Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tarkasti toistakymmentä eteläsavolaista marjatilaa elokuun alussa – Asiat pääosin kunnossa

Kohteena olivat ulkomaalaisten työntekijöiden luvat ja olosuhteet. Viranomaiset tarkastivat kaikkiaan 32 itäsuomalaista marjatilaa. Valvonta johti neljän rikosilmoituksen kirjaamiseen.

Poliisi tarkasti elokuun alussa kaikkiaan 32 itäsuomalaista marjatilaa yhdessä Rajavartiolaitoksen ja Aluehallintoviraston kanssa. Eteläsavolaisia tiloja näistä oli 12.

Valvonnalla selvitettiin ulkomaalaislain ja sen säädösten noudattamista marjatiloilla. Tavoitteena oli myös laittoman maassa oleskelun, työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjuminen.

Valvonta osoitti, että valtaosassa tarkastetuista marjatiloista maassa oleskeluun ja ulkomaalaiseen työntekoon liittyvät luvat ja olosuhteet olivat kunnossa. Myöskään merkittäviä havaintoja työperäisestä hyväksikäytöstä tai ihmiskaupasta ei ilmennyt.

Sakkoja ja huomautuksia

Valvonta paljasti kymmenen puutteelliseen työnteko-oikeuteen liittyvää tapausta. Ne johtivat sakkoihin tai huomautuksiin.

Valtaosassa tarkastetuista marjatiloista luvat ja olosuhteet olivat kunnossa.

Rikosilmoituksia kirjattiin neljä. Ne liittyvät työnvälityksen maksukiellon rikkomiseen.

– Uutena tunnistettuna ilmiönä olivat epäillyt tapaukset, joissa työn välityksestä ja siihen liittyvistä palveluista on peritty maksua yksityishenkilöltä. Näiden epäiltyjen rikosten tutkinta jatkuu poliisissa, kertoo rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisin ulkomaalaistutkinnasta tiedotteessa.

Pitkänen ei kerro, miten työnteko-oikeuteen liittyvät tapaukset ja rikosilmoitukset jakautuvat maakunnittain tai missä maakunnissa tehdään rikostutkintaa. Tarkastukset kattoivat kolme maakuntaa, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan.

Yhteistyö onnistui hyvin

Poliisi ja Rajavartiolaitos tarkastivat tiloilla kaikkiaan 502 henkilön työnteko-oikeuden ja edellytykset maassa oleskeluun.

Suurin osa heistä oli tilapäistä suojelua hakeneita Ukrainan kansalaisia. Viranomaiset haastattelivat heistä kymmeniä ja jakoivat heille tietoa työntekoon liittyvistä oikeuksista.

Aluehallintovirasto puolestaan valvoi kohteissa työlainsäädäntöön liittyviä velvoitteita.

Valvontaviranomaiset olivat yhdessä ennakkoon valinneet tarkastettavia marjatiloja. Pitkänen on tyytyväinen viranomaisten yhteistyöhön kaikilta osin.

– Oli hienoa huomata, miten kausityötä työllistävät työnantajat olivat pääsääntöisesti huolehtineet valvotuista velvoitteistaan.