Juvalla soi Carmina Burana perjantaina

Joroisten musiikkipäivien konserttitarjonta ulottuu Rantasalmelle saakka.

Joroisten Musiikkipäivät avataan perjantaina 22.7. Juvan kirkossa. Avajaiskonserttina kuullaan Carl Orffin säveltämä 24 laulun suurteos Carmina Burana.

Teoksesta kuullaan Wilhelm Killmayerin sovittama versio, jossa orkesteriosuus soitetaan kahdella pianolla ja lyömäsoittimilla, kerrotaan musiikkipäivien tiedotteessa.

Suositun suurteoksen esittävät Helsingin filharmoninen kuoro, lapsikuoro Rantasalmelta, kolme laulusolistia sekä soitinryhmä. Kapellimestarina toimii Helsingin filharmonisen kuoron taiteellinen johtaja Jonas Rannila.

– Sovitukset, jotka mahdollistavat isojen musiikkiteosten esittämisen useammin ja uusissa paikoissa, ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon. Juvalla esitettävä versio on säveltäjä Carl Orffin hyväksymä, ja se antaa energisen lähtölaukauksen Musiikkipäiville. Teos toimii myös vastapainona intiimille kartanokonserttisarjallemme, kuvailee Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Jussi Merikanto tiedotteessa.

Joroisten Musiikkipäivien 2022 ohjelma tarjoaa viiden kunnan alueella kymmenen päivän aikana kartano- ja kirkkokonsertteja, jazzia, tangoa ja lastenkonsertteja.

Ohjelman keskiössä ovat festivaalikuntien kartanoissa ja kirkoissa pidettävät taidemusiikkikonsertit. Muut musiikin tyylilajit ja konserttipaikat täydentävät festivaaliohjelman monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Konsertteja pidetään Joroisissa, Juvalla, Leppävirralla, Varkaudessa ja Rantasalmella.

Rantasalmen Putkisalon kartanossa esiintyvät 26.7. baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä. Torstilan kartanossa Joroisissa vietetään kokonaista konserttipäivää Vuokko Hovatan ja Panu Savolainen Trion kanssa.

Juvalla kuullaan jazzia Aili Järvelän ja Sointi Jazz Orchestran esittämänä.

Musiikkipäivien konserteissa esiintyy sekä koti- että ulkomaisia huippuartisteja. Artistikattauksen lisäksi tärkeässä roolissa ovat teosten taustalla olevat tarinat ja niiden luoma mielikuvitus, jotka ovat toimineet kesän ohjelmistosuunnittelun punaisena lankana. Sisällöt nostetaan esiin myös festivaalin viestinnässä.

– Haluamme avata yleisölle myös sävellysten inspiraationa toimineita tarinoita. Musiikki on muutakin kuin ääntä. Teosten sisältöjen ymmärtäminen avaa kuulijalle ihan uusia mielikuvia ja tunteita, Merikanto kertoo.

Myös alueen kielellinen ja kulttuurinen rikkaus näkyvät ohjelmistossa.

– Konsertteja pidetään viidessä kunnassa, joiden historiassa näkyy vaikutteita useiden eri kieliryhmien edustajilta. Suomen kielen lisäksi alueella on ollut vahva painotus myös ruotsin, ranskan ja venäjän kielillä, mikä on luonut alueelle kulttuurillisesti rikkaan ympäristön.

– Tämä on antanut taiteelliselle suunnittelulleni hedelmällisen maaston luoda festivaalille ohjelma, jossa tuodaan esille koko Suomen ja erityisesti Joroisten Musiikkipäivien alueen monikulttuurinen tausta ja nykyisyys, Merikanto jatkaa.

Joroisten Musiikkipäivät järjestetään 44. kerran 22.– 31.7.2022. Tarkka ohjelma joroinenmusicfestival.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka