Savonlinnassa valui 1000 litraa kevytpolttoöljyä luonnonsuojelualueelle Saimaalla – Öljy vuoti veteen säiliöstä ponttoonialuksen kannelta

Savonlinnassa on sattunut viikonlopun aikana merkittävä öljyvahinko. Hälytys suuresta ympäristöonnettomuudesta annettiin maanantaina ennen kello yhtätoista aamupäivällä.

Päivystävä palomestari Joni Himberg kertoo, että ponttoonialuksen kannella olleesta kevytpolttoöljysäiliöstä on vuotanut öljyä aluksen kannelle ja siitä vesistöön.

Himbergin mukaan öljyn tarkkaa määrää ei ole tiedossa, mutta arvion mukaan ainetta on vuotanut veteen noin tuhat litraa.

Öljyvuoto on sattunut Vääränsaaren tietämillä. Pelastuslaitokselta kerrottiin aamulla, että kyseessä ei kuitenkaan ole Kasinonsaarenakin tunnettu Savonlinnan ydinkeskustassa sijaitseva saari, vaan samanniminen saari kauempana kaupungista.

Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta vahvistetaan Itä-Savolle, että kyse on Oravin pohjoispuolella sijaitsevasta saaresta. Saarta välittömästi ympäröivät vedet ovat luonnonsuojelualuetta.

Vuodon ajankohta on tuntematon

Pelastustoimet alueella päättyivät puoli kolmen aikaan. Öljy on saatu suurelta osin pois vesistöstä.

– Paikalliseksi on saatu jo se vahinko. Jälkitorjuntaviranomainen, käytännössä siis kaupunki, yhdessä Ely-keskuksen kanssa kartoittaa riittävät jälkitoimet, Himberg sanoo.

Öljyvuodon tarkkaa ajankohtaa ei tiedä toistaiseksi kukaan. Aluksen omistaja on tavattu, ja hän myös teki hätäilmoituksen vahingosta.

– Tulivat viikonlopun jälkeen paikalle ja havaitsivat vuodon, Himberg toteaa.

Poliisi ei epäile asiassa rikosta tai ilkivaltaa.

– Vaikuttaa, että on liitin pettänyt, tilannekeskuksesta arvellaan vuodon juurisyyksi.

"Maastonmuodot" estivät leviämistä

Vesistöön päässyt öljylautta on pysynyt Himbergin mukaan huomattavan hyvin aloillaan. Onnettomuuspaikan välittömästä läheisyydestä ei ole levinnyt suuria määriä öljyä muualle.

– Suurimmalta osin se oli paikallisena. Maastonmuodot ja alukset pitivät öljykalvoa paikallaan. Päästöpaikalla vahinko on saatu torjuttua, Himberg muotoilee.

Pelastuslaitos rajasi öljyn pääosan rajoituspuomilla pitääkseen öljykalvon paikallaan. Lisäksi käytettiin imeytyspuomia, johon öljyä imeytettiin alueelta.

Pelastustoimet paikalla päättyivät maanantaina puoli kolmen aikaan, jolloin vastuu tehtävästä siirtyi. Ympäristöviranomaiset määrittävät, onko öljyä tarpeen kerätä vielä tarkemmin.

Paikalle hälytettiin pelastuslaitoksen yksiköitä Savonlinnasta, Enonkoskelta ja Rantasalmelta. Tehtävälle hälytettiin myös yksi poliisipartio.

Päivitetty ensiuutista kauttaaltaan 15.8.2022 kello 17.39. Lisätty poliisin antamat kommentit ja tiedot kello 18.10.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka