Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat ja videot | Nojanmaan koulu teki yhdessä oopperan kevätjuhlaan – Mörköoopperaa on harjoiteltu syksystä saakka, kuorossa laulavat kaikki oppilaat

Mörköoopperan tutut sävelet ovat soineet Nojanmaan koululla syksystä asti. Nyt kaikki noin sata oppilasta osaavat laulaa ja soittaakin lasten kestosuosikin. Tämän jutun Itä-Savo tarjoaa maksuttomana kaikille vapaasti luettavaksi.

Nojanmaan koulun liikuntasalissa on suuri lava ja sen vieressä iso tila soittajille. Permanto on täynnä vihreitä tuoleja. Ne ovat vielä tyhjiä.

Salissa on lähes sata lasta sekä koulun opettajat ja ohjaajat.

Alkamassa on koko koulun yhteisen suurponnistuksen Mörköoopperan kenraaliharjoitus. Mörköoopperaa ovat tekemässä kaikki, joka ikinen koulun oppilas taustavoiminaan opettajakunta. Esitykset ovat torstaina.

– Tässä koulussa on kaikissa juhlissa ollut se periaate, että kaikki saavat esiintyä ja se, että kaikki laulavat esityksissä. Nyt kaikki tekevät Mörköoopperaa, kertoo luokanopettaja Tiia Jaatinen, joka on ohjannut kokonaisuuden ja treenannut valtavan koululaiskuoron.

Toinen nainen musiikin takana on Kati Tynkkynen. Tynkkynen on sovittanut Marjatta Pokelan 80-luvulla säveltämän lastenmusikaalin Nojanmaan lapsille sopivaksi Tiia Jaatisen ja basistina toimivan koulun rehtorin Pauli Kurolan kanssa.

Kati Tynkkynen johtaa orkesteria kosketinsoitinten ääreltä.

– Oppilailla on laattasoittimia ja nokkahuiluja, erilaisia rytmisoittimia eli ylipäätään sellaisia soittimia, joita kaikki voivat oppia soittamaan koulun tunneilla, kertoo Tynkkynen.

Maria Kukkonen ja Sari Korhonen ovat tehneet tanssien koreografiat ja pitäneet huolta, että tanssit sujuvat. Kukkonen on ommellut pukuja Eija Kamppurin kanssa. Myös oppilaat ovat tuoneet pukuja kotoa. Lavasteet ovat rakentaneet Tiia Jaatinen, Tuija Veinola ja 4A-luokka.

– Koulun juhla saattaa olla monella se ainoa esiintyminen koko elämässä. Siksi juhlat ovat hyvin tärkeitä. Esiintyminen voi antaa kokemuksia onnistumisesta ja uskaltamisesta. Nämä kokemukset säilyvät mielessä läpi elämän.

– Näin suurta esitystä tehdessä oppii paljon muutakin kuin sen, mitä esitetään. Opitaan kärsivällisesti odottamaan omaa vuoroa, kunnioittamaan toisten tekemistä ja myös sitä, mitä muut osaavat. Työtä tehdään pitkäjänteisesti. Opettelemiseen menee monta kuukautta, ja niin vaikeakin asia opitaan lopulta.

Maria Kukkosen mukaan yhteiset juhlat ja niihin valmistautuminen antavat tärkeää oppia.

– On hieno tunne esittää yleisölle jotain, missä on itse mukana täysillä ja minkä eteen on tehnyt töitä. Tärkeää on toimia yhdessä muiden kanssa. Kaikkea tällaisessa prosessissa opittua ei ehkä edes osaa ajatella.

Nojanmaan koulussa toimivat luokat 1–4.

Se on varmaa, että Nojanmaan lapset ovat oppineet laulamaan rohkeasti ja taitavasti. Mörköooppera on valtava urakka: lauluja on 15 ja kaikissa useita säkeistöjä.

– Lauluja on harjoiteltu syksystä saakka. Nyt kaikki koulun oppilaat osaavat ne, kertoo Tiia Jaatinen.

– Meidän koulussa opetussuunnitelmaan sisältyvinä valinnaisina taitoaineina ovat musiikki ja kuvataide. Monella on kaksi tuntia musiikkia viikossa. Lauluja on harjoiteltu musiikin tunneilla.

Alunperin piti Mörköooppera esittää jo monta vuotta sitten, mutta sitten iski korona.

