Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huomio, nuoret laulajat: Kesällä 2023 kilpaillaan Savonlinnassa jälleen Mustakallio-voitosta

Legendaarinen yhden päivän kilpailu hakee lahjakkuuksia, ei parasta laulajaa. Kahden edelliskilvan voittajat ovat 2023 Taikahuilun päärooleissa.

Legendaarinen Timo Mustakallio -kilpailu pidetään Savonlinnasalissa 16. heinäkuuta 2023. Haku kilpailuun on nyt alkanut. Haku jatkuu helmikuun 28. päivään.

Kilpailu on järjestetty Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä vuodesta 1974. Kesällä 2023 kilpailu pidetään jo 32. kerran. Kilpailussa etsitään uusia, nuoria suomalaisia laulajalahjakkuuksia.

Kilpailun erityispiirteenä on ollut alusta lähtien se, että rahapalkinnoilla ei välttämättä palkita opinnoissaan pisimmällä olevaa, laulusuoritukseltaan parasta kilpailijaa, vaan tuomaristo valitsee laulajien joukosta lahjakkaimmat – ne, joiden äänimateriaalissa on jotain erityistä, mikä viitoittaa tietä ammattiuralle.

Kun tarkastelee kilpailussa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana palkittujen listaa, huomaa tuomariston lahjakkuustutkan toimineen mainiosti. Voittajia ovat olleet muun muassa Mika Kares, Marjukka Tepponen, Miina-Liisa Värelä, Tuuli Takala, Markus Suihkonen ja Aurora Marthens.

Aiempien vuosien voittajia ovat olleet muun muassa Walton Grönroos, Jorma Hynninen, Soile Isokoski, Raimo Sirkiä, Jorma Silvasti, Kirsi Tiihonen, Johanna Rusanen ja Helena Juntunen.

Viime kerran (2021) voittaja Johan Krogius on tällä hetkellä kiinnitettynä Berliinin valtionoopperan akatemiaan ja laulaa samalla myös rooleja talon näyttämöllä.

Kahta vuotta aiemmin palkituksi tullut Iris Candelaria sijoittui jaetulle ykkössijalle tammikuun alussa järjestetyn Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjassa. Hän on debytoinut jo Kansallisoopperassa.

Candelaria ja Krogius olivat molemmat pienissä rooleissa viime kesän Aidassa Olavinlinnassa (Lähettiläs ja Papitar). He laulavat Olavinlinnan lavalla ensi kesänä huomattavasti suuremmissa rooleissa, Taikahuilu-oopperan Paminana ja Taminona.

Tämänvuotisen kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. Kaksi muuta tuomariston jäsentä ovat sopraano Anu Komsi ja pianisti, kapellimestari Erkki Korhonen. Kilpailupianisteina soittavat Hans-Otto Ehrström ja Tuula Hällström.

Timo Mustakallio -laulukilpailuun 2023 voivat hakea vuonna 1996 tai sen jälkeen syntyneet laulajat. Varsinaisen kilpailun osallistujat valitaan esikarsinnan perusteella toukokuussa.

Naiset ja miehet kilpailevat yhteisessä sarjassa. 15 000 euron pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaetaan 10 000 euron palkinto Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta. Palkintojen voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa kilpailun jälkeen, ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2024.

Kilpailu käydään yhden päivän aikana Savonlinnasalissa.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja ja sittemmin myös oopperajuhlia johtanut Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestävät Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Haku kilpailuun on avoinna 28.2. asti. Lisätietoja verkkosivulta oopperajuhlat.fi.