Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat | Kaneja, kanoja ja lampaita saa mennä katsomaan Vuohimäen kartanolle milloin vain – "Totta kai eläimiä pitää kohdella hyvin"

Vuohimäellä voi ruokkia eläimiä, retkeillä hiihtäen tai kävellen, syödä eväitä laavulla, laskea pulkkamäkeä ja vuokrata kesällä oman palstansa kasvimaalta.

Jos tarvitsee akuuttia eläinterapiaa, apu löytyy nopeasti Vuohimäeltä Savonlinnasta. Vuohimäen kartanon piharakennuksessa asustaa kolme lammasta, Choco, Lumi ja Latte, neljä kania, Nipsu, Elvi, Pähkinä ja Nokkonen sekä seitsemän kanaa ja yksi kukko, joilla on monia lempinimiä.

Eläinten hoidosta huolehtii Vihreä Telakka, mutta lampaita, kaneja ja kanoja saa mennä katsomaan koska tahansa.

– Totta kai eläimiä pitää kohdella hyvin, Vihreän Telakan työpajaohjaaja Joose Pitkänen painottaa.

Eläimiä saa mennä silittelemään sisätiloihin, kunhan muistaa sulkea ovet ja haat lähtiessään ja varmistaa, etteivät eläimet karkaa ulos. Jos eläimiä haluaa ruokkia, on heinä ainoa ruoka, mitä niille saa syöttää.

Luonnollisesti paikat on pidettävä siistinä eikä saa häiritä muita ulkoilijoita tai metsän eläimiä, kuten metsäkauriita ja ilveksiä, joita näkyy jopa Vuohimäen kartanon pihapiirissä silloin tällöin.

Talvisin pikkulinnuille on omat ruokintapisteensä pihan puissa.

– Tämä on hyvä lintubongauspaikka, Pitkänen kertoo.

Luonto voimaannuttaa ja rauhoittaa.

Satu Immonen

Vierailijoita käy paljon erityisesti viikonloppuisin, ja eläinten katsomisen lisäksi lähimaastossa on oivat retkeilymahdollisuudet sekä hiihtäjille että kävelijöille. Olavin retkeilijät ylläpitävät monitoimireittiä, joka vie Vuohimäen kartanolta Mustalammen ja Kuikankolon laavuille asti. Kartanon pihapiiristä löytyy myös pulkkamäki.

Kartanon tuntumassa sijaitsee myös Vuohimäen ratsastuskoulu, joten vierailijat voivat katsella myös hevosia, vaikkei niitä pääsekään hoitamaan.

Kasvimaalta voi halutessaan myös vuokrata palstan itselleen.

– Kasvimaalla on oma hiljainen maailmansa, työpajaohjaaja Sara Kalpio-Järvenpää kertoo.

Vaikka Vuohimäen asukkaat suorittavatkin terapiaeläinten virkaa, hyödyntävät Vihreän Telakan työntekijät eläimistä saatavat kananmunat ja lampaanvillan, joista myös vierailijat saattavat saada osansa.

Savonlinnan Pihlajaniemellä sijaitseva Vuohimäen kartano on historiallinen rakennus, sillä se oli vuonna kirjailija Joel Lehtosen (1881–1934) lapsuuden- ja nuoruudenkoti. Sen sisätilat eivät ole yleisölle avointa aluetta, mutta sovitusti sinnekin voi päästä kurkistamaan.

Vihreän Telakan tavoitteena on vahvistaa syrjäytymisvaarassa olevien aikuisten kuntoutusta ja osallistumista yhteiskuntaan. Toimintaan voi päästä mukaan myös työkokeiluun tai harjoittelijaksi.

Eläinten hoidon lisäksi työllistetyt pääsevät esimerkiksi tekemään pihatöitä ja erilaisia huoltohommia, laittamaan ruokaa, tekemään polttopuita ja kalastamaan. Kesäisin toimintaan kuuluu myös mehiläistarhaus. Vihreä Telakka toimi vuosina 2020–2022 Euroopan sosiaalirahaston rahoittamana kuntoutushankkeena, jossa hyödynnetään luontoa hyvinvoinnin lisääjänä.

Vuoden 2023 alussa Vihreän Telakan toiminta siirtyi Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan alaisuuteen ja toimii yhteistyössä Savonlinnan kaupungin kanssa. Toiminta on kuitenkin pysynyt ennallaan, ja pääperiaatteita ovat yhä yhdessä tekeminen ja ulkoilu luonnossa.

– Monet ovat kokeneet hyötyvänsä, Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan luonnossa liikkumisella on monia terveysvaikutuksia.

– Se laskee stressitasoja ja fyysinen ja henkinen kunto paranevat, Pitkänen kertoo.

– Luonto voimaannuttaa ja rauhoittaa, työpajaohjaaja Satu Immonen lisää.

Tämä juttu on verkossa kaikkien luettavissa maksutta. Koulujen ja uutismedian yhteisen Uutisten viikon aikana julkaisemme osan verkkojutuistamme ilman maksumuuria. Uutisten viikkoa vietetään 30.1.–3.2.2023. Uutisten viikon maksuttomat jutut löytyvät tästä linkistä.