Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luston piirustus- ja kirjoituskilpailujen voittajat julkistettiin Joelissa – "Päätin tehdä pupun, joka on kukkapellolla", kertoi Jade Tynkkynen

Kilpailujen järjestämisessä olivat mukana myös Savonlinnan kaupunginkirjasto, Savonlinnan kulttuuritoimi ja Riihisaaren museo. Molempien kilpailujen voittajateokset sekä piirustuskilpailun satoa voi ihastella pääkirjasto Joelissa helmikuun ajan.

Savonlinnan seudun alakoululaiset saivat laittaa kynät sauhuamaan ja pensselit viuhumaan metsäaiheisissa piirustus- ja kirjoituskilpailuissa. Kilpailujen taustalla on Suomen Metsämuseo Luston näyttelyuudistus, jossa suurin osa näyttelytiloista uusitaan kesään 2024 mennessä.

– Tarvitsimme tähän näyttelyuudistukseen enemmän lasten ääntä ja näkemystä siitä, mitä metsä heille merkitsee, kertoi Luston tiedottaja Sari Kotivirta.

Kotivirta ja Luston museopedagogi Asta Vaittinen ideoivat kirjoituskilpailun, jonka aiheena oli metsämuisto, sekä piirustuskilpailun metsäretken teemalla.

Kilpailut järjestettiin yhteistyössä Savonlinnan kaupunginkirjaston, Savonlinnan kulttuuritoimen ja Riihisaaren – Savonlinnan museon kanssa.

Molemmissa kilpailuissa palkittiin kolme puhuttelevinta työtä, joita ei luokiteltu paremmuusjärjestykseen.

Veikkaan, että tuomaristoon teki vaikutuksen se, ettei kuvailua oltu unohdettu.

Veikka Ylänen

Piirustuskilpailu oli suunnattu 1.–3.-luokkalaisille, ja sen voittivat Hemi Hirvosen Satumetsä, Peetu Immosen Rukan yö ja Jade Tynkkysen pupuaiheinen työ.

– Mulla on itselläni lemmikkinä pupuja, ja mä rakastan pupuja. Päätin tehdä pupun, joka on kukkapellolla, Tynkkynen kertoi.

Kirjoituskilpailuun saivat osallistua 4.–6.-luokkalaiset, ja siinä kolmen kärkeen pääsivät Milo Nikulan Metsämuistojen helmi, Veikka Yläsen Ketun etsintäretki ja Silja Kinnusen Oma metsämuistoni.

Nikula muisteli kirjoituksessaan lapsuutensa majaa, jonka hän oli rakentanut siskonsa kanssa metsään. Kinnusen teksti taas kertoi vapaudesta ja luonnosta nautiskelusta, ja Ylänen kirjoitti lempieläimensä ketun etsimisestä metsästä.

– Veikkaan, että tuomaristoon teki vaikutuksen se, ettei kuvailua oltu unohdettu, Ylänen kommentoi.

Ylänen lukee paljon vapaa-ajallaan ja päätti osallistua kilpailuun huvin vuoksi. Koulussa kirjoittamista ovat toisinaan häirinneet liian tiukat aikarajat, mutta kirjoituskilpailusta hän sai uutta intoa kirjoittamiseen.

Molempien kilpailujen raadeissa mukana olivat Asta Vaittinen, Sari Kotivirta sekä pääkirjaston kirjastovirkailijat Marjo Asikainen ja Maija Pitkänen. Heidän lisäkseen kirjoituskilpailun raadissa olivat Savonlinnan kaupungin kulttuurituottaja Elina Kosonen ja pääkirjaston virkailija Janina Vartiainen ja piirustuskilpailun raadissa kirjastonhoitaja Hanne Ahonen.

Voittajien valitseminen oli raadeille haastavaa, sillä mukana oli valtavasti ihania töitä. Piirustuskilpailuun lähetettiin yhteensä 150 teosta ja kirjoituskilpailuun 127 kirjoitusta.

– Olette te kyllä taitavia, ai että, Asikainen sanoi.

Voittajatekstit ja -piirustukset ovat nähtävillä pääkirjasto Joelin lasten- ja nuortenosastolla aina viikolle yhdeksän asti. Myös muita kilpailuun lähetettyjä piirustuksia voi ihastella osaston seiniltä. Myöhemmin teokset siirtyvät Kerimäen ja Punkaharjun kirjastoihin.