Alastomuus, rannat ja uiminen – Vastaa Itä-Savon kyselyyn: Pitäisikö Savonlinnassa olla naturistiranta?

Kaipaatko Savonlinnan seudulle naturistirantaa? Miksi ranta olisi tarpeen? Missä mielestäsi olisi paras rannalle?

Itä-Savo kysyy paikkakuntalaisten mielipiteitä, pitäisikö Savonlinnassa olla naturistiranta, jossa voi ottaa aurinkoa ja uida ilman vaatteita.

Suomessa on Suomen Naturistiliiton mukaan tällä hetkellä ainoastaan yksi täysin virallinen naturistiuimaranta, joka sijaitsee Helsingin itäisessä Pihlajasaaressa. Aiemmin myös Porin Yyterissä ja Hangon Tullirannassa sijaitsi myös naturistirannat. Turun Ruissalossa on naturistien käytössä oleva ranta, mutta käytännössä se on epävirallinen, sillä rannalla ei ole naturistirannan merkkiä eikä siitä ole tehty virallista sopimusta. Muita naturistien suosimia paikkoja ovat Helsingin Sompasauna, jossa voi saunoa ja uida ilman uimapukua tai uimapuvun kanssa sekä Seurasaaren uimaranta, jossa alue on ulkoapäin aidattu sekä miesten ja naisten alueet erotettu toisistaan.

– Emme katso Seurasaaren uimarantaa viralliseksi uimarannaksi, sillä naturistiajattelun mukaan miesten ja naisten täytyy pystyä olemaan samassa paikassa, Suomen Naturistiliiton puheenjohtaja Juha Jonsson täsmentää.

Suomen Naturistiliiton puheenjohtajan mukaan osalle ihmisistä naturismi saattaa olla elämäntapa. Olo on mukavampi, kun vaatteet eivät kiristä päällä. Elämäntapa ulottuu myös uimarannoille, sillä märkä uimapuku ei tunnu mukavalta yllä eivätkä rusketusraidat ole mieleen.

– Tarkoitus ei ole tuottaa häiriötä muille ihmisille. Toisaalta myös toivomme, etteivät muutkaan tuota häiriötä meille. Emme halua olla silmätikkuina. Naturistirannoilla pätevät samat säännöt kuin muillakin rannoilla. Toisiin ihmisiin ei kajota eikä heitä kuvata ilman henkilöiden omaa lupaa, Jonsson painottaa.

Suomen Naturistiliittoon kuuluu tällä hetkellä noin 400 jäsentä, mutta puheenjohtaja arvioi, että Suomessa naturistien epävirallinen lukumäärä on noin 4 000 paikkeilla. Hän uskoo lukumäärän kasvavan entisestään, jos siihen lisätään mökkinaturistit, joilla on tapana viettää kesää omilla mökeillään ilman vaatteita.

– Saattaa olla myös muita paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat sopimuksen mukaan epävirallisesti. Tiedän, että Savonlinnan suunnallakin on naturisteja, joten olisi hyvä, että siellä olisi jonkinlainen naturistiranta olemassa, Johnsson lisää.

Osassa Suomen naapurimaita ja muita Euroopan maita naturistirantoja on huomattavasti Suomea enemmän. Jonssonin mukaan esimerkiksi Ruotsissa naturistirantoja on 20–30, Tanskassa on hänen mukaansa vain yksi ranta, jossa naturismi on kielletty ja Saksassa, Ranskassa sekä Espanjassa naturistirannat ovat myös yleisiä.

Kerro mielipiteesi naturistirannoista alla olevalla lomakkeella. Miksi olet naturistirannan puolesta tai vastaan? Missä olisi hyvä paikka naturistirannalle?

Lomakkeella annettuja vastauksia voidaan käyttää Itä-Savon digi- ja printtilehdessä ilmestyvässä jutussa, joka käsittelee mahdollista naturistirantaa Savonlinnassa.

Vastausaika päättyy perjantaina 12. elokuuta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka