Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksyn huippukeikka Kellarilla: kaksi trioa, viisi muusikkoa Belgiasta, Ranskasta ja Suomesta, mukana Verneri Pohjola

Olavin Jazz tuo Savonlinnaan ennennäkemättömän kahden huipputrion illan, jossa musisoivat huippumuusikot kolmesta maasta, mukana myös jazzsellisti.

Perjantai-iltana voi Kulttuurikellarissa kokea kaksi huipputrioa ja viisi huippumuusikkoa, kun Pohjola Tikkanen Darrifourcq -trion ja Darrifourcq Hermia Ceccaldi -trion yhteinen kiertue ulottuu Savonlinnaan.

– Kyllä tämä on Olavin Jazzin tämän syyskauden huipputapauksia ellei jopa juuri se kaikkein kovin juttu. Kaksi huippumuusikkoja Ranskasta, yksi Belgiasta ja kaksi Suomesta, se on kyllä harvinaista herkkua, sanoo Olavin Jazzin puheenjohtaja Matti Makkonen.

Tien päälle on lähtenyt kaksi hurjaa trioa, jotka keikan lopussa sulautuvat ennenkuulumattomaksi kvintetiksi. Kahden monikansallisen trion keikkoja kuullaan Savonlinnan lisäksi Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Raahessa, Joensuussa ja Loviisassa. Kiertueen tuottavat ranskalaista jazzia edistävä Vapaat äänet ja Suomen Jazzliitto yhdessä.

Yhtyeitä yhdistää rumpali Sylvain Darrifourcq, joka taituroi molemmissa kokoonpanoissa. Hänen, saksofonisti Manuel Hermian ja sellisti Valentin Ceccaldin muodostama kolmikko on kasvattanut maineensa Euroopassa omaleimaiseksi yhtyeeksi. Trion mestarillinen dramaturgian hallinta on vailla vertaa.

Tämä ranskalais-belgialainen trio pääsi näyttämään kyntensä Suomessa ensimmäistä kertaa Tampere Jazz Happeningissa 2019. Juuri sitä ennen kuultiin Helsingissä lokakuussa 2019 trumpetisti Verneri Pohjolan, basisti Eero Tikkasen ja Darrifourcqin ensimmäinen yhteinen keikka. Suomalaisten ja ranskalaisen rumpali Darrifourcqin yhteistyönä syntyi äärimmäisen latautunut ensiesiintyminen.

Kaikille olikin selvää, että tarinalle piti tulla jatkoa. Tästä muutaman vuoden takaisesta kohtaamisesta syntyi idea tehdä kiertue, jossa soittaa kaksi erilaista trioa, joissa rumpali on yhteinen. Näin lähti liikkeelle nyt Savonlinnaankin saapuva kiertue.

Ranskalaistrion ensiesiintyminen Suomessa sai ylistystä Soundi-lehdessä, jossa Jussi Niemi kirjoitti marraskuussa 2019:

“Lauantai starttasi todella räväkästi belgialaisfonisti Manuel Hermian, sellisti Valentin Ceccaldin ja rumpali Sylvain Darrifourcqin kolmikolla, joka kohosi koko festarin kärkipäähän. Energia oli hirmuinen .... Sello toi trioon myös omaa ilmettä, joskin Ceccaldi paljolti näppäili sitä basson tapaan. Menoa voi ilmaisun syvimmässä merkityksessä kuvailla oikeasti moderniksi jazziksi... Hurja bändi!”

Kaksi trioa, viisi soittajaa Kulttuurikellarilla pe 25.11. klo 19. Pohjola, Tikkanen, Darrifourcq ja Darrifourcq, Hermia, Ceccaldi.