Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuokkareiden nuoret haluaisivat olla nuorisotilassa vaikka joka ilta – "Ohjaajien kanssa voi jutella kaikesta", sanoo Sila Cekirge, 16

Savonlinnassa aloittaa kohta kaksi uutta nuorisotyöntekijää. Nyt mietitään, miten lisääntyvä työpanos parhaiten käytettäisiin kaikkien nuorten hyväksi.

Sila Cekirge, 16, käy Haka-alueen tai Säämingin nuorisotilassa aina, kun se on mahdollista eli kun nuorisotilat ovat auki eikä ole koripallotreenejä.

– Kotona ei ole mitään tekemistä. Nuokkarilla on aina juttuseuraa ja porukkaa muutenkin.

Sila ja hänen serkkunsa Rojda Cekirge kertovat juttelevansa nuokkarilla etenkin ohjaajien kanssa, kuten esimerkiksi Samuli Tuikkasen tai Lotta Makkosen.

– Ohjaajien kanssa voi jutella kaikesta. Jutellaan normaalisti elämästä, koulusta ja vapaa-ajasta, miten päivä on mennyt.

Sila sanoo, että Samulille tai Lotalle voisi kertoa sellaisiakin asioita, joista ei kenenkään muun kanssa voisi jutella ja jotka voisivat alkaa ahdistaa, jos ei pystyisi kenenkään kanssa juttelemaan.

– Niille voisi sellaisestakin jutella. Ne ymmärtää, Sila sanoo.

– Ja jaksaa kuunnella, Rojda täydentää.

Tuikkanen ja Makkonen sanovat, että yksi nuorisotilan tarkoitus onkin se, että nuorilla on turvallinen aikuinen, jolle voi jutella.

Savonlinnan nuorisotilat Sääminkitalolla, Haka-alueella, Punkaharjun Punkkiksella ja Kerimäen Aviksella ovat nyt auki vain kahtena päivänä viikossa kello 15–20.

– Ainakin Haka voisi olla auki vaikka joka päivä. Se olisi ihanaa. Sila sanoo.

Silan mielestä olisi myös hyvä, jos nuokkarit olisivat auki pitempään, ainakin perjantaisin.

– Voisi pitää pidempään hauskaa. Se on varmaan jo selvä, että meidän ikäiset nuoret ei kahdeksalta mene nukkumaan, Sila sanoo.

Hän tietää, miksi nuorisotilat eivät ole auki joka päivä ja miksi ne eivät ole joka paikassa auki perjantaisin ja miksi ne menevät kiinni klo 20.

Jalkautuva nuorisotyö tavoittaa suuren joukon sellaisia nuoria, joita ei muuten tavoitettaisi mitenkään.

Simo Räty

– Nuokkarit on harvemmin auki, koska ei ole riittävästi työntekijöitä.

Punkaharjulainen Annika Lötjönen, 13, on Sila Cekirgen kanssa samaa mieltä siitä, että nuokkari saisi olla auki useampina päivinä. Annika käy Punkaharjun nuokkarilla eli Punkkiksella kaksi kertaa viikossa eli aina, kun tila on auki.

– Mieluummin täällä on kuin kotona. Täällä on aina muita ihmisiä. Tykkään pelailla korttia ja biljardia ja jutella.

Pidempää aukioloaikaa Annika ei kaipaa.

– Kahdeksan on ihan hyvä kotiinlähtöaika.

Juuso Auvinen, Markus Nyman, Miica Nyman ja Samu Simonen viettävät mielellään aikaansa Haka-alueen nuokkarilla. Joskus he pelaavat biljardia. Joskus he juttelevat keskenään tai nuoriso-ohjaaja Lotta Makkosen kanssa. Joskus he vain istuvat ja katselevat puhelinta.

Hekin toivovat, että nuorisotila olisi useammin auki.

– Täällä on hyvä hengata, ja täällä on paljon kavereita, Miica sanoo.

Kaksi uutta nuorisotyöntekijää aloittaa pian työt – Vapaa-aikapäällikkö Simo Räty tahtoisi vahvistaa jalkautuvaa nuorisotyötä, joka tavoittaa myös ne, jotka eivät käy nuokkarilla

Savonlinnan kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaupunki palkkaa tänä vuonna kaksi nuoriso-ohjaajaa lisää. Paikat ovat nyt haussa. Uudet nuoriso-ohjaajat saattavat aloittaa työt jo alle kuukauden kuluttua. Silloin perusnuorisotyön ohjaajien määrä kasvaa 3,5:stä viiteen. Tämä matematiikka selviää jutussa tuonnempana.

