Country-henkistä meininkiä akustisesti tarjolla Sulkavalla ja Savonlinnassa viikonloppuna

Jussi Syren and The Groundbreakers on huipputaitava bluegrass-yhtye, joka yhdistää musiikissaan sujuvasti Kentuckyn ja Kaustisen.

Mikä sopisikaan paremmin suomalaiseen suvi-iltaan kuin suomalaisen pelimannihengen ja amerikkalaisen bluesin ja hillbillyn akustinen sulautuma (ehkä ”moonshinella” höystettynä)? Vastaus on tietenkin bluegrass. Sulkavalla ja Savonlinnassa saadaan nauttia tästä harvinaisesta herkusta, kun maailmamainettakin nauttiva Jussi Syren and The Groundbreakers astuu lauteille Sulkavalla ja Savonlinnassa.

Yhtyeen keulahahmo Jussi Syren kertoo countryn ja muun amerikkalainen juurimusiikin olevan tuttua jo lapsesta asti.

– Bluegrassissa viehättää menevä rytmiikka ja lauluharmoniat, hän täsmentää.

Syren innostui monen muun tapaan 70-luvun muoti-ilmiöstä, rockabillysta, hillbillyn eli kantrin rokkaavammasta johdannaisesta.

– Ensimmäinen kaupallinen levyni – Red Hot-yhtyeen EP – oli juuri tätä tyyliä. Teini-iässä hommasin mandoliinin ja sen kautta siirryin countryyn ja bluegrassiin.

Jussi Syren syntyi ja kasvoi musikaalisessa ympäristössä.

– Setäni soittivat kitaraa, mandoliinia, viulua ja puhaltimia ja enoni soittivat pianoa. Äitini lauloi aikanaan paljon.

Esikuvat tulevat – kuinka ollakaan – Amerikasta.

– Muun muassa bluegrassin isä Bill Monroe ja alan pioneeri Jimmy Martin. Täydellinen lista olisi liian pitkä julkaistavaksi.

Jussi Syren and The Groundbreakers perustettiin 1995.

– Alkuperäisjäsenistä mukana on minun lisäkseni kitaristi J.P. Putkonen. Banjisti Tauri Oksala liittyi bändiin vuonna 2000 ja basisti Tero Mäenpää vuonna 2018.

Yhtye on keikkaillut useassa Euroopan maassa ja monessa USA:n osavaltiossa.

– Erityisesti on mieleen jäänyt vuoden 2004 kiertue, jonka aikana pääsimme esiintymään alan suurimpiin tapahtumiin Yhdysvalloissa.

Syyt, miksi country/bluegrass ja sen johdannaiset ovat nauttineet suosiosta meillä vain hetkittäin, ovat Syrenin mielestä moninaiset.

– Varsinkin 70-luvun alussa maamme ollessa rähmällään itään, kulttuuripiirit karsastivat periamerikkalaisia musiikkityylejä, varsinkin countrya. Kentuckysta tai Tennesseestä laulavalle Suomi-pojalle hymähdeltiin, mutta Uralin pihlajasta tai Moskovan valoista sai laulaa kenenkään pahoittamatta mieltään.

Hän uskoo myös, että suomalaiset laulunkirjoittajat kokevat luontevammaksi tehdä slaavilaistyyppisiä mollikappaleita.

– Kaiketi tuo 1 300 kilometrin raja itänaapuriin vaikuttaa siinäkin asiassa. Vielä muutama vuosikymmen sitten suomalaisten englannin kielen taito oli melko ohuella pohjalla ja tämä osaltaan vaikutti countryn kuuntelemiseen. Englanninkielistä musiikkia kuuntelevat suuntasivat mielenkiintonsa enemmänkin rokkiin ja bluesiin. Toki suomalaisessa iskelmässäkin on jossain määrin country-vaikutteita, ja tämä on osaltaan tasoittanut tietä myös Groundbreakersille.

Huhtikuussa yhtye esiintyi Beatles Weekendissä, jossa sen hulvattomat bluegrass-versiot Beatles-biiseistä otettiin innostuneesti vastaan.

– Saimme uusia faneja, joille passaa myös Groundbreakersin perusohjelmisto. Keikkamme taisi olla ainoa laatuaan maailmassa – tunti Beatlesia bluegrassina. Beatlesilla oli paljon country-vaikutteita. Lauluhan on suoraan Everly Brothersin perinnettä stemmoineen ja monet kappaleensakin ovat country-henkisiä.

Yhtyeen seuraava projekti on kolmastoista albumi, joka ilmestyy ensi vuonna. Äänitykset aloitetaan syksyllä.

– Mukana on tunnettuja vieraita ja pari yllättävääkin nimeä. Keikkoja tehdään samaan tahtiin kuin ennenkin. Ensi vuonna suurella todennäköisyydellä myös ulkomailla.

Keväällä ilmestyi juurimusiikin asiantuntija Janne Salmen kirja Jussi Syren – musiikkimies.

– Tarina siitä miten pikkukaupungin poika loi itselleen ammatin bluegrass-muusikkona Suomessa, Syren tiivistää.

Keikkapaikoista Sulkava on tutkimatonta maaperää, Savonlinna tutumpi.

– Mukavaa seutua ja välittömiä ihmisiä.

Entä mikä on parasta Suomen kesässä?

– Kesäinen luonto. Valo ja lämpö.

Jussi Syren and The Groundbreakers Sulkavalla Tiittalan kartanossa 29.7. klo 21 ja Savonlinnassa Kulttuurikellarilla 30.7. klo 18.

Kuka?

Jussi Syren

Muusikko.

Syntynyt 7.9.1963 Keikyässä (nykyisin osa Sastamalaa).

Avoliitossa, viisi aikuista lasta.

Jussi Syren and The Groundbreakers: Jussi Syren: mandoliini, laulu, J.P. Putkonen: kitara, laulu, Tauri Oksala: banjo, laulu, Tero Mäenpää: kontrabasso, laulu.

Julkaissut kaksitoista albumia, esiintynyt Yhdysvalloissa ja kuudessa Euroopan maassa.

Janne Salmen kirjoittama kirja Jussi Syren – musiikkimies ilmestyi toukokuussa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka