Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaana eduskuntavaaleissa | VKK:n ehdokkailla Mari Makkosella ja Jani Kuuselalla on omat käsityksensä EU:sta, koronasta ja Ukrainasta

Ehdokkaana eduskuntavaaleissa -sarjan viimeisessä osassa tentattavina ovat Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokkaat Mari Makkonen ja Jari Kuusela. Sarjassa on haastateltu kaikki Savonlinnan seudun kansanedustajaehdokkaat.

VKK-puolueen eduskuntavaaliehdokkaat Mari Makkonen ja Jani Kuusela. Kertokaa tärkeimmät asiat, jotka haluatte seuraavan eduskunnan saavan aikaan.

Jani Kuusela: Perustuslaillisuus pitää palauttaa tähän maahan. Mikään EU:sta tuleva tai oma lainsäädäntö ei saa kävellä perustuslain yli. Perustuslaillisuuden yli kävelivät koronapandemian aikana pakottaminen koronarokotuksiin ja koronatesteihin sekä VR:n maskipakko.

Mari Makkonen: Lailla on rajoitettava sähkön määrää, jonka tuotantoyhtiöt saavat myydä sähköpörssiin. Nykyisin yhtiöillä ei ole velvollisuutta myydä sähköä kotimaassa todellisiin tuotantokustannuksiin perustuvalla hinnalla. Kun yhtiöt myyvät sähköä pörssiin, sähkön hinta nousee korkeammaksi.

Pitäisikö Suomen erota EU:sta?

JK: Pitää erota, jotta emme menetä itsenäisyyttämme lopullisesti. EU:n liittovaltiokehitys on jo pitkällä. Jos eroamme EU:sta, voimme tehdä itsenäisesti kauppaa ja sopia itsenäisenä valtiona asioista myös liittovaltio EU:n kanssa.

MM: Pitäisi erota. Suomi on koko EU-jäsenyytensä ajan ollut nettomaksaja. Nyt on ruvettu takaamaan ja maksamaan muiden maiden lainoja. EU:n metsäpolitiikka ja hiilinielulaskelmat käyvät Suomelle tosi kalliiksi. Suomen olisi pitänyt alun pitäenkin tähdätä ETA-kauppasopimuksiin.

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan huhtikuussa kaksi edustajaa vähemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Kun edustajien määrä vähenee, nousee piilevä äänikynnys, joka pienpuolueiden on ylitettävä saadakseen ensimmäisen kansanedustajan läpi. VKK:n pitäisi saada lähes neljä kertaa enemmän ääniä kuin Turtiainen sai henkilökohtaisia ääniä viimeksi, kun hän oli perussuomalaisten ehdokas. Meneekö VKK:lle annettu ääni hukkaan?

JK: Mikään ääni ei mene hukkaan. Yritämme saada ääniä nukkuvien puolueelta, joka on suurin puolue. Ano Turtiainen on nyt paljon tunnetumpi kuin edellisvaaleissa. Hän on ollut lööpeissä pitkään ja on varmaan yksi tunnetuimpia vaalipiirin kansanedustajia.

MM: Uskon että VKK saa läpi vähintään yhden kansanedustajan tästä vaalipiiristä.

Oletko sinä näissä vaaleissa ehdokkaana siksi, että Ano Turtiainen pääsisi eduskuntaan?

JK: Mielelläni soisin, että hän olisi siellä lyömässä luuta kurkkuun, jotta kaikki kansanedustajat eivät olisi kaikesta samaa mieltä.

MM: Minä teen omaa vaalikampanjaani, mutta kyllä Turtiainen varmaankin on ennakkosuosikki. Hän on hyvin tunnettu, mutta meillä on muitakin tunnettuja ehdokkaita.

Onko oikein rienata poliisin pahoinpitelemää ja kuolevaa ihmistä? Viittaan Ano Turtiaisen rasistiseksi tulkittuun twiittiin, joka koski tummaihoisen amerikkalaisen George Floydin kuolemaa. Sen twiitin takia perussuomalaiset erottivat Turtiaisen.

JK: Ikinä ei ketään pidä pahoinpidellä eikä rienata kuolevia ihmisiä. Ano Turtiainen on päästänyt suustaan muitakin sammakoita, ja niin ovat muittenkin puolueitten puheenjohtajat. En hyväksy kaikkia Ano Turtiaisen sanomisia.

MM: Ei se ole oikein. En ole perehtynyt kyseiseen twiittiin.

Mitä tarkoittaa ohjelmallinen väestönvaihto, jota puolueohjelmassanne vastustatte?

JK: Varmasti väestö vaihtuu tällä menolla, mutta onko siinä taustalla jokin rahan mahti, joka haluaa hävittää vaurastuneen keskiluokan ja tuoda sen tilalle kehitysmaista ihmisiä tekemään samat työt pienemmällä palkalla? Voisin uskoa, että sellaisia voimia olisi ja viime kädessä paholainen itse.

MM: Kun hintataso ja verot pidetään Suomessa korkealla, se ei kannusta kantaväestöä hankkimaan lapsia. Tilannetta paikataan työperäisellä maahanmuutolla, ja eri etnisiä taustoja edustavien ulkomaalaisten osuus kasvaa. En tiedä, onko tämä tahallista kumminkaan.

Mitä mieltä olet Ukrainan sodasta ja talouspakotteista?

JK: Ukrainassa on sisällissota, jossa Yhdysvallat ja Nato ovat tukeneet Kiovan hallintoa. Venäjä tuli auttamaan Ukrainan venäjänkielistä väestöä. Minä en ota kummankaan puolta, vaan haluan Suomen pysyvän Ukrainan sisällissodan ja pakotteiden ulkopuolella. Meidän pitäisi palauttaa hyvät suurvaltasuhteet Venäjän kanssa.

MM: Mielestäni läntisten valtioiden ei olisi alun pitäenkään pitänyt lähteä rahoittamaan Ukrainan armeijan toimintaa 2014, eikä Suomen pitäisi nyt puuttua siihen asiaan. Suomen talous on kärsinyt pakotteista. Niistä on ollut meille itselle enemmän haittaa kuin Venäjälle.

Miten muuttaisit Suomen maahanmuuttopolitiikkaa?

JK: Meidän pitäisi ensisijaisesti huolehtia omista kansalaisista. Sama koskee kehitysapua ja EU:n rahapolitiikkaa. On järjetöntä, että otetaan velkaa ja annetaan sitä ulkomaille ja oma kansa näkee kohta nälkää.

MM: Turvapaikkahakemukseensa kielteiseen päätöksen saaneet pitäisi palauttaa tehokkaammin. Anomuksen voi nykyisin uusia monta kertaa ja silti on oikeutettu suomalaiseen sosiaaliturvaan ja Suomessa oleskeluun.

Mikä korona on?

JK: Se on influenssavirus. Sen tappavuus ei ollut lievää influenssaa korkeampi ennen kuin ihmisiä alettiin rokottaa.

MM: On osoittautunut, että korona ei ole normaalia influenssaa tarttuvampi tai tappavampi. Riskiryhmiin kuuluville se on yhtä vaarallinen kuin muut vakavat influenssat. Peräänkuulutan jatkossa vastuullisuutta tällaisissa päätöksissä, joilla aiheutettiin konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä ja jopa loukattiin ihmisten yhdenvertaisuutta koronapassijärjestelmällä, vaikka on todettu, että koronrokotus ei estä leviämästä tai tartuttamasta tautia.

Pitääkö Suomen liittyä Natoon?

JK: Ei pidä liittyä. Suomen kansa ei ole 85-prosenttisesti Naton kannalla, vaikka Helsingin Sanomien gallupin perusteella niin uskotaan. Se on valtamedian propagandaa. Me sodimme jo nyt Ukrainassa Venäjää vastaan. Jos emme usko Venäjän varoituksia, vaan tuomme Naton tänne rajalle, sota siirtyy tänne.

MM: Suomen ei pidä liittyä Natoon. Se lisää Suomen turvallisuusriskiä, koska Suomi on etulinjassa, jos konflikti leviää. Sen sijaan en näe mitään syytä, miksi Venäjä hyökkäisi itsenäiseen Suomeen, joka ei kuulu sotilasliittoon.

Jani Kuusela ja Mari Makkonen haastateltiin tätä juttua varten erikseen, eivätkä he kuulleet toistensa vastauksia.Sarjassa on esitelty kaikki Savonlinnan seudulla asuvat vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaat. Kaikki haastattelut ovat luettavissa tästä linkistä.