Kaupungin nuorisotoimi kuuluu vapaa-aikapäällikkö Simo Rädyn vastuulle. Hän ymmärtää hyvin, että nuoret, jotka viihtyvät nuorisotiloilla, haluaisivat nuorisotilojen olevan useammin auki. Hän myös tietää, että nuorisotiloilla kävisi enemmän nuoria, jos ne olisivat auki säännöllisesti. Esimerkiksi juuri nyt Kerimäen Avis on perjantai-iltaisin kiinni työntekijäpulan takia.

– Vielä en kuitenkaan lupaa, minne nuorisotiloihin tulee lisää aukiolopäiviä. Katsotaan nuorisotyöntekijöiden kanssa tiiminä, missä lisätyövoimasta on eniten hyötyä.

Räty kuitenkin arvelee, että nuokkareiden aukiolopäiviä tulee jonkin verran lisää jonnekin.

Räty huomauttaa, että nuorisotyötä on muuallakin kuin nuorisotiloissa. Hän haluaisi käyttää osan lisääntyvästä työvoimasta jalkautuvaan nuorisotyöhön, joka varhaiskeväästä myöhäissyksyyn näkyy etenkin Walkers-auton eli Wauton toimintana. Jalkautuvaa nuorisotyötä on ympärivuotisesti, mutta talviaikaan ilman autoa.

– Jalkautuva nuorisotyö tavoittaa suuren joukon sellaisia nuoria, joita ei muuten tavoitettaisi mitenkään. Kaikki eivät käy nuorisotiloissa, eikä kaikilla nuorilla ole harrastuksia, Räty sanoo.

Walkers-auto kiertelee paikoissa, joissa nuoret kokoontuvat. Autossa voi käydä juomassa kupillisen kahvia ja juttelemassa nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Wauto toivotetaan yleensä kaikkialla tervetulleeksi. Aika usein käy niinkin, että nuoret laittavat Wautoon viestin ja pyytävät autoa omalle kylälle. Syynä voi olla esimerkiksi se, että nuorisotyöntekijät halutaan mukaan pallopeliin. Tai ehkä nuorten tekee mieli kahvia. Niin tai näin. Kohtaamisia ja juttutuokioita syntyy siinä sivussa.

Jalkautuvassa nuorisotyössä ohjaajat käyvät myös Sokoksella, Citymarketilla, linja-autoasemalla, kirjastolla ja kaikkialla, missä nuoret kokoontuvat.

Oman kahden työntekijän lisäsatsauksensa lisäksi kaupunki on saanut valtiolta eritysavustuksena tälle vuodelle yhden ihmisen palkkarahat hankkeeseen, jossa kehitetään tehostettua nuorisotyötä. Kyseessä on liikkuvan ja jalkautuvan nuorisotyön kehittäminen. Tarkoituksena on mahdollistaa nopea reagointi nuorten häiriökäyttäytymiseen ja pahoinvointiin laajan kaupungin eri osissa sekä tehostetun nuorisotyön suunnitelman tekeminen.

Räty korostaa, että jalkautuvassakin nuorisotyössä ohjaajat ovat etenkin luotettavia aikuisia, joille nuoret voivat kertoa kuulumisiaan ja tuntemuksiaan.

– Jalkautuva nuorisotyö ei ole mikään järjestyspartio, jonka voi soittaa paikalle, jos nuoret tuntuvat häiritsevän.

Ankkuritiimiä vahvistetaan joka tapauksessa

Sitten siihen matematiikkaan. Savonlinnan neljästä nuoriso-ohjaajasta yksi tekee nykyisin puolet työajastaan ankkuritiimissä. Ankkuritiimi tarkoittaa poliisin, sosiaalitoimen ja nuorisotoimen yhteistä varhaisen puuttumisen mallia, jossa pyritään katkaisemaa nuoren ihmisen rikoskierre alkuunsa. Ankkuritiimiä vahvistetaan niin, että se saa jatkossa kokonaisen nuorisotyöntekijän.

Perusnuorisotyössä on jatkossa 3,5 nuorisotyöntekijän sijaan viisi. Tiiminsä kanssa Räty miettii, miten ihmisten työaika parhaiten käytetään: Minkä verran lisätään jalkautuvaa nuorisotyötä, minkä verran nuorisotilojen aukioloja ja minkä verran muutetaan yhden ohjaajan hoitamia nuorisotiloja kahden ohjaajan hoitamiksi.

Tämä juttu on verkossa kaikkien luettavissa maksutta. Koulujen ja uutismedian yhteisen Uutisten viikon aikana julkaisemme osan verkkojutuistamme ilman maksumuuria. Uutisten viikkoa vietetään 30.1.–3.2.2023. Uutisten viikon maksuttomat jutut löytyvät tästä linkistä.

Juttua muokattu kello 12.21. Korjattu Annika Lötjösen etunimi kahdessa kohdassa.