Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Luston pitkäaikainen työntekijä Pekka Vuohensalo

Suomen Metsämuseo Luston pitkäaikainen työntekijä, museomestari Esa-Pekka Vuohensalo menehtyi vakavaan sairauteen 15. elokuuta 2022. Pekka oli syntynyt Savonlinnan Inkerinkylässä 13. joulukuuta 1958. Hän asui ja teki koko työuransa Kerimäen ja Savonlinnan seudulla.

Pekka oli monitaitoinen ja aikaansaava. Olipa kyse näyttelyrakentamisesta, jossa hän hyödynsi Savonlinnan teatterin lavastamossa 25 vuoden aikana karttuneita taitojaan tai kiinteistönhoidosta, joka oli hänelle tuttua Talvisalon koulun talonmiehen tehtävistä, hänen osaamisensa näkyi merkittävällä tavalla museotyön arjessa. Lustossa hän oli rakentamassa ja pystyttämässä vuosien varrella lukuisia näyttelyitä ja sen lisäksi rakentamassa ja mukana monituisissa metsämuseon tapahtumissa. Lusto oli Pekalle mieluisa työpaikka ja hänen työnsä jäljen näkivät vuosittain kymmenet tuhannet museovieraat.

Meille lustolaisille Pekka oli hyvä työtoveri ja luotettava ystävä, jolta sai aina apua. Työt valmistuivat suunnitelmallisesti ja jämptisti ajallaan. Pekan oivallinen huumorintaju ja sitä ilmentävä ”sattuva sanankäyttö” sopivissa tilanteissa hitsasi työyhteisöä yhteen ja loi tiimihenkeä työporukkaan; olihan Pekka nuorempana joukkueurheilun harrastaja. Sydäntä lähellä oli etenkin jalkapallo sekä pelaajana maalivahdin tontilla että lajin pitkäaikaisena seuraajana penkkiurheilijan roolissa, monen muun urheilumuodon ohessa.

Yhtä lailla Pekkaa kiinnosti kulttuuri, etenkin musiikki ja teatteri, jopa näyttämöllä. Nuorena Pekka soitti kitaraa. Vapaa-ajan harrastuksina hänellä säilyivät läpi elämän kalastus ja ahkera lukeminen. Sammumaton kiinnostus historiaan ja yhteiskunnan nykymenoon luonnehtivat Pekkaa siinä missä kädentaidotkin. Puuntyöstö ja puu materiaalina olivat hänen sydäntään lähellä, ja työvälineensä hän piti aina terässä – kuten museovieraidenkin työkalut monilla kesäisillä teroituspäivillä. Kaikilta perheenjäseniltä ja sukulaisilta löytyykin jotain Pekan puusta tekemää – niin myös useilta työkavereilta.

Pekkaa jää kaipaamaan kahden lapsen, kahden lastenlapsen, sukulaisten ja ystävien lisäksi kaikki lustolaiset.

Kirjoittajat ovat Pekan työtovereita Lustosta.