Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Xamkin Kuitulaboratorio Savonlinnassa sai lähes miljoonan euron rahoituksen metsäteollisuutta tukevalle projektille

Savonlinnassa uudistetaan biotuotetehtaiden analytiikkaa merkittävän hankerahoituksen avulla.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Kuitulaboratorio Savonlinnassa tiedottaa saaneensa lähes miljoonan euron rahoituksen projektille, jossa kehitetään uusia teollisia analysointisovelluksia uusiutuvan metsäteollisuuden tarpeisiin. Kolmivuotisen hankkeen rahoittajana on Business Finland.

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomessa kehitetään aktiivisesti uusia sellulaatuja ja niiden valmistusprosesseja. Samalla on syntynyt merkittävä tarve uusien sellu- ja kuitulaatujen nykyistä tarkemmalle analytiikalle.

– Projektissa tutkitaan ja kehitetään uusien sellulaatujen valmistusprosessien ja laadun kannalta tärkeitä mittaus- ja analysointitekniikoita, tutkimuspäällikkö Matti Ristolainen UPM:n tutkimuskeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Tutkittavat sellukuidun käyttötavat ovat tekstiilien raaka-aineita, läpinäkyviä filmejä ja nestepakkauksia sekä pakkausten barrier-materiaaleja, jotka estävät esimerkiksi hapen läpäisyä.

Valmet Automation on kehittänyt erityisen kameratekniikan. Kuitulaboratorion projektissa tutkitaan, kuinka sen avulla voidaan parantaa uusien selluloosalaatujen analysointia ja tuotantoprosessien tehokkuutta.

– Kuitulaboratorion ja Valmet Automationin pitkäaikainen yhteistyö metsäteollisuuden mittausteknologian alalla on ollut hyvä pohja tämän merkittävän tutkimushankkeen käynnistymiselle, tutkimusjohtaja Lasse Pulkkinen Xamkista sanoo tiedotteessa.

Projektissa tutkitaan myös Kuitulaboratoriossa kehitetyn mittausteknologian sovellusta sellukuidun muokkauksen reaaliaikaisissa mittauksissa. Kuitulaboratoriolla on useita patentteja sovellusalaan liittyen.

Tiedotteessa muistutetaan, että kiertotalous on tulevaisuudessa ratkaisevassa roolissa, kun biotuotetehtaiden resurssitehokkuutta suunnitellaan ja kehitetään.

Kuitumittausten lisäksi projektissa tutkitaankin uusia keinoja, joiden avulla sellutehtaissa voidaan jatkossa käyttää vähemmän vettä, tiedotteessa kerrotaan.

– Tulevaisuuden biotuotetehtaissa puuraaka-aineen mukana tulevat arvokkaat mineraalit on eroteltava talteen esimerkiksi arvokkaiksi lannoitejakeiksi. Projektissa pureudutaan myös näiden jakeiden analysointiin ja hallintaan, kerrotaan tiedotteessa.