Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Häkkänen (kok.) toivoo Ruotsin pääsevän pian Natoon – Häkkänen uskoo, että kokoomus ja perussuomalaiset sopisivat samaan hallitukseen

Suomi on kohta Natossa, ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) haluaa Ruotsinkin pian samoihin pöytiin.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen toivoo, että Ruotsi saataisiin Natoon jäseneksi mahdollisimman nopeasti, mieluiten ennen Vilnassa heinäkuun alussa pidettävää Naton huippukokousta.

– Se helpottaisi puolustusstruktuurin suunnitteluprosessia, joka on Natolla käynnissä. Ruotsin pitää olla pöydässä mukana, Häkkänen sanoi Itä-Savolle perjantai-iltana sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli kertonut Turkin aloittavan Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin. Erdogan kertoi asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Erdoganin ilmoituksen jälkeen Unkari kertoi äänestävänsä Suomen Nato-jäsenyydestä ennen kuluvan kuun loppua. Se ei Häkkäsen mukaan ollut yllätys, koska Unkari on koko ajan viestittänyt, että se ei halua olla viimeisenä ratifioimassa Suomen jäsenyyttä.

– Erdoganin päätös oli ratkaisevan tärkeä, Häkkänen sanoo.

Suomi ja Ruotsi olivat pitkään menossa Natoon yhtä matkaa, mutta päätös Suomen ja Ruotsin mahdollisesta samanaikaisesta liittymisestä ei ole ollut Suomen käsissä sen jälkeen, kun eduskunta kuluvan kuun alussa hyväksyi Suomen liittymisen Natoon.

– Päättäjänä koin velvollisuudekseni, että hoidettiin Suomen kansallisen turvallisuuden ratkaisut ensisijaisesti. Suomen Nato-jäsenyys on meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikan kärkilistalla.

Häkkäsen mielestä on selvää, että myös Suomen seuraava hallitus edistää täysillä Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

– Ruotsilla on tärkeä merkitys Itämeren alueen puolustamisessa sekä Suomen kannalta ilmapuolustuksen yhteistyössä ja huoltovarmuudessa. Ruotsin Nato-jäsenyys selvästi vahvistaisi myös Suomen turvallisuutta, Häkkänen sanoo.

Aikaisemmin perjantaina Häkkänen vieraili Savonlinnan kevätmarkkinoilla.

Valtakunnallisen puoluekannatusmittauksen kärkipaikkaa pitävän puolueen varapuheenjohtaja arveli, että vaalien jälkeen kokoomuksella ei olisi ylittämättömiä esteitä muodostaa hallitusta perussuomalaisten ja keskustan kanssa.

– Mahtuisimme samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa, jos vaihtoehtona ovat SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Niillä on ihan epärealistinen käsitys siitä, miten hyvinvointiyhteiskunnan rahat turvataan. Perussuomalaisilla ja keskustalla on realistisempi näkemys, että raha tulee työnteosta ja yrittäjyydestä eikä velanotosta.

Esimerkiksi perussuomalaisten maahanmuuttajille asettelemat korkeat tulotasovaatimukset ovat Häkkäsen arvion mukaan soviteltavissa.

– Ne ovat yksityiskohta isossa kokonaisuudessa. Ei se ole kynnyskysymys. Työperusteista maahanmuuttoa tarvitaan, ja siinä pitää olla jämäkät pelisäännöt ja samat työehdot kaikille. Jos ihmiset tulevat tekemään töitä, noudattavat lakeja ja käyttäytyvät hyvin, niin uskon perussuomalaisten olevan siihen valmiita.

Häkkänen sanoo, että kokoomus hallituspuolueena ei lähtisi kaatamaan Savonlinnan sairaalan erillisrahoitusta.

– Me kannatimme sitä yksimielisesti. Ei näissä vaaleissa ole kyse sairaalarahoituksesta, vaan siitä, kuka saa johtovastuun Suomen asioista.

Lue myös: Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen ei kerro, mistä asioista perussuomalaiset on hallitusneuvotteluissa valmis tinkimään.