Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen ehdolle Mikkelin hiippakunnan piispaksi

Juntunen on toiminut Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007 lähtien.

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, dosentti Sammeli Juntunen on asetettu ehdolle Mikkelin hiippakunnan piispaksi. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat toimitettiin Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituliin 31. tammikuuta, kerrotaan Suomen evankelisluterilaisen kirkon viestinnästä.

Vuonna 1964 syntynyt Juntunen on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut vuodesta 2007 Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana. Aikaisemmin Juntunen on työskennellyt muun muassa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Juntunen on vihitty papiksi vuonna 1995.

Sammeli Juntunen on toinen virallisesti ehdolle asetettu ehdokas Mikkelin piispanvaalissa. Dosentti Pekka Särkiö asetettiin ehdolle 27. tammikuuta. Piispanvaalin ehdokasasettelu alkoi vuoden alussa ja kestää 1. maaliskuuta 2023 saakka.

Vaalissa on noin 1 100 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. Vähintään 30 äänioikeutettua voi muodostaa valitsijayhdistyksen, jolla on oikeus asettaa ehdokas.

Piispanvaali toimitetaan torstaina 25. toukokuuta 2023. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Mahdollisen toisen kierroksen vaalipäivä on perjantai 16. kesäkuuta 2023.

Mikkelin hiippakunnan uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1.9.2023. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Mikkelin tuomiokirkossa sunnuntaina 3. syyskuuta. 

Mikkelin hiippakunnan nykyinen piispa Seppo Häkkinen jää eläkkeelle syyskuun alussa 2023.