Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohti nivelvaihetta ja sen yli – Siirtyminen peruskoulusta amikseen tai lukioon on iso muutos, jossa Jaana ja Kati ovat tukena

Nivelvaiheen nuorisotyöntekijät haluavat lisätä nuorten hyvinvointia, kun nuoret siirtyvät peruskoulusta eteenpäin.

Savonlinnan yläkouluissa, lyseon lukiossa ja Samiedussa alkoi syksyllä nivelvaiheen nuorisotyö.

Nivelvaihe tarkoittaa sitä, kun nuori siirtyy peruskoulun viimeiseltä luokalta lukioon tai ammatillisiin opintoihin. Se on monella tavalla iso muutos, jossa nuorisotyöntekijät Kati Kero ja Jaana Luostarinen ovat yhdeksäsluokkalaisten sekä Samiedun ja lyseon lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden tukena.

Kyseessä on Mikkelin ja Savonlinnan yhteinen, EU-rahoitettu hanke nimeltään "Kohti nivelvaihetta ja sen yli". Hanke jatkuu kuluvan vuoden loppuun. Sen tarkoitus on kehittää erilaisia menetelmiä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi nivelvaiheessa. Hankkeessa selvitetään nuorten ja koulutuksen järjestäjien tarpeita, jotta sujuva siirtymä kouluasteelta toiselle onnistuu.

Luostarinen työskentelee Mertalan koululla ja lyseon lukiossa, Kero Talvisalon koululla ja Samiedussa.

Talvisalon koulun yhdeksäsluokkalaiset Jenni Tuomela ja Lumia Piirainen sanovat, että on kiva, kun koululla on nuorisotyöntekijä. He kertovat, että Keron mukana kouluun on tullut paljon uusia positiivisia asioita, kuten parvivälkkää eli sitä, että joillakin välitunneilla on oppilasryhmille yhteistä tekemistä sisätiloissa. Parvivälkällä voi vaikka pelata korttia tai jutella.

Keroa on koululla helppo lähestyä myös kahdenkeskistä juttelua varten.

– Jutteluapu on kaikkein tärkeintä. Pystyy ajan kanssa juttelemaan, Tuomela sanoo.

Kero voi auttaa myös etsimään tietoa netistä vaikkapa tulevaan opiskelupaikkaan tai yhteishakuun liittyen.

– Voi saada tietoa sellaisistakin asioista, joita ei tiennyt olevan edes olemassa, Piirainen sanoo.

Jos ysiluokkalaiset haluavat, niin nivelvaiheen nuorisotyöntekijät lähtevät heidän kanssaan myös tutustumiskäynnille mahdollisiin tuleviin oppilaitoksiin.

Kero kertoo, että parvivälituntien tarkoituksena on nuorten kohtaamisen lisäksi vahvistaa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia koulun arjessa.

Kero ja Luostarinen tähdentävät, että työ on moniammatillista eli sitä tehdään yhdessä opojen, kuraattorien ja opettajien kanssa. Nuorisotyöntekijä ei ole opinto-ohjaaja tai kuraattori. Hän kohtaa nuoret nuorisotyön lähtökodista.

– Nuoret pitävät tärkeänä sitä, että koulussa on paikka ja aikuinen, jonka luo voi mennä kesken päivän ja levätä kouluarjesta hetken, Jaana Luostarinen sanoo.

Vaikka nivelvaiheen nuorisotyötä ei ole Savonlinnassa ennen ollut, Luostarinen on tehnyt tammikuusta 2021 alkaen koulunuorisotyötä Mertalassa.

Mertalan koulusta lyseon lukioon viime syksynä siirtynyt Sila Cekirge kertoo, että hän kävi Luostarisen kanssa juttelemassa Mertalassa aina, kun Luostarinen koululla oli. Nyt Luostarinen on nuorisotyöntekijänä myös lyseossa.

– Ihan kivalta tuntuu, että lukiossa on tuttu aikuinen. Jaanan kanssa on kiva jutella. Hän on ihan hauska ihminen, Sila sanoo.

Luostarinen kertoo, että koululaisten kanssa puhutaan kaikista asioista, mistä nuoret haluavat jutella.

– On juteltu ajankohtaisista ilmiöistä, tapahtumista, ihmissuhteista tai vaikka siitä, jos on ollut huono aamu.

Koulunuorisotyö alkaa tänä vuonna hankerahalla myös Kerimäen ja Punkaharjun yläkouluissa.

Tämä juttu on verkossa kaikkien luettavissa maksutta. Koulujen ja uutismedian yhteisen Uutisten viikon aikana julkaisemme osan verkkojutuistamme ilman maksumuuria. Uutisten viikkoa vietetään 30.1.–3.2.2023. Uutisten viikon maksuttomat jutut löytyvät tästä linkistä.