Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosterin vinkit lapsiperheille | Vauvan varhainen vuorovaikutus on läsnäoloa, katsekontaktia ja yhteisiä hymyjä, muistuttavat Titta Järvensivu ja Tarja Jääskeläinen Sosterin neuvolasta

Varhainen vuorovaikutus ja turvallinen kiintymyssuhde luovat pohjan toimiville ihmissuhteille ja terveelle itsetunnolle aikuisena.

Kun vauva syntyy, on hänellä kyky ja tarve olla vuorovaikutuksessa ja kiintyä häntä hoivaavaan aikuiseen. Vastasyntynyt tunnistaa oman äitinsä äänen sekä tuoksun ja rauhoittuu kohtuajalta tuttuihin ääniin. Esimerkiksi isän ja sisarusten äänet ovat hänelle tuttuja.

Riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus on pysyviä ihmissuhteita ja tavallista lapsiperheen arkea, jossa toistuvat tutut rutiinit. Vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat yhteisissä arjen touhuissa.

Vuorovaikutus on sitä, että vanhempi katsoo vauvaa rakastaen, ottaa katsekontaktia ja kun vauva jokeltaa, vanhempi vastaa hänelle. Vanhempi luontaisesti muuttaa äänensä lempeämmäksi ”vauvakielelle”, tällä haetaan yhteisiä hymyjä ja jaettua iloa.

Turvallinen kiintymyssuhde

Vauvan ja vanhemman välille muodostuu turvallinen kiintymyssuhde, kun vanhempi oppii tulkitsemaan ja vastaamaan vauvansa viesteihin johdonmukaisesti. Kun vanhempi huomioi vauvan itkuja, tulkitsee ne oikein ja vastaa niihin oikea aikaisesti, oppii vauva luottamaan siihen, että hänen tarpeisiinsa vastataan. Hänen maailmansa on ennustettavissa ja tämä luo hyvän pohjan taitojen kehittymiselle.

Kun vanhemman käyttäytyminen on ennustettavissa, vauva kiinnittyy turvallisesti vanhempaansa. Pystyäkseen tähän, on vanhemman oltava tunne tasolla läsnä lapselle. Tämä tarkoittaa aitoa läsnäoloa ilman häiritseviä tekijöitä, kuten puhelimia tai television katselua.

Vauva tarvitsee vanhemman aikaa ja tunnetta siitä, että vanhempi iloitsee ja nauttii hänen kanssaan olemisesta. Yhteisellä tekemisellä ei tarvitse aina olla suunnitelmia ja päämääriä, vaan tärkeää on olla yhdessä ja jakaa erilaisia kokemuksia. Esimerkiksi syli ja ihokontaktissa oleminen vahvistavat tunnetta vauvaa kohtaan ja vauva saa turvallisen olon.

Jos vauva ja vanhempi ovat perustemperamentiltaan erilaisia, se voi tuoda haasteita vuorovaikutukseen. Kun tämän tiedostaa, on vanhemman silloin pyrittävä muuttamaan omaa toimintaansa vauvan tarpeita vastaavaksi. Esimerkiksi jos äiti on rauhallinen ja vauva vaatii nopeaa toimintaa eikä jaksa odottaa, vauva turhautuu ja on itkuinen.

Vanhempien on hyvä luottaa itseensä ja saada tukea toisiltaan vauvan hoitoon ja viestien tulkintaan. Täydellistä vanhempaa ei ole olemassakaan, vaan kyllin hyvä riittää. Jokainen vanhempi on paras vanhempi omalle vauvalle. Sekin on hyvää vanhemmuutta, että osaa hakea apua ja kysyä neuvoa silloin, kun arki käy liian rankaksi.

Neuvolasta apua arkeen

Neuvolan terveydenhoitajaa tavataan vauva-aikana usein. Terveydenhoitajalle kannattaa kertoa kaikki huolenaiheet. Tyhmiä kysymyksiä ei neuvolassa tunneta.

Neuvolan perhetyö on ennaltaehkäisevää matalankynnyksen tukea elämän erilaisissa taitekohdissa. Tapaamisten määrä ja käyntien aiheet suunnitellaan yhdessä perheiden kanssa. Neuvolan perhetyö on perheille maksutonta.

Lapsiperheiden kotipalvelun tavoitteena on myös tukea perheitä arjessa selviytymisessä. Se on tarkoitettu lyhytaikaiseksi tilapäiseksi avuksi erityistilanteissa, kun lapsen arki ja päivän rutiinit ovat uhattuna vanhemman alentuneen toimintakyvyn vuoksi. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vanhemman sairastuminen.

Neuvola järjestää myös erilaisia ryhmiä vauvaperheille. Vuoden 2023 alusta käynnistyy Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmä, joka on tarkoitettu ensimmäisen lapsen saaneille perheille. Myös seuraava Isien ilta -ryhmä alkaa vuoden 2023 alussa ja se kokoontuu viisi kertaa. Ryhmä on tarkoitettu 0–2-vuotiaille lapsille sekä heidän isilleen. Lisätietoa ryhmistä saa neuvolasta. Tervetuloa mukaan ryhmiin.

Artikkelin kirjoittajat ovat Titta Järvensivu, lastenneuvolan terveydenhoitaja / neuvolan perhetyöntekijä ja Tarja Jääskeläinen, lastenhoitaja / neuvolan perhetyöntekijä Sosterin neuvolatoiminnasta.

Hyvinvointivinkit lapsiperheille -juttusarjassa Sosterin ammattilaiset antavat hyvinvointivinkkejä Savonlinnan seudun lapsille, nuorille ja lapsiperheille.