Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko kuullut Kerimäen kirkon alle haudatusta haltiasta? – "Wakan alta waloon" -tarinapajat houkuttelevat seudun ihmisiä kertomaan paikallistarinoita

Savonlinnan kylät ry järjestää lokakuun aikana tarinapajoja eri maaseutukylissä.

Savonlinnan alueella järjestetään lokakuun aikana kiinnostavien perinnetarinoiden keräämiseen tähtääviä "Wakan alta waloon" -tarinapajoja. Maaseutukylissä järjestettävät tapahtumat on tarkoitettu kaikille vanhoista savonlinnalaisista kansantarinoista tai mysteereistä kiinnostuneille, ja paikalle toivotaan erityisesti ihmisiä, joilla on muistissa jokin paikalliskertomus tai -myytti.

Pajoja järjestävän Savonlinnan kylät ry:n hanketyöntekijä Anniina Muukkonen kertoo tiedotteessaan, miten pajoihin voi saapua matalalla kynnyksellä murehtimatta omien tarinoiden kiinnostavuudesta, sillä jokainen tarina on persoonallinen osa maaseutukylien historiaa.

Mikä oli Savonrannalla haltiauskoon sisältynyt para ja missä kotitalouksissa ruokittiin elättikäärmeitä? Oletko nähnyt haltiakäärmettä? Tiedotteen mukaan esimerkiksi tällaisiin aiheisiin toivotaan löytyvän täydennystä tarinapajoissa.

– Sellaisetkin tarinat, joista emme ole vielä kuulleet, ovat enemmän kuin tervetulleita, kertoo Muukkonen.

Muukkonen kuvailee, miten kylien historiaan linkittyvien tarinoiden avulla myös nuoremmat sukupolvet voivat päästä syvällisellä sekä miellyttävällä tavalla kiinni kotiseutunsa vaiheisiin ja menneeseen elämänmenoon.

– Lisäksi tarinat ovat varmasti kiinnostavia matkailijoiden ja Savonlinnaan vastikään muuttaneiden näkökulmasta, joille tarinaperinne on tuntematonta.

Myös tarinapajojen toteutus on mielenkiintoinen sekä virkistävä. Tapahtumassa osallistujille on nimittäin ilmainen kahvitarjoilu, jonka äärellä jaetaan tarinoita ja irrottaudutaan arjesta niiden mystiseen maailmaan. Pajat pitävät sisällä siis erittäin korkean viihdearvon, mutta osallistumalla kirjoitetaan myös ihan oikeaa historiaa.

– Työpajassa esille nousseet ja täydentyneet tarinat otetaan talteen ja koostetaan yhteen, minkä jälkeen niitä esitellään eri kanavissa, selventää Muukkonen.

Savonlinnan tarinaperinne on rikasta, huumorintajuista, jännittävää, omalaatuista ja ennen kaikkea hurjan mielenkiintoista. Tästä syystä tarinoiden säilyttäminen ja siirtäminen sukupolvelta toiselle on hyvin tärkeää. Lokakuun viikoilla 41, 42 ja 43 viidessä eri maaseutukylässä järjestettävät "Wakan alta waloon" -tarinapajat tekevät juuri tätä osana AIKU-teemahanketta, jonka tavoitteena on aineettoman kulttuuriperinnän näkyväksi tekeminen.

Hanketta rahoittaa Savon Luotsi ry Eu:n maaseuturahaston kautta.