinen olympiamitali keihäänheitossa.

Liu heitti voittotuloksensa 66,34 ensimmäisellä kierroksella. Hopeaa ottanut Puolan Maria Andrejczyk heitti 64,61. Hän kukisti pronssia heittäneen Australian hallitsevan maailmanmestarin Kelsey-Lee Barberin viidellä sentillä.