Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäkelä-Nummelan kisa karahti kiville: "Hemmetti, ei voi olla totta"

Satu Mäkelä-Nummela on karsiutunut trapin finaalista neljänsissä olympialaisissaan Tokiossa. Hänen aiemmat olympiasijansa olivat kultamitali Pekingistä, 7:s sija Lontoosta ja 10:s sija Riosta.

Orimattilalainen päätyi 24:nneksi 26 ampujan joukossa.

– Jonkun on aina oltava siellä hännillä, ja nyt se oli minun kohtaloni, Mäkelä-Nummela sanoi.

Hän ehti juuri ennen viimeistä sarjaansa kuulla uimari Matti Mattssonin pronssimitalista. Hän oli kuunnellut uintia radiosta ja luullut ensin, että Mattsson voitti kultaa. Olympiavoittajien klubiin ei kuitenkaan tullut lisäjäseniä, mutta 2000-luvulla mitalikin on kova sana.

– Mitä sanon Matulle nyt. Nauti siitä, miten olet tehnyt töitä mitalin eteen, Mäkelä-Nummela sanoi ja kuvasi rintauintia mahauinniksi.

Mäkelä-Nummela, 50, jatkaa uraansa vuosi kerrallaan, eikä pidä mahdottomana, että tavoittelisi paikkaa vuoden 2024 olympialaisiin Pariisiin.

Tähtäyksen ajoituksessa virheitä

Mäkelä-Nummela kaipasi eilisen 70 kiekon tuloksen jälkeen kahden sarjan mittaista loppukiriä, jotta olisi voinut nousta taisteluun finaalipaikasta. Kiri karahti kiville heti kättelyssä, kun Mäkelä-Nummelalle tuli kolme ohilaukausta avaussarjan alussa, ensimmäisellä viiden ampumapaikan kierroksella.

– Ensimmäinen tunne oli, että hemmetti, ei voi olla totta, Mäkelä-Nummela sanoi.

– Ekassa sarjassa tuntui kuin olisi tullut jäätikkö vastaan. Se ei olisi sulanut edes näissä helteissä. Ihan karmea alku, Mäkelä-Nummela kertasi.

Mäkelä-Nummelan lopputulos oli 113. Finaalipaikkaan olisi vaadittu 120, joten taso oli kivikova.

Suomalaisen harmiksi tuli tekninen virhe tähtäyksen ajoituksessa.

– Kun on lähdössä liian äkkinäinen... Laukaisukuva menee oikein, mutta piiput tulevat samaa vauhtia kiekon kanssa, Mäkelä-Nummela kertoi.

Valmentaja Kimmo Yli-Jaskari muistutti, että sekunnin murto-osat ratkaisevat, tuleeko tulostauluun vihreä vai punainen laikka.

– Trapissa ja skeetissä yksittäisessä kiekossa toiminta-aika on 0,6 sekuntia, ja siitä otetaan 0,2 sekunnin reaktioaika pois. Jos alussa tekee virheitä, niitä on vaikea korjata, Yli-Jaskari totesi.

Yli-Jaskarin mukaan Mäkelä-Nummela ampui suurelta osin loistavasti, mutta virheisiin ei ole olympiatasolla varaa.

ME nyt täydellinen sarja

Mäkelä-Nummela rukkasi kesällä aseensa perää ja tähtäystään, jonka hän tekee nykyään yhden silmän sijasta molemmilla silmillä.

– Pätkääkään en kadu, että rupesin tekemään muutoksia. Se olisi vain pitänyt tehdä aiemmin, Mäkelä-Nummela sanoi.

Yli-Jaskarin mielestä koronaviruspandemian aiheuttama kevään kilpailukalenterin tyhjentyminen vaikutti siihen, ettei teknisiä virheitä havaittu ajoissa. Mäkelä-Nummelakin myönsi, ettei harjoituksissa niin rekisteröi ohilaukauksia.

Huonon sijoituksen ohella Mäkelä-Nummela menetti Tokiossa peruskilpailun maailmanennätyksensä. Slovakialainen Zuzana Rehak Stefecekova rikkoi peruskilpailussa kaikki 125 kiekkoa. Entinen ME oli Mäkelä-Nummelan 123 maaliskuulta 2019.

Mäkelä-Nummelan tavoin melkoinen konkari on slovakialainenkin. Mäkelä-Nummelan olympiavoittokilpailussa 13 vuotta sitten Stefecekova oli hopealla. Hopealle hän ampui myös Lontoossa.

Tokiossa mitalijärjestys ratkeaa kello 8.30 alkavassa finaalissa.