Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eriksen jää sairaalaan lisätutkimuksiin – kentälle lyyhistyminen johtui sydänpysähdyksestä, jonka syy yhä epäselvä

Tanskan jalkapallomaajoukkueen lääkäri Morten Boesen vahvisti tänään kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa, että Christian Eriksen, 29, sai lauantain Suomi-ottelussa sydänpydähdyksen. Boesenin mukaan elvytys onnistui nopeasti.

– Hän oli poissa. Kuinka kaukana oli, että olisimme menettäneet hänet? En tiedä. Saimme hänet takaisin, Boesen sanoi ja kertoi elvytyksen onnistuneen nopeasti.

Sydänpysähdyksen syy ei ole vielä selvinnyt. Keskikenttätähti Eriksen lyyhistyi kentälle Kööpenhaminassa pelatun EM-ottelun avauspuoliajan lopussa. Ottelu oli pitkään keskeytyksissä, kunnes se päätettiin pelata loppuun. Suomi voitti kamppailun Joel Pohjanpalon maalilla 1–0.

Boesenin mukaan Eriksen on edelleen sairaalassa, ja kaikki testit ovat olleet toistaiseksi kunnossa. Eriksenille tehdään lisätutkimuksia.

Aiemmin tänään Tanskan jalkapalloliitto DBU kertoi Twitterissä , että Eriksenin tila on edelleen vakaa. Liiton mukaan Eriksen on pystynyt lähettämään joukkuekavereilleen tervehdyksiä ja joukkueen jäsenet ovat puhuneet Eriksenin kanssa.

"Ehkä meidän olisi vain pitänyt kävellä bussiin"

Tanskan pelaajat ja muu joukkue ovat saaneet kriisiapua tapahtuman käsittelyyn. Pelaajat järkyttyivät suuresti pidetyn joukkuekaverinsa vakavista terveysongelmista, ja ottelun jatkaminen oli heille vaikeaa.

– Joukkueen jäsenet tukevat toisiaan, DBU korosti viestissään.

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand sanoi lehdistötilaisuudessa, että oli väärin panna järkyttyneet pelaajat tekemään päätös siitä, jatketaanko ottelua vai siirretäänkö se sunnuntaille.

– Ehkä meidän olisi pitänyt vain kävellä bussiin, mennä kotiin ja katsoa, mitä seuraavat päivät tuovat tullessaan. En usko, että heidän olisi pitänyt palata kentälle, Hjulmand sanoi.

Hjulmand ja Tanskan jalkapalloliiton urheilujohtaja Peter Möller sanoivat, ettei Euroopan jalkapalloliitto Uefa painostanut jatkamaan ottelua lauantaina. Möller antoi tukensa päävalmentajan näkemykselle siitä, että päätös jatkaa peliä oli luultavasti väärä.

Eriksen on kertonut sairaalasta joukkuekavereilleen toivovansa Tanskan jatkavan EM-turnausta. Hjulmandin mukaan Eriksen on ollut eniten huolissaan joukkuekavereidensa ja läheistensä jaksamisesta.

– Hän on hemmetinmoinen pelaaja, mutta millainen luonne hän onkaan, Hjulmand sanoi.

Tanskan pelaajat ovat saaneet laajalti kiitosta toiminnastaan vaikeassa tilanteessa. He muun muassa muodostivat muurin Eriksenin ympärille, jotta hänen hoitotoimensa eivät olisi kaikkien nähtävillä stadionilla ja tv-kuvissa.

Tanskan jalkapalloliitto kiitti Eriksenin tueksi lähetettyjä viestejä, joita tulvi eri puolilta maailmaa. Liitto kertoi pitävänsä huolta siitä, että Eriksen saa kaikki liitolle lähetetyt tuenosoitukset.

Suomi jatkaa turnausta keskiviikkona Pietarissa Venäjää vastaan. Tanska kohtaa Belgian ensi torstaina samaisella Parken-stadionilla, jolla avausottelukin pelattiin Kööpenhaminassa.

"Hänet tutkittiin joka vuosi"

Erikseniä Tottenham-vuosina tutkinut sydänlääkäri Sanjay Sharma vakuutti Mail on Sunday -lehdelle , ettei Eriksenillä ollut sydänongelmia, kun hän pelasi Englannin Valioliigassa tammikuuhun 2020.

Sydänlääkäri kertoi pelästyneensä, kun Erikseniä jouduttiin elvyttämään kesken ottelun.

– Ajattelin, että hyvä jumala, jäikö meiltä sittenkin jotain huomaamatta, St. George's -yliopistosairaalassa Lontoossa työskentelevä Sharma kertoi.

Sharma kertoi katsoneensa lauantaina uudelleen läpi kaikki Eriksenin taannoiset tulokset, ja arvot olivat kohdallaan.

– Hänet tutkittiin joka vuosi. Ainakin vuoteen 2019 asti hänen testituloksensa olivat normaalit, eikä sydämessä vaikuttanut olevan ongelmia. Voin mennä siitä takuuseen, sillä tein testit, Sharma kertoi.

Eriksen pelasi Tottenhamissa vuodesta 2013 tammikuuhun 2020. Hänen nykyinen seuransa on milanolainen Inter.

Britanniassa on muistissa Boltonin keskikenttäpelaaja Fabrice Muamban sydämenpysähdys kesken cupin ottelun vuonna 2012. Hän toipui, mutta ei pystynyt jatkamaan peliuraansa, vaan lopetti jo 24-vuotiaana.

– Eriksenin tilanteen näkeminen toi paljon tunteita. Oli pelottavaa, mutta kaikki kunnia lääkintähenkilöstölle. Oli myös hienoa nähdä, miten Eriksenin joukkuekaverit suojasivat häntä katseilta. Toivottavasti Eriksen toipuu, Muamba sanoi BBC:lle .

--

Juttua on korjattu kello 20.40: Christian Eriksen sai lauantain Suomi-ottelussa sydänpysähdyksen. Aikaisemmin uutisessa puhuttiin virheellisesti sydänkohtauksesta.