Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinan, 40 ja Hennin, 45, kehittämä Retkihaaste kannustaa ulkoilemaan ympäri vuoden – "Mitä enemmän ulkona käy, sitä enemmän voi nähdä ja kokea jotakin erityistä"

Vuoden 2023 listalta löytyy esimerkiksi jäkäläinen retki, retki ilta-auringossa ja retki, jolla tutkit eläinten jättämiä jälkiä. Retket voi toteuttaa missä vain, vaikka lähimmässä metsässä.

Elina Kynsijärvi, 40, ja Henni Mustakorpi, 45, loivat kuusi vuotta sitten Retkihaasteen, jolla on sosiaalisessa mediassa jo tuhansia seuraajia ja toteuttajia.

– Yhden uudenvuoden yönä keskustelimme Helmet-lukuhaasteesta ja tuli idea, onkohan retkeilyyn liittyen mitään vastaavaa haastelistaa. Mietimme, että erilaiset teemat kannustaisivat ainakin itseämme retkeilemään. Samana yönä alkoi haastelistan toteutus, Mustakorpi muistelee.

Ensimmäinen 52 kohdan Retkihaaste julkaistiin vuonna 2017. Silloin listalta löytyi muun muassa retki saareen, lintubongausretki ja retki luontokohteeseen, jossa on metsälampi. Uusi haastelista on julkaistu joka vuosi.

Vuoden 2023 listalta löytyy esimerkiksi jäkäläinen retki, retki ilta-auringossa ja retki, jolla tutkit eläinten jättämiä jälkiä. Suurin osa Retkihaasteen kohdista on siis helposti toteutettavissa, mutta retkien toteutuskulmat vaihtelevat.

– Saamme ideoita, kun olemme itse retkillä. Ideoita tulee myös suomalaisista sanaleikeistä ja lauluista, Kynsijärvi sanoo.

– Esimerkiksi varrella virran -retki on joskus ollut listalla, Mustakorpi lisää.

Siskokset ovat saaneet myös palautetta laatimistaan listoista. Esimerkiksi roskaretki-haastetta on toivottu listaan joka vuodelle, jotta ihmiset kiinnittäisivät huomiota retkietikettiin. Mustakorpi ja Kynsijärvi sanovat, että haasteita voi tulkita eri tavoin ja soveltaa. Jos roskia ei esimerkiksi löydy, roska voi olla vaikkapa kuusenneulanen lumihangella.

– Ajatuksena on inspiroida ihmisiä liikkumaan luonnossa ja tarkkailemaan ympäristöään, Kynsijärvi sanoo.

Retkeilyn ja luonnossa liikkumisen ei tarvitse olla extremeä. Siskokset muistuttavat, että liikkumaan kannattaa lähteä itseään kuunnellen. Kun luonnossa liikkuminen motivoi itseä, ollaan oikeilla jäljillä.

– Retkeily palauttaa ja virkistää, ja samalla saa monipuolista liikuntaa. On eri asia kävellä luonnossa kuin asfaltilla, Kynsijärvi kuvailee.

– Ja kun liikkuu luonnossa, myös arjessa tulee mietittyä esimerkiksi kuluttamista. Luonnossa tajuaa, miten tärkeää se olisi säilyttää sellaisenaan, Mustakorpi lisää.

Siskokset ovat retkeilleet yksin, yhdessä sekä ystävien ja perheidensä kanssa. Retkeily on luonnollisestikin aktiivisempaa sulan maan aikaan, mutta sisarusten mukaan esimerkiksi kansallispuistojen polut pysyvät melko hyvin auki myös talvella.

– Kannustamme tekemään mahdollisimman erilaisia retkiä eri vuodenaikoina. Luontopoluilla käy paljon esimerkiksi koirien ulkoiluttajia, joten polut pysyvät auki. Myös kansallispuistoissa alkaa olla tähän vuoden aikaan aika tallatut polut, Kynsijärvi sanoo.

Retkelle jalkoihinsa voi pukea myös sukset, lumikengät tai vaikkapa liukulumikengät. Ne mahdollistavat maaston hyödyntämisen myös polkujen ulkopuolella.

Juurevimmillaan metsään voi mennä vaikka pelkillä villasukilla. Villasukkaretkeilyssä kannattaa käyttää tuplasukkia ja mukaan pitää muistaa ottaa kuivia vaihtosukkia ja taukojalkineet.

Haastelistalla retkeilevät sisarukset haluavat korostaa, että retki voi olla hyvin pienikin. Poikkeaminen lähimetsään riittää.

– Luontokokemukset tulevat siitä, että siellä käy säännöllisesti. Mitä enemmän ulkona käy, sitä enemmän voi nähdä ja kokea jotakin erityistä, Mustakorpi muistuttaa.

Retkelle kannattaa valita säänmukainen varustus ja ladattu puhelin. Myös pienet ensiapuvälineet voivat olla mukana, etenkin jos retki on pidempi.

Lisätietoa Retkihaasteesta sekä eri vuosien haastelistat löytyvät verkosta osoitteesta: retkihaaste.wordpress.com

52

Retkihaaste sisältää 52 erilaisen retken listauksen, jota kuka vaan voi toteuttaa omalla ajallaan ja haluamissaan paikoissa.