Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso tallenne paneelista | Itä-Savon vaalipaneelissa kysyttiin sairaalasta – Yksi seudun ehdokkaista ei halua päivystykselle erillisrahoitusta

Itä-Savon paneelissa puolet ehdokkaista haluaisi nykyistä isomman hyvinvointialueen.

Itä-Savon vaalipaneeliin torstaina osallistuneista Savonlinnan seudun ehdokkaista kaikki yhtä lukuun ottamatta olivat sitä mieltä, että heidän puolueensa vuosittain kannattavat eduskunnassa erillisrahoituksen myöntämistä Savonlinnan sairaalan yhteispäivystykselle.

Eduskunta hyväksyi hiljattain lain, jonka mukaan valtio voi vuosittain myöntää erillisrahoitusta Savonlinnan ja Kemin päivystävien sairaaloiden ylläpitämiseksi.

Perussuomalaisten ehdokas Krister Tynkkynen oli panelisteista ainoana sitä mieltä, että Savonlinnan sairaalan päivystykselle ei tarvitse maksaa lisärahoitusta.

– Moni on ilmoittanut, että julkinen talous on saatava tasapainoon. Silti ollaan jakamassa rahaa joka paikkaan, mikä kuulostaa hyvin kummalliselta, Tynkkynen sanoi.

Hanna Kosonen (kesk.) ja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) arvioivat SDP:n ja keskustan ministereitten tehneen töitä, että erillisrahoitus on saatu. Siksi he uskoivat, ettei asia heidän puolueilleen olisi jatkossakaan ongelma.

– Sillä tavalla erikoinen juttu, että Lappi ja Etelä-Savo sai sen. Tästä ei kannata paljon muissa maakunnissa huudella, Kosonen sanoi.

Tästä ei kannata paljon muissa maakunnissa huudella.

Hanna Kosonen

– Lakia voidaan vielä täsmentää velvoittavuuden osalta, Mikkonen sanoi. Hän täsmensi myöhemmin tarkoittavansa, että valtion voisi lailla velvoittaa maksamaan erillisrahoitusta. Myös Sanna Niemelä (vas.) toivoi laista velvoittavaa.

Panu Peitsaro (liik.) luotti siihen, että hänen puolueensa kannattaa sairaalan lisärahoitusta. Mirja Anunti-Virta (kok.) sanoi, että laki on hyväksytty ja sillä mennään. Oona Käyhkön (vihr.) mielestä olisi tärkeää, että eduskunnassa olisi ihmisiä, jotka ymmärtävät alueen asioita.

Liisa Hirvonen (kd.) arveli, että myötämieltä sairaalalle löytyy kristillisdemokraateilta jo siksi, kun puolue haluaa pitää koko Suomen asuttuna.

Kahdeksasta panelistista neljä oli tyytymättömiä hyvinvointialueiden aluejakoon.

Tynkkynen, Käyhkö ja Peitsaro olivat sitä mieltä, että pitää siirtyä isompiin alueisiin. Myös Hirvosen mielestä nykyisiä aluejakoja pitää arvioida.

– Alueet isommiksi ja lisää pelivaraa, Tynkkynen sanoi.

Peitsaron mielestä uuden aluejaon suunnittelu täytyy käynnistää seuraavalla hallituskaudella. Hän uskoi hyvinvointialueiden määrän laskevan kymmenen ja kolmentoista välille.

Kosonen ihmetteli, miksi keskustelukumppanit halusivat isommalle alueelle. Hän mietti, onko toisilla kenties sellainen ajatus, että historiallinen jatkumo Savonlinnassa on ollut väärä.

– Miksi me on täällä pidetty Itä-Savon pienestä sairaanhoitopiiristä kiinni? No sen takia, että palvelut olisivat lähempänä ja saataisiin itse päättää asioista.

Mikkonen, Anunti-Virta ja Niemelä muistuttivat, että hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet toimintansa. Siksi he halusivat antaa uudistukselle aikaa näyttää, mihin siitä on.

Vaalipaneelissa käsiteltiin myös valtion taloutta, kuntataloutta, elinvoimaa, turvallisuutta ja ympäristökysymyksiä. Paneelin puolivälissä kristillisdemokraattien panelistiksi vaihtui Jouni Koskela ja kokoomuksen panelistiksi Sanni Montonen.