Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorppa kuoli kuhaverkkoon Pihlajavedellä – Raato putosi takaisin veteen verkkoa nostettaessa

Tänä vuonna Saimaalta on löytynyt 12 kuollutta norppaa.

Saimaannorppa hukkui kalaverkkoon Pihlajavedellä Savonlinnassa. Metsähallitus kertoo tiedotteessa, että kyseessä on todennäköisesti tänä keväänä syntynyt kuutti.

Norppa putosi verkkoa nostettaessa takaisin veteen ja vajosi pohjaan, joten sitä ei voida tutkia tarkemmin tällä hetkellä. Erikoissuunnittelija Miina Auttila Metsähallituksesta sanoo, että norppaa ei erikseen sukelleta pohjasta, mutta ruumis saattaa ajautua rantaan.

Putoamispaikka ei ole kovin selkeä, ja pesäpaikkasukelluksissa on todettu, että paikka pitää olla tarkasti merkitty ennen kuin etsintä kannattaa järkevällä työpanoksella.

Norppa kuoli asianmukaiseen pyydykseen.Kalastaja ilmoitti kuolleesta norpasta Metsähallitukselle tiistaina ja kertoi verkon olleen noin 10 metrin syvyydessä. Se oli molemmista päistä ankkuroitu kuhaverkko, jonka solmuväli oli 50 millimetriä ja langan paksuus 0,17 millimetriä.

Tiedotteessa muistutetaan, että kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, täytyy varmistaa, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Mädäntyneenkin ruhon kallo kertoo arvokasta tietoa

Auttilan mukaan tänä vuonna tietoon ollut tullut 12 kuollutta norppaa. Pyydykseen kuolleita on kaksi, ja toinenkin niistä oli nuori, parikymmenkiloinen norppa, joka jäi talvipyydykseen.

Pesäkuolemia oli viisi. Pesästä vieroitettuja kuolleita norppia on elo-syyskuussa löytynyt kaksi. Ruhot ovat olleet niin mädäntyneitä, ettei kuolinsyytä pystytä selvittämään. Muita norppakuolemia on ollut kolme, ja nekin pitkälle mädäntyneitä.

Raadot ovat löytyneet rannalta tai kellumasta vedestä.

– Vaikka kuolinsyytä ei voida selvittää, kuolleiden norppien kalloista voidaan määritellä niiden ikä, joka lisää tietämystä norppakuolleisuudesta ja kannan rakenteesta, Auttila sanoo.