Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unohda joulun suorituspaineet!– "Kysy itseltäsi, mitä perheesi tänä jouluna todella kaipaa ja tarvitsee", muistuttaa Jaana Paju

Riisu joulusi ylimääräisistä suorituspaineista tai ylimitoitettujen odotusten täyttämisestä. Tee sitä, mikä parhaiten tukee omaa ja perheen hyvinvointia.

Aattoon on enää seitsemän päivää. Onko edessäsi kaikki voimat vievä loppukiri, levollinen laskeutuminen pyhään vai tavallinen arkiviikko, johon joulu luo vain lempeitä heijastuksia? Kysy itseltäsi, mitä perheesi tänä jouluna todella kaipaa ja tarvitsee. Riisu joulusi ylimääräisistä suorituspaineista tai ylimitoitettujen odotusten täyttämisestä.

Joulun lähestyminen herättää perheissä monenlaisia tunteita. Lapsen ilo ja innostunut odotus tarttuu aikuiseen. Toisaalta ahdistus kaiken kallistumisesta, talouden kestävyydestä ja laskuista selviytymisestä syö monien perheellisten joulurauhaa. Erilaisten velvoitteiden paineessa joulu voi tuntua uuvuttavaltakin suoritusrallilta. Voimavarat jouluun voivat olla kadoksissa vakavan sairauden, surun tai menetyksen koskettamissa lapsiperheissä.

Lapsuusperheestä kantautuvat jouluperinteet rakentavat sukupolvien jatkumoa ja joulun tunnelmaa, mutta merkitsevät jollekulle myös tyhjyyden käteen jättävää kuormaa. Halu antaa lahjaksi onnellisia lapsuusjoulun muistoja saattaa johtaa huonoon omatuntoon huoltajan viettäessä pyhät töissä. Joskus hyvätkin pyrkimykset tuottavat ristiriitaisen ja kuluttavan lopputuloksen. Perheensä joulun eteen uupumattomasti uurastanut huoltaja voi lopulta juhlan koittaessa ollakin voimien äärirajoille asti väsynyt ja kiukkuinen.

Joulun aika muistuttaa siitä, mitä olemme kuluneen vuoden aikana perheissä kokeneet. Se nostaa esiin perheissä koetut muutokset. Asiat, joita on ollut vaikea hyväksyä, jotka ovat raastaneet, mutta myös onnelliset asiat, joista olemme voineet iloita.

Kenen näköistä joulua rakennat?

Miten joulua voisi viettää siten, että se tukisi sekä omaa että perheen hyvinvointia? Hyvinvointiin liittyviä olemassaolon ja merkityksellisyyden kysymyksiä voi tarkastella juhla-ajan näkökulmasta. Mikä joulussa todella merkitsee sinulle ja perheellesi? Mitä kaipaatte ja tarvitsette tältä juhla-ajalta juuri tänä vuonna? Mitä haluatte tavoitella? Vastaako joulunviettosi perheeseen liittyviä arvojasi?

Pysähdy juhlan lähestyessä kysymään itseltäsi, vastaavatko jouluvalmistelusi ja juhlanviettosi sitä, joka todellisuudessa olisi tänä jouluna itsesi ja perheesi näköinen, mielekäs ja merkityksellinen joulu. Joulu, johon pyrkisitte myös konkreettisilla valinnoilla.

Ole omien arvojesi mukainen joulun rakentaja

Riisu rohkeasti liian täydeltä tuntuva joulu paljaaksi. Nimeä esimerkiksi kolme tärkeintä asiaa, jotka ovat sinulle ja perheellesi todella merkityksellisiä. Asioita, jotka aidosti koskettavat perheeseen liittyviä arvojasi. Mieti, mitä sinä ja perheesi juuri tänä jouluna tarvitsette ja kaipaatte. Ehkä toivoisitte mahdollisuutta levähtää, tarvitsisitte aikaa ulkoiluun ja uneen tai ylipäätään paineetonta aikaa yhdessä olemiseen, läsnäoloon toinen toisillenne. Tai ehkä perheesi joulu syntyy yömyöhäisestä jouluruuan valmistelemisesta, leipomisesta ja mahdollisimman suuresta joukosta läheisiä yhteisen pöydän ympärillä, yhteenkuuluvuuden kokemuksesta. Tai ehkä haluat juurtua lapsien kanssa syvemmin joulun hengelliseen sanomaan. Mieti, mitkä valinnat juhlan valmistelussa ja joulussa tukevat sinulle ja perheellesi merkittävimpien asioiden säilymistä joulunne johtotähtenä.

Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Se riittää, mikä tänä jouluna on mahdollista ja voimavarojen mukaista. Älä turhaan käytä voimiasi joulukuvastomaisen ideaalin joulun metsästämiseen tai ulkoapäin tulevien paineiden täyttämiseen. Joulun odotusten ja toiveiden rinnalla tavallinen perhe-elämä kaikkine ristiriitoineen, suruineen ja pettymyksineen jatkaa olemassaoloaan. Jouluun liittyvä rakkauden, valon ja toivon sanoma koskettaa myös epätäydellistä, inhimillistä, risaista ja rosoista perhejoulua. Riisuttu joulu voi olla siunattu joulu.

Siunattua joulua!

Kirjoittaja on Sosterissa toimiva Savonlinnan seurakunnan sairaalapastori, joka pohtii työssään merkityksellisyyden kysymyksiä ja toivoo kaikille maailman lapsille joululahjaksi hellyyden katsetta.

Hyvinvointivinkit lapsiperheille -juttusarjassa Sosterin ammattilaiset ovat syksyn mittaan antaneet hyvinvointivinkkejä Savonlinnan seudun lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Tämä on sarjan viimeinen osa.

Lue täältä kaikki sarjassa ilmestyneet jutut!