Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah: Suomalaisen ruuantuotannon varmistaminen on tärkeä osa turvallisuuspolitiikkaa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haluaisi vaalitapa- ja vaalipiiriuudistuksen. Hän haluaisi Etelä-Savon mukaan Savo-Karjalan vaalipiiriin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että perjantaina otettiin askel kohti turvallisempaa Suomea, kun Turkki ja Unkari ilmoittivat aloittavansa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin. Essayah toivoo, että Ruotsikin saadaan jäseneksi piakkoin.

– Tärkeämpää on, että molemmat pääsevät Nato-jäseniksi kuin että se tapahtuu yhtä aikaa.

Essayah vieraili Savonlinnan kevätmarkkinoilla lauantaina.

Nato-jäsenyyden ohella tärkein turvallisuuspoliittinen teema Essayahin mielestä on Suomen huoltovarmuus.

– Meiltä loppuu kohta suomalainen ruoka lautaselta. Maatalouden kustannukset ovat nousseet niin, että joka päivä kolme maatilaa lopettaa toimintansa.

Kristillisdemokraatit helpottaisivat ruuantuottajien ahdinkoa muun muassa poistamalla maatilatalouden rakennuksilta kokonaan kiinteistöveron ja muuttamalla elintarvikemarkkinalakia.

– Elintarvikemarkkinalakiin pitää saada sisään kustannusindeksi niin, että kustannusten kasvu automaattisesti siirtyisi tuottajan saamiin hintoihin, Essayah sanoo.

Essayah arvioi, että kauppojen hintakilpailun ansioista tuottajahintojen nousu ei siirtyisi kokonaan kuluttajahintoihin.

– Sitä paitsi iso osa suomalaisista sanoo olevansa valmiita maksamaan kotimaisesta ruuasta enemmän.

– Hedelmien ja vihannesten kulutus tosin on hintojen noustessa vähentynyt. Meidän kristillisdemokraattien mielestä niiden arvonlisävero pitäisi alentaa kymmeneen prosenttiin, jotta ihmisillä olisi varaa syödä terveellisesti. Missään tapauksessa emme kannata ruuan arvonlisäveron nostamista.

Kristillisdemokraatit haluavat uudistaa hyvinvointialueiden rahoituksen.

– Väestömäärän painoarvo rahoituksessa on liian korkea. Ikääntyvän ja paljon sairastavan väestön alueet menettävät rahoitusta. Ikääntyminen ja sairastavuus ovat rahoituskertoimina mukana, mutta väestömääräkriteeri kumoaa niiden vaikutuksen.

Essayah pitää tärkeänä Savonlinnan sairaalan säilymistä.

– Korona-aika osoitti, että toimintojen keskittäminen on riski.

Valtion talouden sopeuttaminen on Essayahin mielestä välttämätöntä. Kristillisdemokraatit sopeuttaisivat reilun miljardin euron vuositahdilla.

– Emme leikkaisi esimerkiksi varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, vanhustenhoivasta, ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta tai sosiaalityöstä.

– Työttömyysturvaa uudistaisimme niin, että ansiosidonnainen päiväraha ulotettaisiin kaikille, jolloin siitä pääsisivät osallisiksi myös epätyypillisissä työsuhteissa olevat nuoret. Porrastaisimme ansiosidonnaisen niin, että se olisi alussa nykytasoinen ja lopussa 60 prosenttia.

Kristillisdemokraatit keräisivät valtiolle lisätuloa sokeri-, alkoholi- ja tupakkaverojen lisäksi muun muassa sähkö- ja energiayhtiöiden tuottajamaksulla eli verolla, jota perittäisiin yhtiöiden voitoista. Yksityiset tuulivoimayhtiöt puolue velvoittaisi osallistumaan kantaverkon vahvistamiseen.

– Kantaverkon vahvistaminen on varmasti edessä. Tuulivoimaa tuotetaan pohjoisessa ja lännessä. Sähköä tarvitaan etelässä ja myös Viitostien itäpuolella.

Essayah haluaa uudistusta Suomen vaalitapaan ja vaalipiirijakoon. Hänen mielestään pitäisi ottaa uudelleen käsittelyyn vuonna 2011 esitetty tasauspaikkajärjestelmä, joka toisi puolueille kansanedustajia juuri sen määrän, joka niille valtakunnallisen äänisaaliin perusteella tulisi. Yksittäisissä vaalipiireissä pienet puolueet jäävät usein hyvinkin täpärästi ilman ensimmäistäkään kansanedustajaa. Jos tasauspaikkajärjestelmä olisi käytössä, kristillisdemokraateilla olisi nyt viiden kansanedustajan sijaan kahdeksan.

– Tasauspaikkajärjestelmässä viimeinen paikka voisi mennä toiseen vaalipiiriin, mutta olisi se minusta parempi kuin että paikka menee nyt eri puolueelle samaan vaalipiiriin.

Essayah virittelee keskustelua myös vaalipiiriuudistuksesta niin, että Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo muodostaisivat yhden itäsuomalaisen vaalipiirin.

– Koen, että meillä Savossa on enemmän yhteisiä asioita kuin eteläsavolaisilla ja kotkalaisilla keskenään.

Essayah asuu Lapinlahdella, Pohjois-Savossa.