Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaaleihin on Savonlinnassa lähdössä mukaan ainakin kolme valitsijayhdistystä – Ehdokasasettelu käynnissä torstaihin saakka

Savonlinnan seurakunnan kirkkovaltuustoon tullaan valitsemaan 33 jäsentä. Edustajia voi tulla jo myös Sulkavalta.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa. Seurakuntavaaleissa valitaan lähes 8 000 luottamushenkilöä yhteensä 367 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20. marraskuuta, ja ennakkoäänestysaika tiistaista lauantaihin 8.–12. marraskuuta 2022.

Savonlinnan seurakunnan kirkkovaltuustoon tullaan valitsemaan 33 jäsentä. Vuoden 2023 alussa tapahtuvan seurakuntaliitoksen takia kirkkovaltuustoon valitaan jo näissä vaaleissa edustajia myös Sulkavan seurakunnasta.

Ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä ja ehdokkaaksi voi asettua 15. syyskuuta asti. Ehdokkaana voi olla viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttänyt kirkon jäsen. Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään kymmenen äänioikeutettua henkilöä.

Savonlinnaan on tähän mennessä perustettu kolme valitsijayhdistystä: Elävä seurakunta, Uudistuva seurakunta ja Yhteinen avoin keskusta.

Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4 prosenttia. Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Lähes puolet viime vaaleissa valituista luottamushenkilöistä oli uusia. Valittujen luottamushenkilöiden keski-ikä oli noin 53 vuotta.

Vaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät monista merkittävistä seurakunnan toimintaan ja talouteen liittyvistä asioista, kuten seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja monista muista talousasioista, rakennushankkeista, avustuksista, monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista sekä seurakunnan toiminnan painotuksista ja seurakunnan tilojen käytöstä.

Seurakuntien luottamuselinten maallikkojäsenet osallistuvat myös kirkon ylimmän päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valintaan.

Seurakuntavaalien vaalikone avataan yleisölle 10. lokakuuta. Vaalikone ja muutakin lisätietoa vaaleista löytyy osoitteesta seurakuntavaalit.fi.

Lisätietoa Savonlinnan seurakunnassa toimivista valitsijayhdistyksistä, valitsijayhdistyksen perustamisesta sekä vaaleista yleensä löytyy Savonlinnan seurakunnan verkkosivuilta ja kirkkoherranvirastosta sekä Parikkalassa Parikkalan seurakunnan verkkosivuilta.