Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen jää eläkkeelle ensi syksynä – Takana on neljä vuosikymmentä vihittynä pappina

Häkkinen eläköityy 65-vuotiaana, kuten edeltäjänsä Voitto Huotari. Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli päättää piispanvaalista lokakuussa.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen jää eläkkeelle vuoden päästä. Hän ilmoitti eläköitymisestään tuomiokapitulille keskiviikkona. Etelä-Savon seurakunnat kuuluvat Mikkelin hiippakuntaan.

Vuodesta 2009 Mikkelin piispana toiminut Häkkinen jää eläkkeelle 1. syyskuuta 2023. Hän on 64-vuotias.

– Ensi keväänä tulee 40 vuotta siitä, kun minut vihittiin papiksi Mikkelin hiippakunnassa. Olen kiitollinen ajasta, jonka olen saanut palvella kirkkoamme eri tehtävissä. Nyt on aika siirtyä uuteen elämänvaiheeseen, piispa Häkkinen toteaa tiedotteessa.

Halutessaan Häkkinen voisi kirkkolain perusteella jatkaa halutessaan piispanvirassa 69-vuotiaaksi asti. Eläkkeelle jäädessään hän on täyttänyt 65 vuotta ja eläköityy siten samassa iässä kuin edeltäjänsä Voitto Huotari.

Eroilmoitus tarkoittaa Mikkelin hiippakunnassa piispanvaalin järjestämistä. Sen aikataulu päätetään tuomiokapitulin seuraavassa istunnossa lokakuussa.

Askola oli ehdolla 2008

Piispanvaalissa äänioikeutettuja on rajallinen määrä kirkon väkeä. Heitä ovat esimerkiksi hiippakunnan papit ja lehtorit sekä tietyt maallikkojäsenet. Vähintään 30 äänioikeutettua voi muodostaa valitsijayhdistyksen, jolla on oikeus asettaa pappi ehdolle tulevassa piispanvaalissa.

Vuonna 2008 Mikkelin piispaksi oli neljä ehdokasta. Häkkisen lisäksi Hannu Niskanen, Miikka Ruokanen ja Irja Askola. Heistä Niskanen ja Häkkinen saivat toiselle kierrokselle riittävät äänet.

Vaalissa neljänneksi jäänyt Askola valittiin kaksi vuotta myöhemmin Helsingin hiippakunnan piispaksi, ensimmäisenä naisena Suomessa.

Seppo Häkkinen on Mikkelin hiippakunnan kymmenes piispa. Ennen piispaksi valintaansa hän työskenteli Kirkkohallituksessa sekä seurakuntapappina Imatralla ja Heinolassa.