Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilöauton vaatimat 20 senttimetriä teräsjäätä löytyy ympäri Etelä-Savoa – Maakunnan paksuinta jää on Haukivedellä Oravissa

Ely-keskus muistuttaa, että jään paksuus voi vaihdella samalla järvellä paljonkin paikasta riippuen. Jäässä olevat halkeamat heikentävät kantavuutta.

Jääpeite Etelä-Savon järvillä on tukevoitunut kolmesta kuuteen senttimetriä viimeisen kolmen viikon aikana. Vahvistuminen ilmenee ely-keskuksen uusimmista mittaustuloksista kuudelta järveltä.

Jäiden paksuudet vaihtelivat mittauspaikoilla 35–45 senttimetrin välillä. Paksuin eli 45 senttimetrin lukema mitattiin Savonlinnan Oravissa Haukiveden jäällä. 35 senttimetrin tulokset mitattiin Ristiinan Yövedellä ja Mäntyharjun Pyhävedellä.

Kirkkaan ja tasaisen teräsjään paksuudeksi havaittiin kaikilla seurantapaikoilla vähintään 22 senttimetriä. Oravissa teräsjäätulosta ei otettu.

Elyn jääraportissa todetaan, että teräsjäätä pitää olla 20 senttimetriä, jotta jää kantaa henkilöauton. Samalla järvellä jääpeitteen paksuus voi kuitenkin vaihdella huomattavasti paikasta riippuen.

Jäällä kulkijoiden kannattaa muistaa, että halkeamat heikentävät kantavuutta. Suoraan kulkevan halkeaman reunalla jää kantaa noin 40 prosenttia ehjän jään kantavuudesta.

Kantavuus kutistuu 25 prosenttiin, jos kaksi halkeamaa leikkaa suorakulmaisesti toisensa.

Jääpeitettä heikentää myös, jos se on lumisohjosta muodostunutta kohvajäätä. Sen kantavuus on enimmilläänkin vain puolet teräsjäästä.