Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turpeen käytöstä luopuminen tuo uutta rahoitusta Etelä-Savoon – Jaossa on 43 miljoonaa euroa muun muassa muuttotappion hillintään ja nuorten kesätöihin

Rahoittajina toimivat maakuntaliitto ja ely-keskus. Suurin osa rahasta tulee olla käytetty vuoden 2026 loppuun mennessä.

Etelä-Savo saa uudenlaista EU-rahoitusta ensi vuonna turpeen käytöstä luopumisen takia, maakuntaliitto kertoo tiedotteessa. Jaossa oleva rahoitus on yli 43 miljoonaa euroa, josta noin 30 miljoonaa euroa tulee jaettavaksi ensimmäisessä haussa

Tilapäinen oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, JTF eli Just Transition Fund perustuu siihen, että Suomessa on pääosin luovuttu turpeen käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Rahoittajina toimivat maakuntaliitto ja ely-keskus. Suurin osa rahasta tulee olla käytetty vuoden 2026 loppuun mennessä.

Tärkeimmät kohderyhmät JTF-rahoituksessa ovat pienet ja keskisuuret yritykset, avoimen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan TKI-instituutiot, korkeakoulut, kunnat ja kuntayhtymät, oppilaitokset, yhdistykset ja säätiöt.

Tukea kohdennetaan alueen yritysten kehittämiseen, uuden yritystoiminnan ja uusien työpaikkojen syntymiseen, työntekijöiden kouluttamiseen sekä yritysten ja tutkimuslaitosten TKI-yhteistyöhön.

Kesätöitä, uudelleenkoulutusta, energiasiirtymiä ja soiden ennallistamista

JTF-toimilla voidaan hillitä maakunnan muuttotappiota ja auttaa maaseudun yritystoimintaa energiamurroksessa. Nuorille korvataan menetettyjä kesätöitä ja lisäansioita luomalla uusia kausityömahdollisuuksia muun muassa matkailuun.

Uudelleenkoulutusta mahdollistetaan nuorille, jotka ovat jääneet tai uhkaavat jäädä turvesektorin hiipumisen vuoksi työttömiksi.

JTF soveltuu rahoittamaan uusia innovaatiota turpeen korvaamiseksi uusiutuvalla energialla ja kasvuturpeen korvaamiseksi kuivikekäytössä. Maakunnan energiasiirtymään liittyvät hankkeet, kuten energiatehokkuuden parantaminen, sopivat tuella rahoitettaviksi.

Rahoituksella tuetaan myös turvetuotannosta poistuvien soiden ennallistamista ja jälkikäyttöä.

Maakunnan yhteistyöryhmä MYR käsitteli kokouksessaan tiistaina Etelä-Savon JTF-suunnitelmaa.