Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vinkit lapsiperheille | Lapsella on oikeus näyttää tunteensa ja tulla kuulluksi avioerotilanteessa – Sosteri tarjoaa tukea ja erovertaisryhmiä

Erosta voivat selvitä pienet ja isot! Se voi olla vaikeaa, mutta ei mahdoton juttu. Auttamisen keinot ovat monipuolistuneet ja ne kehittyvät koko ajan lisää.

Perheiden ammattilaiset Etelä-Savossa ovat kehittäneet yhteistyössä mikkeliläisen Viola ry:n kanssa paikallista ja maakunnallista eroauttamista. Yhteistyössä on pohdittu, mitä palveluita ja keinoja tarvitaan eron tapahtuessa lasten ja aikuisten näkökulmasta. Viola ry:n hankkeiden kautta on syntynyt monenlaista käyttökelpoista materiaalia asiakastyön avuksi.

Olisiko pitänyt hakea apua?

Lapsi oli pieni, kun kotona tapahtui muutos. Toinen vanhemmista muutti pois. Pohja putosi elämältä. Lapsi kysyi toiselta vanhemmalta, miksi ero tuli. Vanhempi vastasi, että kertoo sitten myöhemmin.

Lapsi kasvoi nuoreksi, eikä vanhempi kertonut. Hän kapinoi, koska koki, että hänen kysymyksiinsä olisi pitänyt vastata. Nuori etsi vastauksia ja kehitti selityksiä. Aluksi hän näki toista vanhempaansa ajoittain. Sitten tapaamiset loppuivat. Taas tuli kysymyksiä. Miksi?

Nuoresta kasvoi aikuinen ja suhde poissaolevaan vanhempaan elpyi. Hän huomasi, että tunteet vyöryivät käsiteltäviksi vasta aikuisena. Puhumaton asia oli vaivannut kaikissa hänen ihmissuhteissaan. Hän oli tarvinnut terapiaa ja edelleen on vaikea luottaa. Tässä tilanteessa kaikki perheenjäsenet olisivat tarvinneet apua silloin, kun ero tapahtui.

Lasten toiveet ja oikeudet erotilanteessa

Lapsen on hyvä kuulla erosta ja puhua siitä, kun haluaa puhua. Hän saa ilmaista mielipiteensä itseään koskevissa asioissa. Hänellä on oikeus säilyttää suhde molempiin vanhempiinsa ja muihin itselleen merkityksellisiin läheisiin.

Lapsella on oikeus jatkaa elämäänsä mahdollisimman vähin muutoksin. Hän saa tuntea tunteita ja näyttää niitä. Lapsella on oikeus turvaan, hoivaan ja huolenpitoon aina - ero ei muuta tätä oikeutta. Lapsella on oikeus tulla huomioiduksi yksilönä. Hän saa olla ottamatta vastuuta asioista, mitkä kuuluvat aikuisille. Lapsella on oikeus tulla rakastetuksi.

Lapsen kannalta on parasta kuulla erosta omilta vanhemmilta. Vanhempien riidat raastavat lapsen mieltä. Tuntuu pahalle, kun vanhemmat moittivat toisiaan. Lapsi haluaa, että isä ja äiti ovat sovussa ja hoitavat hänen asioitaan. Toive on, että elämässä säilyy järjestys ja rauha. Lapsenkin kannalta hyvin hoidettu kriisi auttaa häntä ratkomaan omia kriisejä jatkossa. Yhteistyövanhemmuus tai rinnakkaisvanhemmuus on lapsen etu.

Varhaiskasvatuksessa autetaan

Hyvä yhteistyö huoltajien ja henkilöstön välillä on lapsen hyvinvoinnin perusta. Arjen pysyvyyden merkitys korostuu päiväkodissa. Lapsella on oikeus tarvittaessa oikea-aikaiseen tukeen.

Tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja säätelyä harjoitellaan kaikkien lasten kanssa muun muassa kuvien ja erilaisten tunnemateriaalien avulla. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja kaikista asioista on lupa puhua tai olla puhumatta.

Sosterista apua erotilanteissa lapsille ja aikuisille

Sosterin Perhepalvelukeskuksessa on järjestetty jo useita erovertaisryhmiä 7–11-vuotiaille. Ryhmässä on käsitelty perheessä tapahtunutta eroa toiminnallisin keinoin. Tällöin ei tarvitse puhua, vaan voi esimerkiksi piirtää tai värittää ja ilmaista siten asian sisältöä tai tunteita.

Toisten kokemusten kuunteleminenkin auttaa. Ryhmä on päättynyt kahdeksannella kerralla yhteiseen juhlaan, jossa on mukana myös vanhemmat. Ero ei poista lapsen ja vanhemman välistä rakkautta.

Aikuisten on mahdollista saada tukea erotilanteissa puolestaan kirkon Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Siellä voi keskustella, harkita eroa tai punnita mahdollisuuksia jatkaa yhteiselämää. Joskus ero on jo tosiasia.

Lapsiperheille annetaan perheasioiden sovittelua. Tällöin sovitaan lasten asioista eron jälkeen. Sovittelu edistää eron jälkeistä yhteistyötä vanhempina. Se edistää myös lapsen hyvinvointia ja erosta selviämistä. Lisäksi eron kokeneille aikuisille on ryhmiä. Ne auttavat läpikäymään erokriisin synnyttämiä tunteita ja antaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia samassa tilanteessa olevien kanssa. Joskus asioimaan voi tulla myös muu perheenjäsen. Esimerkiksi uusperheen jäseniä käy keskustelemassa tarpeen mukaan eri kokoonpanoissa.

Kokemusten mukaan aika auttaa erotilanteissa. Auttaa paljon, kun joku kuuntelee, yrittää ymmärtää ja on kiinnostunut tunteista. Läheisille puhumisen lisäksi voi käydä juttelemassa ammattiauttajalle ja koulu- tai opiskelukuraattorille. Joskus ulkopuolisen kanssa puhuminen auttaa jopa enemmän kuin läheisille puhuminen.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Riitta Hyttinen, perheneuvonnan sosiaalityöntekijä, ja Tarja Matikainen, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Ulla Juntunen, johtava perheneuvoja, Perheasiain neuvottelukeskus.

Hyvinvointivinkit lapsiperheille -juttusarjassa Sosterin ammattilaiset antavat hyvinvointivinkkejä Savonlinnan seudun lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Lue kaikki sarjassa ilmestyneet jutut täältä!