Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon järvien jäät kestävät kävelijät, mutta moottorikelkkailuun teräsjäätä ei ole tarpeeksi – Oravista löytyi mittauskierroksen paksuin jää

Ely-keskuksen mittaus löysi Etelä-Savon paksuimman jään Oravista Haukivedeltä. Teräsjäätä kertyy lähipäivinä lisää, kunhan lunta ei sada liikaa.

Etelä-Savon järvet ovat keränneet 3–6 senttimetriä lisää jääkerrosta viimeisten muutaman viikon aikana. Maakunnan ely-keskuksen uusimman mittauskierroksen tulokset osoittavat, että luonnonjäiden paksuudet vaihtelevat 24–44 senttimetrin välillä.

Ohuin jääpeite löytyi Ristiinasta Yövedeltä, ja ainoa yli 40 senttimetrin tulos Savonlinnan Oravin kylästä Haukiveden jäältä. Ely-keskuksen muilla mittauspisteillä Haukivuoren Kyyvedellä jään paksuus on 32 senttimetriä, Mäntyharjussa Korpijärvellä 29 senttimetriä sekä Pyhävedellä 26 senttimetriä ja Pertunmaan Peruvedellä 29 senttimetriä.

Paksuudet mitattiin noin 100 metrin päästä kunkin järven rannasta. Ely-keskus muistuttaa, että saman vesistön eri kohdissa jään paksuudessa voi olla huomattavia eroja. Vain metrin säteellä havaittiin useiden senttimetrien paksuuseroja.

Teräsjään ja kohvan, eli jään ja lumen seoksen, osuudet vaihtelivat runsaasti eri järvillä. Pertunmaalla suurin osa jäästä on kohvaa, kun taas Mäntyharjun Korpijärven uusi kerros on enimmäkseen teräsjäätä.

Kaikilla seurantapaikoilla teräsjäätä on tarpeeksi kantamaan jalankulkija, eli vähintään viisi senttimetriä. Jääpeitteiden päällä ei havaittu missään vesikerrostumia.

Moottorikelkalla ei kannata lähteä kruisailemaan luonnonjäille Etelä-Savossa. Teräsjään paksuuden turvaraja moottorikelkkailulle on 15 senttimetriä, eikä teräsjäätä ollut vielä sen vertaa missään seurantapaikoista.

Henkilöautolla ajamiseen vaaditaan puolestaan 20 senttimetriä teräsjäätä.

Pakkaset voivat lisätä kirkkaan ja tasaisen teräsjään paksuutta, jos lumisateet jäävät lähitulevaisuudessa vähäisiksi. Runsas lumentulo muodostaa jäälle eristävän kerroksen, joka estänee jääkerroksen vahvistumisen.

Lunta havaittiin seurantapaikkojen jäiden päällä nyt 5–7 senttimetriä.