Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakuntahallituksen mukaan kaivoslakiesityksessä on edelleen puutteita – "Etelä-Savon puhdas luonto ja siihen perustuvat elinkeinot on turvattava"

Maakuntahallituksen mukaan kaivostoiminnan aiheuttamat ympäristövahingot on voitava torjua kaikissa tilanteissa.

Etelä-Savon maakuntahallituksen syyskuun kokous pidettiin maakuntaliiton virastolla 19. syyskuuta, jolloin maakuntahallitus otti kantaa maan hallituksen esitykseen kaivoslain muuttamisesta, joka on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.3.2023.

Hallituksen esitys vastaa joiltakin osin maakuntaliiton esittämiä näkemyksiä, jotka Etelä-Savon maakuntaliitto on antanut 21.3.2022 lausunnon luonnoksesta kaivoslain muuttamisesta.

– Maakuntaliitto pitää hyvänä sitä, että kaivosluvan edellytyksenä on kunnan hyväksymä asemakaava tai oikeusvaikutteinen yleiskaava, jossa kaivosalueen ja kaivoksen apualueen sijainti ja suhde muuhun alueiden käyttöön on selvitetty. Tämä edellyttää ympäristöluvan myöntämistä ennen kaivosluvan myöntämistä, tiedotteessa sanotaan.

Kaivoslakiesitys sisältää kuitenkin edelleen puutteita, jotka eduskuntakäsittelyssä tulisi ottaa mukaan lainsäädäntöön.

– Erityisesti Etelä-Savon puhdas luonto ja siihen perustuvat elinkeinot on turvattava ja kaivostoiminnan sille tuomat uhkakuvat on tehokkaasti ehkäistävä jo ennakolta, tiedotteessa todetaan.

Tämä edellyttää kaivosluvan ja ympäristöluvan kytkemistä toisiinsa ja niiden samanaikaista käsittelyä. Ympäristöluvan ja kaivosluvan yhteensovittamisen tietojärjestelmän kustannuksiin on osoitettava riittävä, lakiesityksen mukainen 350 000 euron rahoitus.

Tehokas ympäristöriskien ehkäiseminen edellyttää ympäristöluvan mukaiselle teknologialle asetettavia korkeita vaatimuksia. Luvan ehtona on edellytettävä parasta mahdollista käytettävissä olevaa tekniikkaa.

– Kaivostoiminnan aiheuttamat ympäristövahingot on voitava torjua kaikissa tilanteissa. Tämän vuoksi kaivostoiminnalle on asetettava riittävät vakuudet, tiedotteessa kerrotaan.

Viranomaisille on annettava riittävät voimavarat, jotta lupamenettelyn luotettavuus voidaan varmistaa. Malminetsintäluvan esteeksi tulee määritellä se, ettei kaivostoiminta sovellu kyseiselle alueelle tai että kunta vastustaa kaivostoimintaa alueella. Luonnonsuojelulakia on muutettava siten, että malminetsintä on kiellettyä kaikilla luonnonsuojelualueilla.