– Silloiset ekaluokkalaiset ovat nyt neljäsluokkalaisia, kertoo Jaatinen.

Eri oppilaat soittavat eri kappaleissa, ja kuoron koko vaihtelee myös pitkin teosta, ja niinpä väki vaihtuu niin lavalla kuin orkesterissa. Kappaleiden välille on sovitettu hetkeen sopivaa musiikkia, jonka aikana lapset voivat siirtyä orkesteriin tai lavalle ja lavalta pois.

Jo tämä lähes sadan lapset yhteinen lavalta ja lavalle -koreografia on vaatinut harjoittelua.

– Teimme väliin myös pari tanssinumeroa, toinen on katutanssia. Pieni ripaus nykyaikaa, kertoo Maria Kukkonen.

Viittaus nykyaikaan on myös ammateista kertovan laulun viimeinen ammatti eli tubettaja.

– Tässä laulussa (säveltäjä-sanoittaja) Pokela on antanut esittäjille vapauden keksiä itse, mitä ammatteja haluavat laulussa mainita, kertoo Tiia Jaatinen.

Osa lapsista esittää pieniä sanattomia rooleja, joita mainitaan lauluissa. Lavalla käyvät muun muassa opettaja, lääkäri, rakentaja, torimyyjä, susi, presidentti ja vahtisotilas. Eniten esillä ovat Möröt eli Ronja Niiranen ja Veikko Mäkäläinen, jotka laulavat yhdessä parikin laulua.

– Ne oppilaat, jotka halusivat tehdä pieniä rooleja, saivat ilmoittautua vapaaehtoisina, kertoo Tiia Jaatinen.

Mörköooppera on ennen kaikkea laulunäytelmä kuorolle. Kuoro laulaa tarttuvia, tutunoloisia lastenlauluja läpi teoksen. Tarinaa vievät eteenpäin neljä kertojaa.

Juoni on yksinkertainen: Lapset löytävät Möröt metsästä ja tuovat ne ihmisten ilmoille. Seuraa piirileikkejä, aakkosten opettelua ja tutustumista Mörköihin. Lopulta Möröt päättävät lähteä susien opastamina Helsinkiin.

Möröt näkevät presidentin, mutta muuten kaupunki on pettymys. Torilta ei saa syötävää ilman rahaa, eduskuntataloon ei pääse noin vain sisään ja muutenkin on vähän pelottavaa. Lopulta on parasta palata kotiin, pienen kylän metsään, omaan koloon.

Kaikki päättyy iloiseen lauluun metsässä, jossa suloiset Tirriäiset liitelevät.

Marjatta Pokelan Mörköooppera oli suosittu teos, jota tehtiin ympäri Suomea, myös Savonlinnassa. Teos toteutettiin vuonna 2005 Savonlinnan teatterin ja Iloisen lapsikuoron yhteistyönä. Mörkönä oli näyttelijä Petri Mäkipää. Myöhemmin kuoron ja näyttelijöiden yhteistyönä syntyi Mörkö se lähti laivaan eli Mörköooppera 2.

Pokelan Karamellioopperaa esitettiin myös 90-luvulla Savonlinnassa, ja muutama vuosi sitten myös Nojanmaan koulussa.

Ensimmäisestä Mörköoopperasta jäi lasten suursuosikiksi Mörkö se lähtee piiriin -laulu, joka soi nyt myös Nojanmaan koulun esityksessä. Toinen 90-luvun suosikki on aakkoslaulu, jossa Mörölle yritetään opettaa lukemista vokaalien avulla.

Pokelan laulut istuvat hyvin myös 2020-luvun lapsille. Kaikki laulavat keskittyneesti ja vahvalla äänellä, moni laulu menee komeasti lauluhurmion puolelle. Soitto-osuudet osuvat hienosti paikoilleen, ja isojen ryhmien siirtyminen lavalta ja lavalle sujuu jouheasti.

Harjoitusten lopuksi kokeiltiin vielä kumarruksia. Rivi toisensa jälkeen kävi kumartamassa, viimeisinä opettajat, jotka ovat tehneet valtavan työn. Koko koulun yhteinen esitys on valmis ensi-iltaan.

Nojanmaan koulu esittää Marjatta Pokelan Mörköooppera koulun salissa to 25.5. klo 9.30 ja 18. Paikkoja vielä vapaana.

Tilaa Itä-Savo tästä.