Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vävypojat Pasi Pekkinen, 34, ja Jani Hakulinen, 33 perustivat yrityksen Kesälahdelle kaksi vuotta sitten, ja nyt se työllistää jo kymmenen henkeä

Kesälahtelaiset Pasi Pekkinen ja Jani Hakulinen ovat vävypoikia, joilta onnistuu niin auraukset kuin koneurakointikin.

Pasi Pekkisellä, 34, ja Jani Hakulisella, 33, on paljon yhteistä. He molemmat asuvat Kesälahdella, pitävät isoista koneista, kutsuvat itseään sekatyömiehiksi ja ovat vävypoikia.

– Avo- ja aviopuolisomme ovat siskoksia, Jani Hakulinen kertoo.

Miehiä myös yhdistää yhteinen yritys Kiinteistöhuolto ja koneurakointi Vävypojat Oy, jonka toimitusjohtajana toimii Pekkinen ja Hakulinen paukuttaa hallituksen puheenjohtajan nuijaa.

Nimensä mukaisesti vävypojat tekevät kiinteistöhuoltoa ja kone-urakointia.

– Teemme lisäksi antennitöitä, sähkö- ja ilmalämpöpumppuasennuksia sekä aurinkovoimaloiden asennuksia. Sähköjuttuja käyn jo jonkin verran Kiteellä tekemässä ja tulevaisuudessa ehkä enemmän, sähköasentajaksi peruskoulun jälkeen opiskellut Hakulinen kertoo.

Vävypoikien palveluihin kuuluvat myös kaikenlaiset rakennusprojektit luovutukseen asti yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Nyt on muuten oikea aika suunnitella muun muassa kesän aurinkovoimala-asiat kuntoon. Luotettavilta paikallisilta toimijoilta saa parhaan ja edullisen kokonaisuuden, miehet sanovat.

Vävypojat on varsin tuore yritys. Se syntyi pikavauhdilla vähän reilu kaksi vuotta sitten, kun Kesälahden pitäjässä yli 15 vuotta toiminut urakointiyritys tuli hiljaiseen myyntiin.

– Olin ollut töissä kyseisessä yrityksessä, ja yrittäjä vihjaili, että olisinko kiinnostunut ostamaan yrityksen, Pasi Pekkinen kertoo.

Pekkinen innostui asiasta ja otti välittömästi puhelun Hakuliselle.

– Soitin Janille ja kerroin, että urakointiyritys olisi myynnissä. Puhelimen toisessa päässä oli pitkään hiljaista, Pekkinen muistelee.

– Puhelun päätyttyä mietin, että mitähän Pasi oikein tarkoitti. Muutaman päivän päästä kysyin häneltä uudelleen, että mikä juttu se oli, mistä kerroit puhelimessa.

Kun kuviot selvisivät, ei Hakulista tarvinnut enempää houkutella yrittäjäksi.

– Sain ahaa-elämyksen, ja tilaisuus piti katsoa loppuun asti. Jo neljän kuukauden päästä joulukuussa vuonna 2020 meillä oli yritys pystyssä. Ostimme kaluston ja liiketoiminnot.

Yrittäjyys ei ole kummallekaan miehelle vierasta. Keslalla aiemmin sähköasentajana ja metallikokoonpanossa työskennellyt Jani Hakulinen oli pohtinut yrittäjäksi ryhtymistä jo useiden vuosien ajan.

Pasi Pekkinen taas on seurannut yrittäjän taivalta ihan lähi-etäisyydeltä.

– Olen syntynyt yrittäjäperheeseen. Isälläni oli kuljetus- ja maansiirtoyritys. Äidilläni oli aikoinaan kotileipomo, ja nykyisin hänellä on siivous- ja kotipalveluyritys. Myös siskollani on parturi-kampaamo Kesälahden pitäjässä.

Tuoreiden yrittäjien mielestä yrittäjyydessä on sekä hyvät että huonot puolensa.

– Huonoa on se, kun olet aina kiinni yrityksessäsi, Pasi Pekkinen mainitsee.

– Yrittäjyydessä on tietynlainen vapaus. Tällä hetkellä en voisi enää kuvitellakaan meneväni leimaamaan kellokorttia tehtaaseen, Jani Hakulinen naurahtaa.

Yhtiökumppanit tiesivät etukäteen, mihin olivat ryhtymässä. Työt ja vastuut on jaettu niin, ettei taakka käy kummallekaan ylivoimaiseksi.

Pekkinen hoitaa konepuolen johtotehtävät, ja Hakulinen vastaa kiinteistöpuolesta ja sähkötöistä.

Töitä yrityksellä on riittänyt ympäri vuoden ja välillä melkeinpä vuorokaudet läpeensä.

Talvisin Vävypoikia työllistävät lumien auraukset ja hiekoitukset taloyhtiöille, yksityishenkilöille ja yrityksille.

– Voi vain kuvitella, kun lunta tulee, niin puhelimet alkavat soida. Lähdemme liikkeelle kuudella koneella. Tähän asti hommia on ollut riittävästi, eikä ole tarvinnut miettiä, mitä tekisi, Hakulinen kertoo.

– Meillä on 24/7-päivystys, ja siksi joku on kiinni koko ajan, Pasi Pekkinen jatkaa.

Kesällä töiden painopiste on maanrakennuksessa ja koneurakoinnissa. Vävypojilla onkin siihen riittävä konekanta.

– Kaikkiaan meillä on toistakymmentä isoa konetta. On kolme eri kokoista kaivinkonetta, pari sora-autoa, lavetti, pyöräkoneita, neljä traktoria ja jyrät, täryt ja muut apulaitteet vielä päälle, Hakulinen luettelee.

– Omia maa-alueitakin meillä on, josta saamme kalliomurskeet ja sepelit sekä pari omaa soramonttua. Ensi kesäksi tiedossa on jo kohtalaisen hyvin urakoita, Pekkinen lisää.

Vävypojilla on ollut alusta saakka ajatuksena kasvattaa yritystään ja laajentaa palvelujaan Kesälahden pitäjää edemmäksi. Siinä he ovat onnistuneet ja ovat itsekin yllättyneet, miten yritys on paisunut lyhyessä ajassa kuin pullataikina.

– Viime keväänä ostimme uukuniemeläisen maanrakennukseen ja maansiirtoon erikoistuneen Pertti Siitonen Oy:n. Toimimme nyt Kiteeltä Parikkalaan saakka, vävypojat toteavat.

Yrittäjien itsensä lisäksi Vävypojat työllistää tällä hetkellä vakituisesti noin kymmenen henkilöä. Menestyksestään yrittäjät kiittävät työntekijöitään.

Porukka on joustavaa ja valmiina ottamaan vastuuta.

– Tuplasimme liikevaihdon ensimmäisen vuoden aikana, Pekkinen kertoo.

– Maanrakennuspuolen porukka huutaa vielä yhtä tai kahta tekijää. Ammattikuskeja ei tahdo nykyisin löytyä. Täällä sivukylällä se on suurempi haaste kuin kaupungeissa, pian 9 vuotta täyttävän pojan isä lisää.

Jani Hakulinen haluaa vielä avata lisää yrityksen nimeä.

– Kun vaimoni Emmi kuuli yrityksen perustamisesta, hän sanoi, että hänellä on jo yritykselle nimikin tiedossa ja se on Vävypojat, kahden lapsen isä nauraa.