Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajilla tunteiden vuoristorata – uskomaton ilta Kööpenhaminassa toi ulottuville uutta unelmaa

Sen piti olla pelkästään suurta juhlaa: ikuiselta tuntunut unelma toteen Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen pelatessa kautta aikain ensimmäisen ottelunsa arvoturnauksessa. EM-lopputurnausavaus Kööpenhaminassa kotijoukkue Tanskaa vastaan lauantai-iltana tarjosi kuitenkin niin paljon muutakin, että olo oli vakava voittajillakin: Suomen miesten jalkapallomaajoukkueella.

Kello 19.00.14 Suomen aikaa soi brittituomari Anthony Taylorin pilli ottelun alkamisen merkiksi, ja kesästä 1937 lähtien suomalaisen jalkapallon toiveiden sopukoissa ollut haave lopputurnauksessa pelaamisesta oli toden totta.

Reilut 40 minuuttia myöhemmin totta Kööpenhaminan Parken-stadionilla oli vain pelko: ei häviämisestä ottelun suurelle suosikille, vaan jostain paljon suuremmasta. Ja se pelko kouraisi kaikkia.

– Mikä tunteiden vuoristorata tämä päivä on ollut. Ajatuksemme ovat Christian Eriksenin ja hänen rakkaidensa luona näinä vaikeina hetkinä. Jalkapallo on merkityksetöntä, kun jotain tällaista tapahtuu. Elämä on kallisarvoinen. Pitäkää huolta toisistanne, Suomen maajoukkuekapteeni Tim Sparv kuvaili Twitter-tilillään pelin jälkeen.

Eriksen, 29, eliittitason keskikenttäpelaaja ja Tanskan joukkueen ykköstähti, lyyhistyi kentälle avauspuoliajan lopulla. Jo ensimmäiset ilmeet lähellä olleiden katsojien ja pelaajien kasvoilla kertoivat pelästyksestä ja suuresta huolesta.

– Kun tulimme hänen luokseen, hän makasi kyljellään. Hän hengitti ja pulssi tuntui, kertoi Tanskan maajoukkuelääkäri Morten Boesen.

Tilanne kuitenkin paheni, ja lääkäreiden oli oltava ripeitä.

– Annoimme sydänhierontaa. Saimme nopeasti apua stadionin lääkäriltä, ja saimme Christianin takaisin, jatkoi Boesen.

Tanska halusi pelata

Myöhemmin saatiin stadionillekin tieto, joka räväytti hämmentyneen hiljaisen, pahinta pelänneen väkijoukon riemuun: sairaalaan viety Eriksen on tajuissaan, ja hänen tilansa on vakaa.

Tanskan joukkue halusi jatkaa pelaamista, ja se kävi myös Suomelle, vaikka taukoa oli ehtinyt tulla puolisentoista tuntia.

– Mahdollisuus oli joko pelata ottelu vielä lauantaina loppuun tai pelata sunnuntaina kello 12 alkaen. Pelaajat halusivat pelata. He eivät voineet kuvitellakaan, että unettoman yön jälkeen pelattaisiin, Tanskan valmentaja Kasper Hjulmand kertoi.

Tanskalle ottelun lopputulos, yllättävä 0–1-tappio Joel Pohjanpalon komealla 60. minuutin puskumaalilla, ei loppujen lopuksi tuntunut tunnemyrskyssä. Tärkeintä oli Christian Eriksen. Kaikki tuki oli tarpeen ottelun ollessa keskeytettynä: yksi muistoihin jäävä hetki Parkenilla oli Suomen kannattajien huutaessa "Christian" ja Tanskan kannattajien vastatessa siihen "Eriksen".

Suomalaisten ele sai tanskalaiskatsojat taputtamaan seisaaltaan. Hetki tämän jälkeen stadionilla kerrottiin, että Eriksenin tila on vakaa.

Seuraava unelma

Kun Taylor sitten vihelsi loppusoiton, uskomattoman illan uskomaton tulos oli totta. Suomi oli avannut arvokisataipaleensa voitolla, vaikka Tanska vei ottelun laukausyritykset 23–1, kulmapotkut 9–0 ja pallonhallintaprosentit 63–37.

Päävalmentaja Markku Kanervallakin ilme oli vakava, vaikka uran toistaiseksi upein voitto oli juuri otettu.

– Meidän kannalta ilta sai hienon päätöksen. Pojat taistelivat hienosti kovaa Tanskaa vastaan, ja saimme arvokkaat kolme pistettä, Kanerva tiivisti.

Kanerva totesi, että "asteittaiset tavoitteet" eli nollan pitäminen, pistetilin avaus, ensimmäinen maali ja ensimmäinen voitto toteutuivat kaikki heti. Päävalmentaja kuitenkin muistutti saman tien, ettei "tähän tyydytä".

– Nyt lähdemme toteuttamaan unelmaa Venäjää (keskiviikkona) ja Belgiaa (21. kesäkuuta) vastaan. Eli mennä jatkoon tästä lohkosta.