Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso ammattilaisen vinkit! | Yrittäjä Sari Lepo on korjannut savonlinnalaisten vaatteita yli 20 vuotta – "Jotkut korjauttavat, vaikka vaate olisi jo aika huonossa kunnossa"

Nykyään vanhoja vaatteita halutaan korjata ja korjauttaa myös ekologisista syistä. Vaatteiden kunto ei ole juurikaan muuttunut Sari Levon yli 20 vuoden uran aikana. Pienet korjaukset vaatteisiin onnistuvat kotiompelijaltakin. Tämä juttu on vapaasti luettavissa. Haluamme tarjota kaikille kiinnostuneille maistiaisia siitä, millaisia sisältöjä Itä-Savossa on tarjolla.

Vika&Tikki -ompeluliikkeen yrittäjä Sari Lepo antaa pyydettäessä asiakkaille ohjeita siitä, miten vaatteita voi korjata itsekin.

– Jotkut ompelevat vetoketjuja itse, ja jotkut korjaavat pikkureikiä. Sitten katsotaan aina yhdessä, miten se on viisainta tehdä.

– Onhan moni sanonut, että ostaa vetoketjun ja yrittää itse vaihtaa. Mutta sitten menee jonkin aikaa, ja kohta he tulevat takin kanssa tänne, Lepo kertoo.

Jos vaatteen vetoketjun haluaa korjauttaa ompelijalla, Lepo ei suosittele asiakkaita purkamaan sitä valmiiksi.

– He saattavat purkaa liikaa, ja minulle tulee vain enemmän työtä.

Hänen mukaansa aloittelevaltakin kotiompelijalta voi sujua suhteellisen vaivattomasti esimerkiksi housujen lahkeiden lyhennykset, jos omistaa ompelukoneen, vahvoja neuloja ja tikkauslankaa.

Tavallisella kotikoneellakin pärjää vaatteiden korjaamisessa pitkälle, sillä sellaista käytetään myös Vika&Tikissä, jossa ei suurempaa teollisuuskonetta ole ollenkaan. Kotikoneella Lepo ei kuitenkaan voi korjata paksuimpia vaatteita, kuten nahkaisia moottoripyörätakkeja. Farkkujen korjaukset kuitenkin onnistuvat.

– Farkkukin saattaa olla joskus sen verran paksua, että moni sanoo, ettei onnistu omalla koneella. Farkkujen vetoketjun vaihto ei ole muutenkaan helpoimmasta päästä, jos haluaa siitä siistin.

Jos taas esimerkiksi farkkujen haaroihin tulee reikä, sen voi korjata lähes huomaamattomaksi. Haaroihin laitetaan vahvikepala, ja reikä ommellaan tiheällä suoraompeleella ompelukoneella.

Yleensä paikkauksista halutaankin mahdollisimman huomaamattomia, mutta toisinaan esimerkiksi neuleiden kyynärpäihin voidaan laittaa näkyvä paikka keinonahasta tai farkkukankaasta.

Monelle pienten reikien ompelu esimerkiksi neulepuserosta onnistuu helposti käsin neulalla ja langalla.

Yleisimpiä Vika&Tikkiin tulevista korjauksista ovat takkien vetoketjut. Niiden lisäksi myös housujen vetoketjuja korjataan paljon sekä lyhennetään tai pidennetään lahkeita. Jonkin verran ihmiset korjauttavat myös haavereista koituneita reikiä vaatteistaan.

– Heti kun tulee kylmät ilmat, ilmestyvät toppatakkien vetoketjujen vaihdot. Sitten kun kääntyy kesän puolelle, ihmiset ostavat uusia kesävaatteita ja tulee lahkeiden lyhennyksiä.

Ompeluliikkeessä käy kaiken ikäisiä, ja paljon on myös vakioasiakkaita. Pääkaupunkiseudulta Savonlinnaan lomille tulleet käyvät usein korjauttamassa Vika&Tikissä vaatteitaan, sillä omalla kotiseudulla jonot ovat usein huomattavasti pidempiä.

Lepo perusti Vika&Tikki -ompeluliikkeen vajaat 16 vuotta sitten ja työskenteli sitä ennen toisessa liikkeessä noin seitsemän vuotta. Uransa aikana hän ei ole huomannut suuria muutoksia esimerkiksi vaatteiden laadussa tai asiakkaiden toiveissa.

Kuitenkin esimerkiksi vedenpitäviä vetoketjuja on nykyisin aiempaa enemmän, ja ne menevät helpommin myös rikki.

Nykyisin monet myös kiinnittävät entistä enemmän huomiota kulutustottumuksiinsa ja korjaavat tai korjauttavat vaatteitaan entistä enemmän myös ekologisista syistä.

– Yllättävän paljon pidetään entisiä, Lepo toteaa.

Levolla ei ole yleispätevää ohjetta siihen, milloin vaatetta ei olisi enää järkevää korjata. Rakkaasta lempivaatteesta ei välttämättä kovin helposti luovuta.

– Jotkut korjauttavat, vaikka vaate olisi aika huonossa kunnossa.

Tee Itä-Savon tilaus täällä!