Vasemmistoliiton puheenjohtaja, istuva opetusministeri Li Andersson sai Savonlinnan torilla muistion Samiedulta ja Savonlinnan kaupungilta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, istuvan hallituksen opetusministeri Li Andersson sanoo, että ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on pidettävä huolta. Hän ei hyväksy valtiovarainministeriön virkakunnan ehdotuksia, joiden mukaan ammatillisen koulutuksen rahoituksesta pitäisi leikata ja muuttaa osa ammatillisesta koulutuksesta kaksivuotiseksi.
– Ammatilliseen koulutukseen on jatkettava panostuksia, jotta turvataan nuorten mahdollisuus kouluttautua ammattiin koko maassa, Andersson sanoi Savonlinnan kevätmarkkinoilla perjantaina.
Kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Esa Valkonen (vas.) luovutti torilla Anderssonille kaupungin ja Samiedun muistion, jossa puhuttiin ammatillisen koulutuksen puolesta. Valtiovarainministeriön kaavailut leikkaisivat ammatilliselta koulutukselta satoja miljoonia euroja. Etenkin ne heikentäisivät aikuisopiskelijoiden koulutuksen rahoitusta. Samiedussa on aikuisopiskelijoita suhteessa enemmän kuin ruuhka-Suomen kasvavilla paikkakunnilla.
Andersson huomautti, että ammattikoulutus on nykyisin osaamisperusteista. Aikuiset, kenties jo työelämässä olleet saattavat valmistua uuteen ammattiin vuodessa tai kahdessa. Nuoret, oppivelvollisuusikäiset usein tarvitsevat sen kolme vuotta.
– Jos koulutuksia lyhennettäisiin, katkaistaisiin polku ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluopintoihin, Andersson sanoi. Silloin palattaisiin kehityksessä taaksepäin.
Anderssonin mukaan panostuksia koulutukseen on kaikkiaan lisättävä:
– Koulutus on parasta työllisyys-, tasa-arvo- ja aluepolitiikkaa.

Anderssonin mielestä tulevalla kaudella tarvittaisiin lakimuutoksia, jotka nykyistä vahvemmin velvoittaisivat kunnat järjestämään oppilaille tarpeen mukaan pienryhmäopetusta.
– Ja jos kunnille asetettaisiin lisää velvoitteita, pitäisi tietenkin antaa myös rahat, Andersson sanoi.
Andersson sanoi, että kunnat ovat käyttäneet säästökeinona inkluusiota, jota ei ole säästökeinoksi tarkoitettu. Inkluusio tarkoittaa kaikkien oikeutta lähtökohtaisesti opiskella yhdenvertaisesti yhteisessä koulussa. Monet kunnat ovat tulkinneet sen tarkoittavan pienryhmien lakkauttamista.
– Sitä se ei tarkoita. Inkluusio ei ole vasta keksitty termi, eikä mitään siihen liittyvää lainsäädäntöä ole muutettu. Monissa kunnissa pienryhmiä yhä on, mutta monissa kunnissa niitä on lakkautettu.
Andersson totesi, että kaikki puolueet ovat samaa mieltä siitä, että valtion taloutta pitää tasapainottaa.
– Keinoista ollaan eri mieltä. Me emme leikkaisi työttömyysturvasta, asumistuesta, lapsiperheiltä tai eläkkeiden indekseistä. Tässä elinkustannuskriisissä, jossa ruuan hinta on noussut enemmän kuin koskaan sitten 1960-luvun, meidän on huolehdittava niistä, joilla on muutenkin vaikeinta.
Vasemmistoliiton mielestä talouden tasapainottamisessa tärkeintä on panostaa työllisyyden parantamiseen. Sen lisäksi puolue laajentaisi valtion tulopohjaa muun muassa korottamalla pääomaverotusta ja ottamalla käyttöön varallisuusveron yli miljoonan euron omistuksille, jotka eivät liity omistajan omaan asumiseen.
Ansiotuloverotukseen vasemmistoliitto ei esitä korotuksia.