Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wilma Murto otti viileästi viitossijan seipäästä – seiväshypyn olympiafinaali alkoi hurjin korotuksin

Wilma Murto hyödynsi erinomaisesti Tokion olympialaisten erikoisen seiväsfinaalin korotukset. Kilpailun hyppykorkeuksiksi määritettiin usean maan vetoomuksista huolimatta 450, 470, 480 ennen siirtymistä viiden sentin korotuksiin.

Se korosti puhtaan sarjan merkitystä, kun valtaosa hyppääjistä putosi pelistä jo toisessa korkeudessa.

– Erikoinen ratkaisu. Toisaalta lajin henki on, että pudotukset ratkaisevat, jos ei hypyn korkeus, Murto kommentoi ratkaisua.

– Piti asennoitua niin, että puhdas sarja on tosi arvokas. Huomasin, että aloituskorkeudessa on iskun paikka.

Murto ylitti 450 ensimmäisellä yrityksellä ja se riitti viidenteen sijaan yhdessä Ukrainan Marina Kilipkon ja Slovenian Tina Sutej'n kanssa.

Murto teki kaksi hyvää yritystä korkeudesta 470, mutta ylitys olisi vain pitänyt hänet yksin viidennellä sijalla.

– Kisa olisi voinut olla aika erilainen eri korotuksilla. Nyt harmitti jo etukäteen, koska tiesin, että kilpailussa tulee tosi paljon tasatuloksia; Murto jatkoi.

– Hyppääjien kauden parhaat tulokset eivät puoltaneet nyt käytettyjä korotuksia.

Salosella seinä vastassa

Asialle laitettiin yleisurheilumaajoukkueen joukkueenjohtaja Tuomo Salonen, ja suomalaiset ehdottivat ensimmäisiksi korkeuksiksi sarjaa 440, 460, 470. Tueksi asettuivat muiden muassa Ruotsi, Slovenia ja Ukraina.

– Vastaus oli tylysti, että "teillä pitää olla parempia urheilijoita", Murto kertoi.

Asiaa alettiin puida tiistaina ja vääntö jatkui kilpailupäivään.

– Ehkä meille järjestettiin vähän lyhyempi työpäivä, kun karsinta oli venynyt sateen takia niin pitkäksi, Murto pohti kieli poskessa.

– Toisaalta nämä korotukset palvelijat neljää kärkihyppääjää. Ymmärrän korotukset hyvin, jos se oli se syy.

Yhdysvaltain Katie Nageotte voitti kilpailun tuloksella 490, Venäjän olympiakomiteaa edustava Anzhelika Sidorova ja Britannian Holly Bradshaw ottivat himmeämmät mitalit tuloksella 485. Kreikan Katerina Stefanidi jäi neljänneksi.

Oikeita valintoja

Murto ei tykännyt korotuksista, mutta hyödynsi tilanteen.

– Olen tyytyväinen siihen, että teimme fiksuja valintoja välineissä ja asetuksissa. Sain puhtaan aloituksen, hyvät yritykset 470:stä ja iloisesti yllättäneen viitossijan, Murto totesi.

Murto olisi tarvinnut vauhdinjuoksuun pienen lisäkipinän, jotta hän olisi saanut hypyn jatkumaan riman taakse. Hän nousi riman päälle, mutta pudotti sen alas tullessaan ensimmäisellä ja toisella yrityksellä.

– Tein kilpailussa neljä hyvää hyppyä, ja viides sija tuntuu ihan superhyvältä. En osannut sitä odottaa, mutta viides sija kilpailusta tupsahti, Murto tiivisti kokonaisuuden.

470 kiinnostaa

Murto hyppäsi viime kilpailuissaan ennen olympialaisia tasaisesti tulokset 461, 462, 461. Varmuus näkyi myös Tokiossa, kun hän ylitti sateisessa karsinnassa 455 ja teki finaalissa kelpo yrityksiä 470:stä.

– Olo oli itsevarma ja tuntui, että pystyn handlaamaan loppukilpailussa 450, vaikken ole koskaan aloittanut kilpailua niin korkealta, Murto kertoi.

– Olen iloinen, kun pystyin tässä tilanteessa pitämään pään ja pakan kasassa.

Lisäksi murto toivoi, että hän onnistuisi vielä tällä kaudella kohentamaan ulkoratojen ennätyksensä 470:een.

– Fyysinen ja henkinen kunto on sellainen, ettei mikään estä sitä. Toki se vaatii sopivia olosuhteita ja itseltä hyvää päivää, Murto tunnusti.

– Aika paljon odotan kauden viimeisiä kilpailuita Ruotsi-ottelua ja Kalevan kisoja. Ja olisi hyvä juttu, jos vielä pääsisi ulkomaille hyviin kisoihin.