SaiPan junioreista Lukkoon lähtenyt Mikko Petman on liigakevään kultasormi

Lukko selätti vihdoin Tappara-kammonsa. TPS pudotti HIFK:n jatkoerässä.

SaiPasta B-juniori-ikäisenä Lukkoon siirtynyt Mikko Petman laukoi ratkaisevan osuman, kun Lukko eteni 33 vuoteen ensimmäisen kerran liigan finaaleihin. AOP

Juha Aaltonen / STT Reima Rautiainen/STT

Lukko ja TPS selviytyivät Liigan loppuotteluihin välierävoitoin 3–1. Lukko kukisti neljännessä välieräpelissä vieraissa Tapparan 1–0 ja TPS kaatoi kotikaukalossaan HIFK:n jatkoajalla 3–2.

Lukon ratkaisija oli kevään nimeksi noussut nuori Mikko Petman, joka on alun perin lappeenrantalaisen juniorimyllyn tuote.

Lukko pelaa SM-finaaleissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1988 hävittyään tuolloin kultamitalit Tapparalle. TPS pelasi Suomen mestaruudesta viimeksi keväällä 2010 ja voitti finaaleissa HPK:n.

HIFK ja Tappara ratkovat SM-pronssien kohtalon ensi torstaina. Lukon ja TPS:n finaalisarja alkaa perjantaina.

Edellisen kerran finaaleissa 1988

Maanantai 3. toukokuuta jää finaaleihin yltäneen Rauman Lukon historiaan päivänä, jolloin joukkue vihdoin onnistui voittamaan Tapparan jääkiekkoliigan pudotuspeleissä. Välieräsarja päättyi Lukolle voitoin 3–1.

Ensimmäinen kohtaaminen oli kevään 1988 loppuottelut, jolloin Tappara vei Suomen mestaruuden voitoin 4–1. Sen jälkeen ennen tätä kevättä Tappara pudotti Lukon kuusi kertaa joko välierissä tai puolivälierissä.

Aivan huikeat tunnelmat hienon pelin jälkeen.

Raimo Helminen, TPS

Nyt oli vihdoin ratkaisevan välierän 1–0 voittaneen Lukon vuoro, sillä maalivahti Lassi Lehtinen piti nollan ja Mikko Petman teki ainoan maalin Toni Koiviston syötöstä.

– Montaa vaihtoa en ottelussa pelannut. Tuossa tilanteessa pääsimme vastahyökkäykseen, lauoin ja Mikko laittoi reboundin sisään, Koivisto sanoi.

Hämäläinen ei keksi sloganeita

Koivisto oli mukana jo 2001, kun ensimmäinen 2000-luvun kuudesta tappiollisesta ottelusarjasta pelattiin. Väliin jäi vain kevät 2013, ja silloin Koivisto sai Ruotsin liigassa hopeaa Luulajan joukkueessa.

– Meillä oli varmaan nyt parempi joukkue kuin on monta kertaa aiemmin ollut. Olimme vahvempia, ensimmäistä liigamestaruuttaan metsästävä Koivisto arvioi.

Finaalipaikka on Lukolle jääkiekkoliigassa vasta toinen. Virkaa tekevä päävalmentaja Erik Hämäläinen johtaa nyt joukkueensa TPS:ää vastaan.

Tekeminen ratkaisee. Meillä ei ole mitään slogania eikä iskulauseita keväälle.

Erik Hämäläinen, Lukko

– Tekeminen ratkaisee. Meillä ei ole mitään slogania eikä iskulauseita keväälle, Hämäläinen sanoi.

Frans Tuohimaa joutui pettymään

Turun Palloseura pääsee yhdentoista vuoden tauon jälkeen taistelemaan miesten jääkiekon Suomen mestaruudesta. Loppuottelupaikka ratkesi, kun TPS neljännessä välieräottelussa kaatoi jatkoerään venyneessä ottelussa HIFK:n 3–2 ja vei välieräsarjan 3-1. TPS:n sankariksi nousi 19-vuotias Eemil Viro, joka iski HIFK-vahti Frans Tuohimaasta kimmonneen kiekon upeasti maaliin ajassa 68.54.

– Uskomaton tunne, kun finaalipaikka varmistui. Maalipaikka tuli kuin tyhjästä eteeni, ja oikeastaan oli melko helppo työ lyödä kiekko sisään, Viro iloitsi.

Raipen Tepsi onnettarenkin suosiossa

TPS pääsi päätöserään maalin johdossa, mutta Jesse Saarisen ja Henrik Borgströmin maalit erän puolivälissä käänsivät ottelun HIFK:lle. TPS:n kultakypärä Josh Kestner toi kotijoukkueen kuitenkin tasoihin kuutisen minuuttia ennen päätössummeria.

–  Välillä olimme pahasti kipsissä, mutta hienosti nousimme taisteluun päätöserän lopulla, TPS:n päävalmentaja Raimo Helminen riemuitsi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka